Bilde: Einar Vestheim

Slik takler du renteoppgangen

Slik takler du renteoppgangen om økonomien begynner å bli trang.Foto: Nordea
Sentralbanken satte opp styringsrenten med en kvarting til 5.5% tidligere i uka, og bankene følger sannsynligvis snart etter. For mange begynner det nå å merkes på privatøkonomien, og hvis du er en av dem som sliter, er det på tide å ta noen grep. I følge forbrukerøkonom i Nordea, Liv Irene Haug, finnes det flere muligheter.

- Skaff deg først en økonomisk oversikt. Da er det lettere å styre økonomien. Finn ut hva du betaler i strøm, i forsikring, i eiendomsavgifter, og alt annet av variable utgifter, slik at du ikke får deg noen overraskelser. Undersøk også hvor mye du betaler i avdrag og renter på boliglånet, råder hun

Forleng nedbetalingstiden
Hvis du var lur og betalte inn ekstra på lånet da renten var lav, stiller du sterkere i dag. Det lønner seg å betale ned lånet, nettopp for å ha muligheter i slike situasjoner. Kort nedbetalingstid på lånet gir høye månedsutgifter, men samtidig har du bygget deg opp en egenkapital som gir deg mer fleksibilitet.

- Et alternativ for å lette trykket i privatøkonomien kan være å forlenge nedbetalingstiden på lånet. Det er fullt mulig å få forlenget lånet med noen år, men det avhenger av belåningsgraden. Har du lånt til over pipa, får du sannsynligvis ikke forlenget nedbetalingstiden, men vi behandler hver kunde for seg, sier Haug.

Be om avdragsfrihet
Et annet alternativ er å be om avdragsfrihet.
- Det er forholdsvis enkelt å få gjennomslag for avdragsfrihet på lånet om du forklarer situasjonen for rådgiveren din i banken, men du skal helst ha oppført deg skikkelig og ha et ryddig kundeforhold, sier Haug.

Ikke glem at både avdragsfrihet og forlenget nedbetalingstid fører til at du totalt sett betaler mer på lånet. Det er likevel grep som kan vurderes i tider hvor økonomien er trang.
- Nordmenn kjemper hardt for boligen og hytta, sier Haug.

Få ny takst
Hvis du har lån på over 60% eller 80% av gammel takst av boligen, kan det være på tide å oppsøke en megler for å få en ny verdivurdering. Bankene har gjerne et skille i renten for lån med belåningsgrad på 60% og/eller 80%. Jo mindre lån i forhold til markedsverdi, desto bedre rente kan du oppnå.

- Få ny takst på boligen. Boligprisene i Norge har gått opp ganske mye i verdi de siste årene, det er kun det siste halve året vi kan se at boligprisene har gått litt ned. Det kan derfor kan lønne seg med en ny takst dersom det er noen år siden sist og du tror at markedsverdien på boligen din har steget siden den gang. Prøv å oppnå beste rente fra banken din, anbefaler Haug.

Be om bedre tilbud
Hvis du ikke er fornøyd med hva banken din kan tilby deg, kan det være på tide å se seg rundt etter bedre avtaler. Det er kun bankene som tjener på lojale kunder.
- Vurder deretter om det er grunnlag for å shoppe rundt. Kanskje får du gunstigere rente i en annen bank? Men jeg anbefaler å spille med åpne kort overfor egen bank, muligens kan de greie litt bedre rente? sier Haug.

Men pass på at du tar en helhetsvurdering for å se om det virkelig lønner seg.
- Er det små forskjeller mellom bankene, lønner det seg ofte ikke å flytte lånet siden renten vil gå litt opp og ned. Tenk også over om banken har et fordelsprogram som krever at du også flytter andre konti over til den nye banken.

Kostnadene ved å være fordelskunde og rentene på innskuddskonti kan gjøre at det likevel ikke lønner seg å bytte bank.

Se på andre utgifter
Det er ikke bare på huslånet det er penger å spare. Den økonomiske oversikten du satte opp i starten, kan gi deg noen vink om andre steder i privatøkonomien hvor det er mulig å tjene inn noen kroner.

- Se på strømlevereandøren din. Kanskje får du rimeligere strøm om du bytter leverandør? Og hva med forsikringer? Det er mange småting som kan utgjøre en god del i kroner. La det gjerne gå sport i det, foreslår Haug.

Vær ærlig
Og sist, men ikke minst: vær ærlig, særlig overfor deg selv.
- Tenk gjennom hva du har råd til slik situasjonen er nå. Det er mulig du bør utsette oppussingen av badet i noen år til du har bedre råd.

Glem heller ikke å være ærlig når du setter opp budsjettet. Bruker du noen hundrelapper i uka på caffe latte og noen hundrelapper på vin og øl, ja, så må de enten med i budsjettet eller fjernes fra handlevanene dine.

- Lag et ærlig budsjett. Prøv å få med deg alle utgiftspostene dere har på bolig og ellers i familien. Du kan få hjelp av rådgiveren i banken til dette. Og vær ærlig overfor bankrådgiveren din. Si at: sånn er vår situasjon, hva kan dere hjelpe oss med?

23. oktober 2008
Mer om Personlig økonomi

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Få bedre rente med et klikk

Vi er for snille med bankene. På innskudd godtar vi lav rente. Samtidig betaler vi høy rente på lånene våre. Med Finansportalen er det enkelt å øke avkastningen på sparepengene.

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Privat kjøp og salg av bolig

Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no