Vær en smart lånetaker

Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.


Har du hvilt ut på den lave renten? Da kan det nå være på tide å sette i verk noen tiltak som sørger for at du gir mindre til bankene og beholder mer av pengene selv. Renten er ennå lav, men den er spådd å stige fremover mot nyåret, så ikke drøy for lenge.

– Flere faktorer peker nå på at lavkonjunkturen begynner å flate ut, og Norge har blitt mindre rammet av finanskrisen sammenlignet med mange andre land. Det tyder nå på at rentebunnen er nådd, og sentralbanksjefen signaliserer at renteoppgangen kan komme tidligere dersom det kommer flere positive signaler i markedene i Norge og utlandet, skriver Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi om siste rentemøte.

Behold mer: Ta grep om økonomien og behold mer av pengene selv.

Ta kontroll over økonomien
Spesielt nå mens renten er lav, har du spillerom til å gjøre en rekke ting som kan spare penger. Dette kan for eksempel være å betale ned ekstra på lånet, refinansier lån og kreditter, eller flytt lån og kreditter.

Skandiabanken anbefaler i disse dager kundene sine å ta kontroll over økonomien og ikke la lånene seile sin egen sjø.
– Betal mer ned på lånet når renten er lav, ikke bare øk forbruket. Benytt deg av ekstra nedbetaling, og du går raskere fra 80% til 60% betingelser, sier de.

Kun for flytende rente
Ved å få en lavere belåningsgrad på boligen, kan du nemlig oppnå gunstigere rentebetingelser på lånet. Langsiktig kan det derfor være penger å spare på å betale ned litt ekstra nå mens renten er lav.

Dette gjelder dog kun om du har flytende rente. Har du fastrente som er bundet på en høyere rentesats, gjør du bedre i å sette penger til side, eventuelt spare i BSU, og heller nedbetale mer på lånet den dagen fastrenteavtalen er over.

– Bandt du renten da den var høy, f.eks. på 7%, bør du stå løpet ut. Det vil ikke lønne seg å si opp avtalen, for overkursen resulterer i at du likevel vil betale som om det var 7% ut perioden, har Nordeas forbrukerøkonom, Christine Warloe Warloe, uttalt til Vi i villa.

Kortere nedbetalingstid
Har du vært boligeier en stund, kan det være at du oppdager at det er lettere å betjene lånet nå enn da du først startet nedbetalingen. Det kan for eksempel være at lønnen din har økt i årene som har gått eller at dere er over den første, dyre etableringsfasen. Istedet for å la de ekstra hundrelappene gå rett til forbruk, kan det være et alternativ å forkorte nedbetalingstiden på lånet.

Jo kortere nedbetalingstid, desto mer må du betale i måneden. Men totalt sett vil du måtte betale mindre til banken jo kortere lånetiden er. Et lån på en million kroner kan koste deg tre kvart million ekstra i renter over en 25 års periode. Velger du derimot en nedbetalingsplan på 15 år, kan du til sammenligning spare rundt 300 000 kroner i rentekostnader.

Flytte eller refinansiere lån
Har du dyre lån eller kreditter, kan det være mye å spare mye på å flytte lån og kreditter. Ikke anta at du har fått best mulig rente bare fordi det generelle rentenivået i dag er lavt. Undersøk hva andre banker kan tilby. På nettsiden til Norsk Familieøkonomi finner du et rentebarometer som gir en oversikt over bankenes boliglånsrent for lån som ligger innefor 60% belåning.

Får du bedre tilbud i en annen bank, kan du høre om din nåværende bank er villig til å forhandle om renten på lånet ditt. Hvis ikke er det ingen grunn til å være lojal mot banken. Flytt lånet der du får de beste betingelsene.

En annen mulighet er å refinansiere lån og kreditter. Å refinansiere betyr ganske enkelt at man tar opp et nytt lån med gunstigere rente for å betale et eksisterende lån med dyr rente. Målet er altså ikke å ta opp mer lån, men å redusere renteutgiftene. En annen fordel ved refinansiering er at du har mulighet til å samle flere små og dyre lån i ett lån. Dermed får du bedre oversikt over privatøkonomien, og det er mindre risiko for å miste kontroll over gjelden.