Bilde: Colourbox

Velg riktig bilforsikring

Synes du det er vanskelig å velge riktig bilforsikring? Her får litt hjelp på veien.

Det kan være en krevende jobb å finne frem til riktig bilforsikring, men det er en jobb det er vel verdt å bruke litt tid på. Det kan nemlig ha konsekvenser for privatøkonomien din.

- Forsikringsutgifter kan fort gjøre dype innhogg i lommeboken din, men har du bil, så du ha forsikring, sier forbrukerøkonomen i Sparebank1, Magne Gundersen, kjent fra TV3s Luksusfellen.

- Men du kan gjøre en del ting selv for å få ned forsikringsutgiftene. Du kan ta godt vare på bilen og ha sikkerhetsutstyr; du kan samle forsikringne dine i ett selskap; eller passe på å velge riktig leverandør.

 

Finn behovet ditt
Lasse Billington er forsikringsrådgiver hos Finansportalen.no. Han mener at det i hovedsak er fem punkter du bør forholde deg til når du skal tegne forsikring.

- Det første er å finne ut om du har behov for den forsikringen du har, og dernest må du finne ut hvilket selskap som dekker dette behovet på best måte.

Har du bil, må du ha bilforsikring. Det kommer du ikke utenom. Ansvarsforsikringen er nemlig lovpålagt.

- Du trenger imidlertid ikke ha en full kaskoforsikring, du kan velge en delkaskoforsikring. Her er det gjerne slik at du bør forsikre deg mot de store katastrofer mens flau bris kan du fint bære på egne skuldre. Er bilen din billig og ikke verdt mye, er det helt greit å kjøpe kun en delkasko, sier Billington.

Påvirk prisen
Neste punkt er pris.
- Og da velger du selvsagt det selskapet som gir deg lavest pris på det behovet du har, sier Billington.

Som Gundersen minner han om at det er mulig å påvirke forsikringspremien gjennom egne tiltak.
- Det er mulig for deg å påvirke den prisen du betaler for forsikringen din, og på den måten spare penger. Ved å ha alarm på bilen din eller parkere i garasje eller gjennomføre andre risikoreduserende tiltak blir forsikringspremien din lavere. Som regel vil du få igjen for denne investeringen på lang sikt.

Når du begynner å sjekke hvilke selskaper som gir deg laveste pris ut i fra det forsikringsbehovet du har, er det et par ting du bør være oppmerksom på. Det ene er den prisen du betaler for å tegne forsikringen, den såkalte forsikringspremien, og det andre er den prisen du betaler for å bruke forsikringen hvis en skade skulle oppstå.

- Her er det viktig å være ærlig og gi sannferdig informasjon når du tegner forsikringen. Det er gjerne slik at bilforsikringen blir dyrere hvis du har en 18-åring i huset som skal bruke bilen din. Hvis du pynter på sannheten og sier at vedkommende ikke skal bruke bilen din får du riktignok en lavere premie, men da vil også forsikringsoppgjøret ditt lide under det dersom denne 18-åringen kjører bilen ved et uhell, sier Billington.

Misfornøyd? Klag!
Når uhellet først er ute, er det godt å ha forsikringen i orden. Men selv når dokumentene er i orden, kan man oppleve at forsikringsutbetalingen ikke skjer som forventet. Da er det greit å vite at det finnes et tvisteløsningsorgan du kan henvende deg til.

- Den femte tingen som er kjekk å vite når det gjelder ditt forsikringsforhold, er at du kan klage hvis du er uenig i selskapets behandling av deg som kunde. Det finnes noe som heter Forsikringsklagekontoret, som du kan rette klager til og få en nøytral og objektiv vurdering av hvem som har rett, om det er deg eller forsikringsselskapet. Denne klageordningen er gratis, sier Billington.

- Synes du at alle disse tingene om forsikring er komplisert og vanskelig, så har du faktisk rett i det. Det finnes immidlertid hjelp. Gå inn på Finansportalen.no. Der viser vi frem de ulike forsikringenes dekninger og du får hjelp til å velge det som passer deg.

3. august 2009
Mer om Personlig økonomi
ANNONSØRINNHOLD

Refinansiering av kredittkort og annen forbruksgjeld kan lønne seg

Nordmenn skylder nå over 170 milliarder kroner i forbruksgjeld. Kravene er fordelt utover kredittkort, forbrukslån og andre typer usikret kreditt. En mindre gruppe av disse låntakerne (ca. 3000 personer) skylder i snitt minst 1,6 millioner kroner i forbruksgjeld. For de som sliter med å betjene skyhøy forbruksgjeld kan refinansiering være en løsning. Denne artikkelen har som mål å belyse hvilke fordeler og ulemper refinansiering kan føre med seg.

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Få bedre rente med et klikk

Vi er for snille med bankene. På innskudd godtar vi lav rente. Samtidig betaler vi høy rente på lånene våre. Med Finansportalen er det enkelt å øke...

Privat kjøp og salg av bolig

Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no