Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest. Her er forbrukerøkonom Silje Sandmæls beste sparetips for ferien.


I juni måned kan de aller fleste puste lettet ut: Ferien nærmer seg, forhåpentligvis har man fått litt igjen på skatten og feriepengene har kommet på konto.

Med kanskje mer penger enn ellers er dette en gyllen mulighet til å komme økonomisk ovenpå. Vi i villas ekspert på økonomi og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener du bør bruke pengene taktisk.

– Har du dyr gjeld som forbrukslån eller kredittkortgjeld bør det stå øverst på prioriteringslisten din. De ekstra kronene bør også fylle på bufferen til i tilfelle uforutsette utgifter, sier hun og fortsetter:

– Har du allerede økonomisk stålkontroll, kan du bruke pengene på å hygge deg litt ekstra på ferieturen eller bruke de på å realisere det du går og drømmer om. De ekstra pengene kan være startskuddet du trenger for å kunne gjennomføre en etterlengtet oppussing eller kjøpe båten du har siklet på.

Sett opp feriebudsjett

Sommerferien bringer ofte med seg en rekke fristelser: vi er i godt humør og terskelen er gjerne lavere for å strekke seg etter lommeboka.

Derfor kan det være lurt å lage en handleliste før du starter på shoppefesten. Ifølge Sandmæl er nemlig folk generelt sett ikke så flinke til å planlegge forbruket sitt om sommeren.

– Med ekstra penger i lommeboka sitter gjerne forbruket litt løsere i ferieukene. For ikke å gå høsten i møte med minus på konto er det viktig å planlegge forbruket ditt gjennom sommeren, sier hun.

– Dette gjør du ved å sette opp et feriebudsjett med oversikt over utgifter til reise, bo og forbruk i ferien. Man skal jo kose seg i ferien og det smaker ekstra godt når du kan gjøre det med god samvittighet.

Ikke la mange bekker små gjør en stor å. Foto: Getty Images

Fått igjen på skatten?

For å få økonomisk kontroll er du også nødt til å gå gjennom gamle synder og sette opp et budsjett.

Bruk litt tid på å få oversikt over utgiftene dine til bolig, forsikring, strøm, transport, telefonbruk og internettabonnement, mat og klær. Når du har gjort dette er tiden inne for å skrelle bort unødvendige utgifter.

Hvilke utgifter du vil kutte avhenger av hva du ønsker å prioritere pengene dine på. Sett av en post i budsjettet til sparing og sett deg konkrete sparemål.

Da blir det enklere å vite hvor mye penger du må sette av og hvordan du skal plassere de for å nå målet ditt. Sparingen bør skje månedlig, slik at du får en struktur på det. 

Får du igjen på skatten er dette en gyllen mulighet til å friskmelde økonomien din. Hva du skal bruke skattepengene på avhenger av din økonomiske situasjon, forteller forbrukerøkonomen.

– Har du dyr gjeld bør du prioritere å nedbetale dette, har du rom for sparing og kan ta litt risiko kan du bevege deg inn på aksjemarkedet, sier Sandmæl.

10 sparetips til sommerferien:

1. Sett opp et feriebudsjett: Planlegg forbruket ditt i ferieukene, hvis ikke kan gode økonomiske hensikter fort bli overskygget av fristelser.

2. Tjen penger på ferien: Ikke la hytta eller boligen stå tom mens du er på ferie. Du kan leie ut bolig og hytte for opptil 20.000 kroner og 10.000 kroner skattefritt.

3. Betal turen med kredittkort: Betaler du reisen med kredittkort får du basis reiseforsikring med på kjøpet.

4. Leilighet i stedet for hotell: Er dere flere som reiser, lei leilighet i stedet for hotell. På denne måten kan dere lage noe av maten selv og spare inn fine summer på matposten.

5. Gjør ferieshoppingen momsfri: Når du handler, spør alltid om taxfree, da kan du få igjen momsen på flyplassen.

6. Betal i lokal valuta: Betal alltid i lokal valuta. Velger du norske kroner er det nemlig butikken som setter kursen.

7. Husk gebyrer ved uttak: Husk alltid å sjekke gebyrene når du skal ta ut penger i utlandet. Er det dyrt kan det være penger å spare ved å ta ut pengene i en annen bank.

8. Ta med frysebag: Ta med en liten frysebag med kald drikke og lunsj på stranden, så slipper du å betale mer enn nødvendig for strandkosen.

9. Gjør research på forhånd: Bruk nettet og finn ut av hva du vil gjøre og se på ferieturen. Ofte får du rabatt hvis du blir med på flere utflukter eller går på museet innenfor visse tidspunkter.

10. Følg med på forbruket ditt: Dette kan du gjøre ved å bestille sms-varsling i nettbanken, slik at du kan følge med på pengebruken din.

Hold deg oppdatert på siste nytt innen hus og bolig – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!