Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

- Finanskrisen har skapt stor uro over hele verden, og også i Norge er vi rammet. Vi hører stadig om bedrifter som må nedbemanne eller legge ned, og folk mister jobben. I en sånn situasjon er det viktig å se på utgiftene og inntektene og se hvordan man kan klare sin egen personlige økonomi, sier Magne Gundersen. Han er forbrukerøkonom i Sparebank 1 og kjent fra tv-programmet Luksusfellen hvor han tidligere var programleder.

Det første du må gjøre for å få kontroll over egen økonomi, er å sette opp et budsjett. Uten budsjett, har du ikke oversikt over hvor mye som kommer inn og hvor mye som går ut, og da er det fort gjort å overforbruke. Sett opp en plan for eget forbruk og finn ut hvordan du ønsker å disponere inntektene og hva du ønsker å bruke pengene på.

 

Start med inntekter
Når du skal sette opp et budsjett, er det greit å begynne med å lage en oversikt over inntektene.
- Du får gjerne en lønn, trygd eller stønad hver måned, men det er noen inntekter som ikke er fast hver måned. Det kan for eksempel være i desember, da det er halv skatt og du får mer inn på konto, og så er det feriepenger i juni som regel, og da får et mye større beløp, sier Gundersen.

-  Men det kan også være andre inntekter enn lønn og trygd. Det kan være barnetrygd, barnebidrag, renteinntekter, bonus, og andre ting. Få det med inn i budsjettet og sett inntekten inn i den måneden du får pengene utbetalt.

Etter at du har listet opp alle inntektene, er det tid for å ta for seg utgiftene.
- Et smart sted å begynne er å gå gjennom tidligere regninger som er betalt eller du kan gå gjennom kontoutskriften fra banken. Da ser du hva slags type utgifter du har, når de skal betales og hvilke beløp det dreier seg om. Da får du en ganske bra oversikt over utgiftene, sier Gundersen.De mange utgiftene

Utgiftene kan være mange og dukke opp til ulike tider av åert, så bruk god tid på denne delen av budsjettet. Gundersen anbefaler at du grupperer utgiftene i poster for å være sikker på at du får med deg alt i budsjettet.

- En post i budsjettet kan være boligutgifter. Det er en stor og viktig utgiftspost for mange, så her må vi huske på å få med alt. Det kan være husleie hvis du leier. Eier du boligen, kan det være fellesutgifter, kommunale utgifter, boliglånsutgifter og husk å ha med både renter og avdrag. Du tar også med strøm og nettleie, forsikring, vedlikehold, og alt som har med boligen og det å bo gjøre, sier han. 

I tillegg til bolig, er transportutgifter en annen viktig utgiftspost. Også her gjelder det å få med seg absolutt alle former for utgifter knyttet til denne posten.

- Mange familier i dag har bil, kanskje til og med to biler, og da utgjør bilutgiftene ganske mye penger. Og det er ikke bare bensin som koster. Det er lån og avdrag på billånet, det er service og vedlikehold av bilen, årsavgift, parkering, og kjører du litt uforsiktig kan det bli fartsbøter og slikt. Det er i det hele tatt mange ting å ta med. Hvis du ikke har bil, har du kanskje månedskort på tog eller buss. Da må du selvsagt ta med det, sier Gundersen.

- Andre poster du kan ta med kan være mat og drikke. Her tar du med det du bruker i butikken og det du handler mat for og spiser ute. Klær og sko er en annen post. I tillegg har du mange andre typer utgifter. Det kan være utgifter til mobiltelefon, lisens, tv-kanal, barnehage, SFO. Hvilke type utgifter man har varierer fra husholdning til husholdninge, men poenget er at du får alle utgifter med i budsjettet.

Verktøy til budsjetteringen
- Strengt tatt trenger du ikke mer enn penn og papir for å lage ditt eget budsjett. Men det finnes også en rekke hjelpemidler, for eksempel på nett. Søker du på Google på privatbudsjett dukker det opp mange muligheter. Jeg tipper også at banken din har et budsjettverktøy i nettbanken som du kan bruke. Noen er avanserte og noen er enkle. Du får finne ut hva som passer for deg, sier Gundersen.

Hvis du har lyst å vite hva som regnes som fornuftige beløp på utgifter innenfor de enkelte postene, kan du gå inn på nettsidene til Statens institutt for forbruksforskning. Her vil du finne en budsjettkalkulator, og det gir en veldig god pekepinne på hva som er standard utgifter for en familie på din størrelse.

- Når du har satt opp et ferdig budsjett, vil du mye lettere kunne se hvor du må stramme inn og spare og når du har penger til overs. Og de pengene kan du jo spare til uforutsette utgifter eller ha et konkret sparemål, for eksempel en ferietur for hele familien, avslutter Gundersen.

2. juli 2009
Mer om Personlig økonomi
ANNONSØRINNHOLD

Refinansiering av kredittkort og annen forbruksgjeld kan lønne seg

Nordmenn skylder nå over 170 milliarder kroner i forbruksgjeld. Kravene er fordelt utover kredittkort, forbrukslån og andre typer usikret kreditt. En mindre gruppe av disse låntakerne (ca. 3000 personer) skylder i snitt minst 1,6 millioner kroner i forbruksgjeld. For de som sliter med å betjene skyhøy forbruksgjeld kan refinansiering være en løsning. Denne artikkelen har som mål å belyse hvilke fordeler og ulemper refinansiering kan føre med seg.

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Få bedre rente med et klikk

Vi er for snille med bankene. På innskudd godtar vi lav rente. Samtidig betaler vi høy rente på lånene våre. Med Finansportalen er det enkelt å øke...

Privat kjøp og salg av bolig

Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no