Bilde: GettyImages (illustrasjonsfoto)

Er røykvarsleren skrudd fast i taket?

Ny studie viser at en røykvarsler som er fastskrudd i taket er mindre pålitelig enn en som er festet på en brakett. – Bytt dem ut, sier ekspertene.

– Det er vanskelig å skifte batteri på røykvarslere som er fast festet til taket. Batteriet settes ofte feil inn, og da fungerer ikke røykvarsleren, sier Kai Arne Jenssen, tidligere skadekonsulent i If Skadeforsikring.

Han har nå skrevet en masteroppgave hvor han dokumenterer at takfestede røykvarslere ikke fungerer som de skal, og han advarer nå mot det han kaller falsk trygghet.

– Kai Arne Jenssens arbeid er banebrytende, og funnene hans kan redde liv. Nå forstår vi enda bedre hvorfor mange har varslere som er satt ut av spill eller ikke fungerer. Denne informasjonen må komme ut til så mange som mulig, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Mange sliter med å bytte batteri i varslere som er skrudd fast i taket. Foto: Beate Jenssen

Flere problemer

En moderne røykvarsler som er festet på en brakett, kan enkelt tas ned når man skal skifte batteri. Slik er det ikke med de uten brakett.

– Det kan være vanskelig, særlig for eldre, å klatre opp på en stol eller kjøkkentrapp når de skal skifte batteri. Når man står og balanserer er det nesten umulig å sjekke om batteriet er satt inn riktig. Dessuten er det mulig å lukke lokket uten at batteriet faktisk gir strøm til varsleren, sier Jenssen.

I sine undersøkelser oppdaget han at mange av de takfestede varslere var tomme for batteri.

– Ofte har disse varslerne hengt i taket i mange år og samlet støv, og da har de blitt overfølsomme for røyk. Når de piper av matos eller røyk fra brødristeren, tar folk ut batteriet for å stoppe alarmen. Så glemmer de å sette batteriet inn igjen, sier Jenssen.

Alarmerende

– Vi vet at 92 prosent av norske boliger er utstyrt med røykvarsler, men nær 500 000 av røykvarslerne virker ikke fordi de ikke har batteri, batteriet er satt inn feil eller fordi batteriet er utladet, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Han er enig med Jenssen i at de brakettfestede er langt sikrere enn de takfestede.

– Dersom du skrur ned en røykvarsler festet på en brakett, får du ikke satt den opp igjen før batteriet er satt i. Det er en god sikkerhet i det, sier Kalheim.

Fra 1990-tallet og fram til i dag har produsentene av røykvarslere gradvis gått fra å lage takfestede til brakettfestede varslere. I dag selges kun brakettfestede, men de takfestede er i følge Kai Arne Jenssen i utstrakt bruk fremdeles.

3. mars 2014
Mer om Røykvarsler og brannvarsler

Nye regler for røykvarslere

Nå er det forskriftsfestet at du må ha minst én røykvarsler i hver i etasje. Oppfyller du de nye reglene?

Ekspertenes råd om røykvarlsere

Hvilken type røykvarslere bør du kjøpe? Hvor mange trenger du og hvor bør de plasseres? Når bør de skiftes ut?

Har du brannutstyret i orden?

Risikoen for brann øker i vinterhalvåret. Har du sikkerhetsutstyret i orden hvis det skulle bli brann i boligen?

Virker røykvarsleren?

Har du testet røykvarsleren din i det siste? En av fire tilfredsstiller ikke forskriftene.

Optisk eller ionisk røykvarsler?

Bør du velge optisk eller ionisk røykvarsler? Eller kanskje begge deler?

Husk røykvarsleren på hytta!

Godt brannvett er ekstra viktig på hytta.

Serierkoblede røykvarslere

Serierkoblede røykvarslere anbefales av brannvesenet.

Sjekk røykvarsleren

Har du sjekket røykvarsleren din i det siste?

Røykvarslerens dag

1. desember er røykvarslerens dag. Det er ikke tilfeldig

Røykvarsleren - din beste venn

Hensikten med røykvarsleren er at du skal få et tidlig varsel om at en brann er under utvikling. Dersom boligen din er stor eller består av flere etasjer, bør du ha flere røykvarslere. Det anbefales minst en røykvarsler i hver etasje.