Lag en plan for hvor dere skal møtes utenfor huset hvis det blir brann, slik at dere raskt får oversikt over hele familien.
Lag en plan for hvor dere skal møtes utenfor huset hvis det blir brann, slik at dere raskt får oversikt over hele familien. Bilde: Scanpix

7 tips for et mer brannsikkert hus

Det vil alltid være fare for brann så lenge du bor i et hus med elektrisitet. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å unngå at katastrofen blir et faktum. 

1. El-sjekk

Over 40% av branner i bolig skyldes elektrisitet og bruken av elektrisk utstyr. En el-sjekk kan derfor være en svært lønnsom investering og regnes som et godt forebyggende tiltak.

Ved el-sjekk blir det elektriske anlegget ditt kontrollert, slik at eventuelle feil eller mangler blir avdekket.

Sikringsskap, brytere, kabler, stikkontakter og skjøteledninger blir nøye sjekket, og ofte også brannslukningsapparater, røykvarslere og husbrannslanger. 

2. Brannfarlige duppeditter 

Småelektronisk utstyr, som data- og mobilladere, forårsaker stadig flere branner. Ladere kan fort bli overopphetet, og en mobiltelefon som ligger og ulmer vil avgi farlige gasser.

Lad derfor aldri mobil eller pc om natten, men når du er våken og til stede i rommet. Mange lar også laderen stå i kontakten selv om den ikke er i bruk, men det kan få fatale følger.

Pass også på at mobil og pc ligger på et brannsikkert underlag mens de lader, og ikke i for eksempel sengen eller i sofaen. 

 

En komfyrvakt er smart for å få skrudd av ovnen dersom den blir for varm. Denne er fra Safera.no

3. Installer komfyrvakt

Fra 1. januar 2011 ble komfyrvakt påbudt i alle nybygde boliger i Norge. Da hver tiende dødsbrann starter ved komfyren, er komfyren blant de største brannfellene vi har.

En komfyrvakt skal koble av strømmen dersom den registrerer for høy temperatur på kokeplaten, og på den måten skal tørrkoking unngås. Bor du i en eldre bolig, kan komfyrvakt ettermonteres. 

4. Overspenningsvern

I alle elektriske anlegg installert etter 1. juli 2010 er det krav til overspenningsvern. Et overspenningsvern monteres i sikringsskapet eller i kontaktene, og skal blant annet sikre boligen din mot lynnedslag eller forstyrrelser i e-verkets nett.

Lynnedslag kan som kjent gi overspenninger i det elektriske anlegget og dermed starte brann. Vær imidlertid obs på at dersom det oppstår el-skader på utstyr, som på for eksempel kjøleskap eller varmtvannsbereder, kan det utgjøre brannfare selv flere måneder i ettertid. 

 

Husk å bytte batteriet i røykvarsleren en gang i året. 

5. Gode rutiner

De fleste som omkommer i boligbrann, omkommer som følge av røykforgiftning. Brann er også mest kritisk om natten fordi det kan være vanskelig å oppdage brann når du sover.

Lag gjerne en leggerutine før du tar kvelden: Skru av alt lys og sjekk at ingenting med strøm står på. Ta ut kontakter fra kaffetrakter, vannkoker, stereoanlegg, pc-en og gjerne tv-en.

La aldri lysene på juletreet stå på over natten, og ikke minst: Gå aldri ifra levende lys – selv ikke små telys. 

6. Brannøvelse 

Vet alle i familien hva man skal gjøre dersom det oppstår brann? Har dere testet ut rømningsveier og avtalt møtested? Vet alle hvor brannslukningsutstyret er og hvordan det virker?

En brannøvelse der både liten og stor deltar, kan redde liv. Å lete etter hverandre i et hus som brenner kan være en direkte dødsfelle, og vet dere ikke hvor brannslukningsutstyret er når det virkelig gjelder, kan det være for sent.

Alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte ut i det fri eller til et brannsikkert sted.

7. Jevnlige kontroller

1. desember er «røykvarslerens dag», og på denne dagen anbefaler brannvesenet alle å bytte batterier i røykvarslerne sine. Både brannvesenet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap oppfordrer dessuten alle til å sjekke røykvarslerens signal hver måned.

Det skal være minst én røykvarsler i hver boenhet, og gjerne også en røykvarsler i hvert soverom. Alle røykvarsler som selges i Norge skal være av godkjent modell og leveres med norsk brukerveiledning. 

I tillegg skal alle boliger være utstyrt med minst ett brannslukningsapparat. Også brannslukningsapparater trenger vedlikehold. Har du for eksempel et pulverapparat, bør apparatet snus opp ned med jevne mellomrom.

Da skal du kunne høre at pulveret beveger seg. Alle brannslukningsapparater må også til kontroll og få utført service av en sertifisert person. Dette bør gjøres hvert femte år.

27. oktober 2014
Mer om Sikkerhet

Unngå at sankthansbålet kommer ut av kontroll

Norsk brannvernforening advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiring av Sankthans.

Derfor skal du ALLTID lukke døren før du legger deg

Forskning viser at det kan ha stor påvirkning for sikkerheten din om du sover med åpen eller lukket soveromsdør, hvis det oppstår brann i hjemmet ditt.

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

ANNONSØRINNHOLD

Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås

Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan...

ANNONSØRINNHOLD

Derfor bør du velge elektronisk dørlås

Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke...

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Nå er det fare for flom i Sør-Norge

NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Så enkelt stjeler tyvene din nøkkelløse bil

Hvis den nøkkelfrie bilen din blir stjålet, kan du risikere å bli anklaget for forsikringssvindel eller å ha iscenesatt tyveri. Heldigvis kan noe så enkelt som sølvpapir forhindre tyveriet.

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk.

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Denne metoden holder tyvene unna tingene dine

Med usynlig DNA-merking vil politiet gjøre det mindre attraktivt å stjele tingene dine. Lær hvordan metoden fungerer.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.