Åtte tegn på e-postsvindel

Svindel, spam, virus og hacking via e-post rammer mange. Her lærer du hvordan du beskytter deg.

 
 

I tråd med den teknologiske utviklingen har livene våre blitt mer og mer digitale, på godt og vondt. Paralellt rammes stadig flere av virus, svindel-, identitetstyveri og hacking-forsøk via epost og mail.

For jo mer personlig informasjon vi oppgir, og jo mer vi handler og kommuniserer på nett, jo mer utsatt gjør vi oss for virus, digitale tyveri- og svindelforsøk. Særlig utsatt er e-postboksene våre, som ofte fylles opp av høyst suspekte meldinger.

Sikkerhetsselskapet Proofpoint har gått gjennom millioner av suspekte e-postmeldinger, og funnet at det særlig er fire typer e-post du bør være oppmerksom på når det gjelder spam, hacking- og svindelforsøk i e-post, skriver Komputer for Alle.

Det finnes riktignok mange forskjellige former for svindelforsøk på e-post (eller mail), og det dukker stadig opp nye varianter. Så vi skal ikke skryte på oss å dekke alle nettbaserte skurkestreker. Men merk deg denne oversikten over tegn på e-postsvindelforsøk, så sparer du deg kanskje en ubehagelig opplevelse i fremtiden.

Sikre tegn på e-postsvindel:

1. Forespørsel om penger via e-post

Ifølge en undersøkelse fra sikkerhetsselskapet Proofpoint er rundt 18 prosent av all e-postsvindel meldinger som prøver å få deg til å betale penger, skriver Komputer for alle. Dette kan være meldinger som utgir seg for å komme fra for eksempel Skattedirektoratet eller PayPal. Og vær obs, for disse e-postene er ofte kløktig laget, og til forveksling like meldinger fra tjenestene de etterlikner.

2. Spam forkledt som hastemelding

Har du noen gang fått en e-post med beskjed om at du har vunnet en flott premie i en konkurranse du ikke har deltatt i? Eller et varsel som ber deg skynde deg å akseptere en uventet premie? Da er nok dette svindelforsøk. En stor del av alle e-postsvindelforsøk er nemlig hastemeldinger som spiller på at mottakeren føler de ikke har råd til å vente med å trykke eller oppgi privat info. Så hvis du ser en mistenksom melding som ber deg handle raskt, er det dobbelt grunn til å avvente.

3. Forespørsler og dokumenter - Phishing og virus

De fleste har etterhvert hørt om fenomenet “Nigeria-brev”, der en e-postavsender serverer en rørende, personlig historie som tilfeldigvis angår deg, og innebærer at du sender penger og/eller oppgir personlig informasjon. Men selv om denne typen svindel (phishing) er gammel og velkjent, er det fortsatt noen som faller for den. Så ikke la deg lure av personlig språk eller lovnad om viktige vedlagte dokumenter fra avsendere du ikke kjenner.

Gjør det til en leveregl å aldri oppgi personlig informasjon via e-post. (Foto: Pixabay)

 

4. Ukjent @avsender kan være hacking

Er avsenderen av e-posten ukjent, bør du være på vakt. Se særlig på navnet som står etter alfakrøllen (@’en). Hvis du for eksempel mottar et "skatteoppgjør" fra en adresse á la ”[email protected]”, eller ”[email protected]”, kan du være sikker på at det er spam, og at det enten ligger noe virus eller forsøk på identitetstyveri i e-posten.

5. Vedlegg eller virus

Du bør aldri åpne vedlegg før du er absolutt sikker på at du kan stole på avsenderen og innholdet. Ukjente filer kan inneholde virus eller gi hackere tilgang til PC-en, slik at filene kan bli tatt som “gissel”. Dette kalles gjerne “ransomware” eller utpressingsvirus, men kan også være rene forsøk på id-tyveri.

Vær også oppmerksom på at du kan få virus og liknende fra venner og kjente, dersom deres kontoer er hacket. Så hvis en bekjent plutselig oppfører seg unormalt på e-post, kan det være at kontoen deres er hacket, og noen andre står bak aktiviteten.

6. Språksvak spam

Et annet kjennetegn på spam, virus og e-postsvindel, er at meldingene har klønete språk som bærer preg av å ha blitt oversatt via et oversettelseprogram. Hvis ordstillingen er rar, og noen av ordene åpenbart ikke fungerer på norsk, kan dette skyldes at svindelteksten rett og slett er kjørt gjennom Google Translate før den har kommet til deg.

7. Ukjente linker

Hvis du holder musen over en lenke/kobling i eposten, vil du se at adressen lenken peker til nederst til venstre nettleservinduet ditt. (Du kan prøve her, og se linken nede til venstre).

Hvis derimot lenkeadressen/koblingen nede i hjørnet ikke samsvarer med det lenketeksten utgir seg for, eller av annen grunn virker mistenksom, bør du være forsiktig.

8. Personlig informasjon i e-post

Hvis du blir bedt om å oppgi personlige opplysninger, konto- eller kortopplysninger i en e-post, bør alarmen ringe. Skatteetaten, banker og andre offentlige myndigheter vil aldri be om slike personlige opplysninger via e-post.

Men vær obs på at svindelforsøkene blir mer og mer sofistikerte. Som nevnt i punkt 1 er det nå flere tilfeller av e-postsvindelforsøk som er vanskelige å skille fra ekte meldinger. Men får du en melding du er usikker på, kan du alltids ringe avsenderen og be dem verifisere meldingen du har fått.

Noter deg disse åtte tipsene, og se nøye etter neste gang du får en mistenkelig melding. Det bør hjelpe deg å være litt mer forberedt på digitalt lureri.        

Kilde: Komputer for alle

 
 
15. oktober 2018
Mer om Sikkerhet

Derfor bør du ikke forlate huset med oppvaskmaskinen på

Vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel er noen av de mest brannutsatte elektriske apparatene vi har i huset. Se her hvilke råd du skal følge.

Unngå at sankthansbålet kommer ut av kontroll

Norsk brannvernforening advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiring av Sankthans...

Derfor skal du ALLTID lukke døren før du legger deg

Forskning viser at det kan ha stor påvirkning for sikkerheten din om du sover med åpen eller lukket soveromsdør, hvis det oppstår brann i hjemmet ditt.

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.  

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

ANNONSØRINNHOLD

Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås

Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan...

ANNONSØRINNHOLD

Derfor bør du velge elektronisk dørlås

Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke angrer på oppgraderingen.

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Nå er det fare for flom i Sør-Norge

NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk.

Canary
Annonsørinnhold

Denne "boksen" er fremtidens vektertjeneste

Med vidvinkel-kamera, mikrofon og en livestream som viser deg alt som skjer når du ikke er hjemme, er en app og en liten, svart boks alt du trenger.

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.