Bilde: Colourbox

Virker røykvarsleren?

Røykvarsler og brannvarsler

Har du testet røykvarsleren din i det siste? En av fire tilfredsstiller ikke forskriftene.

Årest siste måned er også årets verste brannmåned. Har du riktig beskyttelse i form av fungerende røykvarslere?

Kommunal- og regionaldepartementet har bedt om en gjennomgang av hvordan effekten av røykvarslere og håndslokkere i boliger har vært på brannsikkerheten. Prosjektet var et samarbeid mellom Norges branntekniske laboratorium (NBL) og Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU).

Til stede, men ikke nødvendigvis fungerende
Noen av tallene som ble avdekket i undersøkelsene, er av interesse for boligeiere. Blant annet viste en spørreundersøkelse hvor 224 husholdninger ble stilt spørsmål vedrørende slokkeutstyr og røykvarslere, at nesten 100% av husstandene hadde installert påkrevde røykvarslere og brannslokkeutstyr.


Røykvarsler: Billig forsikring.

Men de positive tallene er misvisende. Undersøkelsen viste nemlig også at nesten én av fire ikke tilfredsstilte forskriftene. Så selv om varslere og utstyr var til stede i de fleste boligene, var de ikke nødvendigvis fungerende. Dette kunne for eksempel skyldes dårlig plassering, manglende batterier, og lignende forhold.

Tilsvarende tall kom frem etter intervjuer med 33 overlevende etter brann i hjemmet. Det viste seg at alle boligene hadde minst én røykvarsler. Likevel var det kun 6 av de 33 personer ble varslet av røykvarsleren. Av de 14 som sov da brannen startet, var de 5 som ble varslet av røykvarsleren.

Les også:

Dyre tabber når du pusser opp gammelt hus

De dyreste tabbene gjøres når du pusser opp uten å kjenne til hvordan det gamle huset er bygd. Feil isolering for eksempel, kan føre til sopp og råte.

Hvis du vil være blant de som blir varslet om uhellet er ute, bør du ta noen forholdsregler.
* Skift batteri årlig og test det hver måned.
* Husk at røykvarslere ikke varer evig. De bør byttes ut hvert tiende år.
* Ha tilstrekkelig med røykvarslere i boligen. Forskriften sier at det er eiers ansvar at boligen er utstyrt med minst en varsler, men vær oppmerksom på at forsikringsvilkårene kan kreve flere. Du bør uansett ha røykvarslere i alle etasjer.
* Seriekoblede varslere er best. Da går alarmen i hele boligen.
* Du bør helst ha både ionisk og optisk varsler i boligen. Velg riktig varsler til riktig sted.

I følge Sintef NBL, som publiserte rapporten, er det mange barn som ikke våkner av alarm fra røykvarslere. Barn trenger derfor hjelp til å bli vekket ved en brann, noe du bør ta med i vurderingene når du skal velge plassering av røykvarslere i boligen.

30. oktober 2009
Mer om Røykvarsler og brannvarsler

Nye regler for røykvarslere

Røykvarsler og brannvarsler Nå er det forskriftsfestet at du må ha minst én røykvarsler i hver i etasje. Oppfyller du de nye reglene?

Er røykvarsleren skrudd fast i taket?

Røykvarsler og brannvarsler Ny studie viser at en røykvarsler som er fastskrudd i taket er mindre pålitelig enn en som er festet på en brakett. – Bytt dem ut, sier ekspertene.

Ekspertenes råd om røykvarlsere

Røykvarsler og brannvarsler Hvilken type røykvarslere bør du kjøpe? Hvor mange trenger du og hvor bør de plasseres? Når bør de skiftes ut?

Har du brannutstyret i orden?

Røykvarsler og brannvarsler Risikoen for brann øker i vinterhalvåret. Har du sikkerhetsutstyret i orden hvis det skulle bli brann i boligen?

Optisk eller ionisk røykvarsler?

Røykvarsler og brannvarsler Bør du velge optisk eller ionisk røykvarsler? Eller kanskje begge deler?

Husk røykvarsleren på hytta!

Røykvarsler og brannvarsler Godt brannvett er ekstra viktig på hytta.

Serierkoblede røykvarslere

Røykvarsler og brannvarsler Serierkoblede røykvarslere anbefales av brannvesenet.

Sjekk røykvarsleren

Røykvarsler og brannvarsler Har du sjekket røykvarsleren din i det siste?

Røykvarslerens dag

Røykvarsler og brannvarsler 1. desember er røykvarslerens dag. Det er ikke tilfeldig

Røykvarsleren - din beste venn

Røykvarsler og brannvarsler Hensikten med røykvarsleren er at du skal få et tidlig varsel om at en brann er under utvikling. Dersom boligen din er stor eller består av flere etasjer, bør du ha flere røykvarslere. Det anbefales minst en røykvarsler i hver etasje.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no