Bilde: Getty Images

Nye regler for røykvarslere

Røykvarsler og brannvarsler

Nå er det forskriftsfestet at du må ha minst én røykvarsler i hver i etasje. Oppfyller du de nye reglene?

Etter at den nye forskriften om brannforebygging kom etter nyttår, må du nå ha minst én røykvarsler eller detektor i hver etasje. 

– Røykvarslerene må dekke de rommene hvor det er vanligst at det oppstår brann, som kjøkkenet, stuen, tekninske rom og sonen utenfor soverommet, opplyser Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), til Viivilla.no.

Kan redde flere liv

Hovedgrunnen til at det nå er et krav om å ha minst én røykvarsler, er rett og slett fordi det kan redde flere liv. Å bli varslet tidlig om det skulle begynne å brenne, kan være avgjørende for at du kan redde deg selv og andre.

– Tidligere var det bare krav om én røykvarsler i huset. Det at man nå må ha en røykvarsler hver etasje, som dekker alle nødvendige rom, er viktig for å bli varslet i tide, forklarer Pedersen. 

I tråd med kravet om flere røykvarslere, kan man også se at antall mennesker som omkommer i brann, minker. DSB kan melde om at antall omkomne i brann i 2015 var det laveste siden 1979. 

Les også:

Slik får du et praktisk kjøkken

Kjøkkenet blir et stadig viktigere rom for oss nordmenn. God arbeidsflyt og nok benkeplass er stikkord for å planlegge et fornuftig og fint kjøkken....

Anbefaler seriekoblede røykvarslere

Selv om de fleste allerede har flere røykvarslere i boligen, er det også noen som nå må se seg nødt til å skaffe seg en ekstra. 

– For de som nå skal ut og skaffe seg ny røykvarsler, anbefaler vi å kjøpe seriekoblede røykvarslere for å sikre en tidlig og tydelig varsling, sier Pedersen. 

Ettersom det er stilt krav til at varslingen skal dekke flere oppholdsrom og tekninske rom, kan en seriekoblet røykvarsler være den beste løsningen. 

Viktig å oppfylle kravene

Før var det slik at det var tilsyn en gang i året, men dette er nå endret til at dette nå er opp til kommunene å avgjøre. 

Det er likevel viktig å oppfylle de nye kravene som før, både for din egen sikkerhet, men også fordi brannvesenet kan innlegge pålegg. 

Les også:

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer...

– Det er ikke noe strengere straff enn at brannvesenet kan innlegge pålegg, men det er uansett viktig å ha nok røykvarsler i hjemmet. Det vil være som en billig livsforsikring, sier Pedersen.

Kilde: Dinside.no

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

22. januar 2016
Mer om Røykvarsler og brannvarsler

Er røykvarsleren skrudd fast i taket?

Røykvarsler og brannvarsler Ny studie viser at en røykvarsler som er fastskrudd i taket er mindre pålitelig enn en som er festet på en brakett. – Bytt dem ut, sier ekspertene.

Ekspertenes råd om røykvarlsere

Røykvarsler og brannvarsler Hvilken type røykvarslere bør du kjøpe? Hvor mange trenger du og hvor bør de plasseres? Når bør de skiftes ut?

Har du brannutstyret i orden?

Røykvarsler og brannvarsler Risikoen for brann øker i vinterhalvåret. Har du sikkerhetsutstyret i orden hvis det skulle bli brann i boligen?

Virker røykvarsleren?

Røykvarsler og brannvarsler Har du testet røykvarsleren din i det siste? En av fire tilfredsstiller ikke forskriftene.

Optisk eller ionisk røykvarsler?

Røykvarsler og brannvarsler Bør du velge optisk eller ionisk røykvarsler? Eller kanskje begge deler?

Husk røykvarsleren på hytta!

Røykvarsler og brannvarsler Godt brannvett er ekstra viktig på hytta.

Serierkoblede røykvarslere

Røykvarsler og brannvarsler Serierkoblede røykvarslere anbefales av brannvesenet.

Sjekk røykvarsleren

Røykvarsler og brannvarsler Har du sjekket røykvarsleren din i det siste?

Røykvarslerens dag

Røykvarsler og brannvarsler 1. desember er røykvarslerens dag. Det er ikke tilfeldig

Røykvarsleren - din beste venn

Røykvarsler og brannvarsler Hensikten med røykvarsleren er at du skal få et tidlig varsel om at en brann er under utvikling. Dersom boligen din er stor eller består av flere etasjer, bør du ha flere røykvarslere. Det anbefales minst en røykvarsler i hver etasje.