ståhjuling
Forsikringsselskapet If advarer mot branner i såkalte ståhjulinger. Bilde: Pixabay

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

I vårt naboland Sverige er det registret 56 branner i såkalte ståhjulinger. Også i Norge har det vært flere branner i de populære brettene, men her finnes det imidlertid ingen som har full oversikt over denne typen branner.

– Vi vet om flere branntilløp og noen branner. De fleste brannene har oppstått i forbindelse med ladning uten tilsyn. De forholdsvis mange svenske tilfellene gjør at vi nå går ut og advarer mot å lade ståbrettene om natten eller på dagtid uten tilsyn, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Mørketallene er store

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har satt i gang markedstilsyn med de populære brettene.

Hos den svenske motparten til DSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), er det registrert 56 branner i ståhjulinger mellom juli 2016 og juni 2017.

MSB regner med at det er store mørketall. Også her har de fleste av brannene skjedd mens ståhjulingen har stått til ladning.

– Det mest bekymringsfulle er at dette er produkter som først og fremst brukes og lades av tenåringer. Vi er usikre på om unge og foreldre kjenner godt nok til brannrisikoen ved disse brettene, sier Sigmund Clementz i If.

Frykter nattbrann

Skrekkscenariet er at det begynner å brenne om natten mens folk sover.

– Det er langt større risiko for store konsekvenser om brannen i ståbrettet oppstår på natten når alle sover - eller på dagtid når ingen er hjemme, sier Clementz.

I fjor foretok det svenske Elsäkerhetsverket og Arbetsmiljöverket en tilsvarende undersøkelsesom den DSB nå er i gang med i Norge.

Resultatet var salgsstopp for hele 10 av 13 ståbrett fordi de enten ikke oppfylte ikke kravet til CE-merking, manglet bruksanvisning på svensk eller en forsikring om at produktet er i tråd med det som blir lovet.

Også i USA har det tidligere blitt trukket tilbake en rekke ståbrett på grunn av brannfare. En rekke flyselskaper har totalforbud mot å ha brettene ombord.

Billigbatterier

– Det er velkjent at li-ionbatterier kan ta fyr under lading, bruk eller lagring. Risikoen for at dette skjer er lav, men for billige batterier av lav kvalitet vil sannsynligheten være høyere, sier Helge Weydahl, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og sekretær i Norsk forum for batterisikkerhet.

– Så sent som i fjor ble det tilbakekalt over 500 000 batteridrevne ståbrett fra ti ulike leverandører i USA, sier han.

Fem sikkerhetstips for ståhjulinger

  • Kontroller at både brett og lader er CE-merket
  • Har du kjøpt ståhjulingen i Norge skal det ha norsk bruksanvisning. Er bruksanvisningen dårlig skrevet kan det være tegn på en useriøs produsent.
  • Har ståbrettet ingen spesielle merker for produsent, typebetegning og liknende er det økt risiko for at elsikkerheten er dårlig
  • Vær i nærheten når du lader ståbrettet – gjør det aldri når du sover eller ingen er hjemme.
  • Kontroller at brettet ikke blir varmt under lading. Lad i rom med røykvarsler, gjerne i nærheten av brannslukningsapparat eller brannteppe.

Kilde: Forsikringsselskapet If

22. november 2017
Mer om Sikkerhet

Unngå at sankthansbålet kommer ut av kontroll

Norsk brannvernforening advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiring av Sankthans.

Derfor skal du ALLTID lukke døren før du legger deg

Forskning viser at det kan ha stor påvirkning for sikkerheten din om du sover med åpen eller lukket soveromsdør, hvis det oppstår brann i hjemmet ditt.

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.

ANNONSØRINNHOLD

Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås

Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan du går frem for å montere.

ANNONSØRINNHOLD

Derfor bør du velge elektronisk dørlås

Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke...

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Nå er det fare for flom i Sør-Norge

NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Så enkelt stjeler tyvene din nøkkelløse bil

Hvis den nøkkelfrie bilen din blir stjålet, kan du risikere å bli anklaget for forsikringssvindel eller å ha iscenesatt tyveri. Heldigvis kan noe så...

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk. 

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Denne metoden holder tyvene unna tingene dine

Med usynlig DNA-merking vil politiet gjøre det mindre attraktivt å stjele tingene dine. Lær hvordan metoden fungerer.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.

7 tips for et mer brannsikkert hus

Det vil alltid være fare for brann så lenge du bor i et hus med elektrisitet. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å unngå at katastrofen blir et...