Privatøkonomi i faresonen

Flere nordmenn har usunne tegn i privatøkonomien enn i fjor, men færre ønsker å gjøre noe for å bedre forholdene.


I følge Nordea har nesten annen hver nordmann hatt ett eller flere usunne tegn i økonomien de siste seks månedene. Det betyr at rundt 120 000 flere nordmenn har symptomer på manglende styring av deres privatøkonomi sammenlignet med i fjor.

– Vi måler hvorvidt man i løpet av de siste seks månedene har opplevd at lønnen ikke holder hele måneden, at bekymringer for privatøkonomien har ødelagt nattesøvnen, at man har fått purringer på regninger man ikke har betalt i tide, at beløpene man skylder i forbindelse med lån eller kreditt har økt, at man har overtrukket kontoen mer enn en gang, at man føler at man ikke lenger har kontroll over privatøkonomien, forteller forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Ødelegger nattesøvnen: Flere opplever økonomiske bekymringer i år enn i fjor.

Bruker opp lønnen
Alt er ikke bare negativt i den norske privatøkonomien. Undersøkelsen viser at vi er flinkere både til å betale regninger og til å la være å øke kreditten for å holde økonomien i balanse.

Problemene viser seg først og fremst i at flere nå bruker opp månedsinntekten sin før neste lønning og at færre føler de har god kontroll over privatøkonomien sin. 

– Det største problemet er som i fjor å få månedslønnen til å strekke til. To av fem nordmenn sier at de har brukt opp månedsinntekten sin før neste lønningsdag, og for 30-41 åringene er det annen hver. Andelen som har brukt opp lønningen sin før de burde har økt med 30 prosent fra i fjor, sier Sandmæl.

Mindre villig til å gjøre noe
Til tross for at flere sier at de har hatt søvnproblemer på grunn av økonomien, er det i år færre som har tenkt til å spare mer eller få en bedre oversikt.

– De som har en presset økonomi i dag bør vurdere sparetiltak for å ha en buffer i tilfelle noe uforutsett skjer og for å være bedre rustet for høyere renter, sier Sandmæl.