Slik takler du renteoppgangen

Slik takler du renteoppgangen om økonomien begynner å bli trang.


Foto: Nordea

Sentralbanken satte opp styringsrenten med en kvarting til 5.5% tidligere i uka, og bankene følger sannsynligvis snart etter. For mange begynner det nå å merkes på privatøkonomien, og hvis du er en av dem som sliter, er det på tide å ta noen grep. I følge forbrukerøkonom i Nordea, Liv Irene Haug, finnes det flere muligheter.

– Skaff deg først en økonomisk oversikt. Da er det lettere å styre økonomien. Finn ut hva du betaler i strøm, i forsikring, i eiendomsavgifter, og alt annet av variable utgifter, slik at du ikke får deg noen overraskelser. Undersøk også hvor mye du betaler i avdrag og renter på boliglånet, råder hun

Forleng nedbetalingstiden
Hvis du var lur og betalte inn ekstra på lånet da renten var lav, stiller du sterkere i dag. Det lønner seg å betale ned lånet, nettopp for å ha muligheter i slike situasjoner. Kort nedbetalingstid på lånet gir høye månedsutgifter, men samtidig har du bygget deg opp en egenkapital som gir deg mer fleksibilitet.

– Et alternativ for å lette trykket i privatøkonomien kan være å forlenge nedbetalingstiden på lånet. Det er fullt mulig å få forlenget lånet med noen år, men det avhenger av belåningsgraden. Har du lånt til over pipa, får du sannsynligvis ikke forlenget nedbetalingstiden, men vi behandler hver kunde for seg, sier Haug.

Be om avdragsfrihet
Et annet alternativ er å be om avdragsfrihet.
– Det er forholdsvis enkelt å få gjennomslag for avdragsfrihet på lånet om du forklarer situasjonen for rådgiveren din i banken, men du skal helst ha oppført deg skikkelig og ha et ryddig kundeforhold, sier Haug.

Ikke glem at både avdragsfrihet og forlenget nedbetalingstid fører til at du totalt sett betaler mer på lånet. Det er likevel grep som kan vurderes i tider hvor økonomien er trang.
– Nordmenn kjemper hardt for boligen og hytta, sier Haug.

Få ny takst
Hvis du har lån på over 60% eller 80% av gammel takst av boligen, kan det være på tide å oppsøke en megler for å få en ny verdivurdering. Bankene har gjerne et skille i renten for lån med belåningsgrad på 60% og/eller 80%. Jo mindre lån i forhold til markedsverdi, desto bedre rente kan du oppnå.

– Få ny takst på boligen. Boligprisene i Norge har gått opp ganske mye i verdi de siste årene, det er kun det siste halve året vi kan se at boligprisene har gått litt ned. Det kan derfor kan lønne seg med en ny takst dersom det er noen år siden sist og du tror at markedsverdien på boligen din har steget siden den gang. Prøv å oppnå beste rente fra banken din, anbefaler Haug.

Be om bedre tilbud
Hvis du ikke er fornøyd med hva banken din kan tilby deg, kan det være på tide å se seg rundt etter bedre avtaler. Det er kun bankene som tjener på lojale kunder.
– Vurder deretter om det er grunnlag for å shoppe rundt. Kanskje får du gunstigere rente i en annen bank? Men jeg anbefaler å spille med åpne kort overfor egen bank, muligens kan de greie litt bedre rente? sier Haug.

Men pass på at du tar en helhetsvurdering for å se om det virkelig lønner seg.
– Er det små forskjeller mellom bankene, lønner det seg ofte ikke å flytte lånet siden renten vil gå litt opp og ned. Tenk også over om banken har et fordelsprogram som krever at du også flytter andre konti over til den nye banken.

Kostnadene ved å være fordelskunde og rentene på innskuddskonti kan gjøre at det likevel ikke lønner seg å bytte bank.

Se på andre utgifter
Det er ikke bare på huslånet det er penger å spare. Den økonomiske oversikten du satte opp i starten, kan gi deg noen vink om andre steder i privatøkonomien hvor det er mulig å tjene inn noen kroner.

– Se på strømlevereandøren din. Kanskje får du rimeligere strøm om du bytter leverandør? Og hva med forsikringer? Det er mange småting som kan utgjøre en god del i kroner. La det gjerne gå sport i det, foreslår Haug.

Vær ærlig
Og sist, men ikke minst: vær ærlig, særlig overfor deg selv.
– Tenk gjennom hva du har råd til slik situasjonen er nå. Det er mulig du bør utsette oppussingen av badet i noen år til du har bedre råd.

Glem heller ikke å være ærlig når du setter opp budsjettet. Bruker du noen hundrelapper i uka på caffe latte og noen hundrelapper på vin og øl, ja, så må de enten med i budsjettet eller fjernes fra handlevanene dine.

– Lag et ærlig budsjett. Prøv å få med deg alle utgiftspostene dere har på bolig og ellers i familien. Du kan få hjelp av rådgiveren i banken til dette. Og vær ærlig overfor bankrådgiveren din. Si at: sånn er vår situasjon, hva kan dere hjelpe oss med?