Advarer mot skumapparater

Skumapparater er så lite effektive til å slukke brann at de ikke kan erstatte pulver, viser en test gjennomført av If Skadeforsikring.


Etter at regelverket for brannsikkerhet ble endret 1.juli i fjor, ble det tillatt å ha et skumapparat på seks liter som eneste håndslukker i bolig. Mange nordmenn velger nå skumapparater fremfor pulver, opplyser flere leverandører.

Forsikringsselskapet If er bekymret for utviklingen.

– Forskjellen på de to slukkemidlene er skremmende stor, viser en ny test utført på vårt sikkerhetssenter. Pulver slukket brannen fire-fem ganger raskere enn skum, sier konserndirektør Ivar Martinsen i If Skadeforsikring, til nyhetsbyrået Newswire.

Når regelverket likestiller skum og pulver, mener han det gir grunn til bekymring.

– Vi ser at både private og borettslag bytter til skumapparater, og det gjøres nok i den tro at de er like effektive. Det vet vi nå ikke er tilfelle. Når det først brenner, går det raskt, og da er vårt råd klart og tydelig: Skal du bare ha ett brannslokningsapparat, så velg pulver, sier Martinsen.

Behold pulverapparatet
Han får støtte fra Brannvernforeningen.

– Folk har hørt at skum søler mindre enn pulver, og kanskje derfor velger mange et skumapparat når de skal kjøpe nytt. Men akkurat som If anbefaler vi sterkt at du beholder pulverapparatet ditt og heller supplerer med skum, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Ifølge Kalheim har pulver egenskaper som gjør at det er mer effektivt og enklere å bruke enn et skumapparat, selv når apparatene har samme slukkeklasse.

– Er du utrent med slukkeapparater, har du større sjanse til å slukke et branntilløp hvis du bruker pulver. Du kan stå lenger unna brannen enn med skum, og pulveret har en konsistens som bidrar til å kvele flammene selv om du ikke treffer brannen direkte, i motsetning til skum, sier han.

Skum raskere ut på dato

 

Skumapparater skal til service hvert femte år, pulverapparater bare hvert tiende år. Det taler også til pulverapparatenes fordel, mener fagsjef Ronny Tande ved If Sikkerhetssenter i Hobøl.

Han var ansvarlig for testen av slokkeapparatene.

– Når vi vet at altfor mange ikke en gang vedlikeholder pulverapparatene sine, er det god grunn til å frykte at mange skumapparater kommer til å slutte å fungere fordi de blir stående for lenge. Skum består av vann og et såpekonsentrat, og over tid vil apparatet irre og ruste, sier Ronny Tande.

En del skumapparater blir dessuten ødelagt hvis de blir utsatt for kuldegrader.

– Har du et slikt skumapparat på sommerhytta og glemmer å ta det med hjem når du stenger for vinteren, fungerer ikke dette apparatet når du kommer tilbake neste år.

Skum har likevel sitt bruksområde, så lenge folk er klar over begrensningene, mener Ronny Tande.

– Skum kan for eksempel være en fordel hvis du har en svært liten brann som er enkel å slukke, sier han.