Bruker naboen som tyverialarm

9 av 10 ferierende boligeiere tar sine forholdsregler når de reiser på årets sommerferie. Et betydelig flertall ber naboen ta inn posten og holde et øye med huset mens de er borte, som et forsøk på å holde tyvene på avstand. Tiltak som installering av innbruddsalarm og tidsinnstilt belysning er mindre populært. Det viser en ny norsk boligundersøkelse.

9 av 10 boligeiere tar forholdsregler før de drar på ferie. Foto: Colourbox.
9 av 10 boligeiere tar forholdsregler før de drar på ferie. Foto: Colourbox.
Undersøkelsen er landsdekkende og gjennomført blant 3200 norske boligeiere av Norges største boligblad Vi i Villa.

– Mens 3 av 10 boligeiere har installert – eller har planer om å installere – alarm, er det over dobbelt så mange som setter sin lit til at naboene greier å holde tyvene borte ved å ta inn posten og holde et øye med huset.

1 av 10 sier dessuten at de ikke gjør noe som helst spesielt for å holde tyvene borte i sommer, sier Per Mortensen, administrerende direktør i Bonnier Responsmedier.

I Nord-Norge og på Nordvestlandet tar boligeierne færre forholdsregler i ferien enn andre steder i landet. Her hevder 2 av 10 at de ikke gjør noe spesielt for å holde tyvene unna mens de er bortreist. På Østlandet derimot er tallet høyere enn landsgjennomsnittet.

Roer ned – og pusser opp
Av de spurte i undersøkelsen skal hele 96 prosent ha sommerferie i år – og nesten halvparten har som mål å slappe av hjemme – gjerne i kombinasjon med en tur på hytta, badeferie, eller oppussing av huset. 3 av 10 bruker sommeren til nettopp å pusse opp huset.

– Mange nordmenn liker å være aktive i ferien, og erfaringsmessig er ferietid oppussingstid for en god del boligeiere. I år har jo det norske ferieværet som kjent lagt en del begrensninger for gjennomføring av typiske sommeraktiviteter, derfor blir jeg ikke forundret om andelen ferieoppussende er enda høyere enn det tallet vårt viser, sier Mortensen.

Ser vi på hva norske boligeiere planlegger å bruke penger på denne sommeren og høsten, svarer 48 prosent at de vil prioritere bolig – være seg oppussing, husbygging eller kjøp av nye møbler. 24 prosent prioriterer å bruke penger på ferie, mens 10 prosent har som hovedmål å spare penger. Omtrent like mange setter ”det gode liv” først, det vil si restaurantbesøk, god mat og drikke, shopping, utepils, spa og lignende.

Ferietid = familietid
I følge Vi i Villas ferske ferieundersøkelse tilbringer 9 av 10 av de spurte årets sommerferie, eller deler av den, sammen med sin nærmeste familie. 15 prosent ferierer med svigerfamilien, mens hele 30 prosent ferierer med venner. På spørsmål om hvem man kunne tenke seg å feriere med dersom valget var helt fritt er det bare 11 prosent som ville valgt svigerfamilien – mens 41 prosent ville valgt venner.

Nasjonalistiske nordmenn
– De siste årene har flyprisene blitt billigere, verden blitt mindre, og nordmenn mer reisevante. Heldigvis ser vi at nordmenn fortsatt setter pris på en Norgesferie – det vil si en ferie utover det å feriere hjemme eller hos slektninger andre steder i landet, sier Per Mortensen.

I følge undersøkelsen har hele 89 prosent av de spurte vært på Norgesferie – og av disse hevder de aller fleste at det var en flott opplevelse. Kun 1 prosent sier de aldri ville gjort det igjen, og 3 prosent mener det er for dyrt med en Norgesferie. I Finnmark mener 3 ganger så mange at det er for dyrt. I dette fylket er det dessuten ”bare” 48 prosent som synes Norgesferien var flott – mens det til sammenligning i Sogn og Fjordane er 70 prosent som mener det samme.

– Det er hyggelig å se at nordmenn er godt bereist i sitt eget land. 38 prosent av de spurte i undersøkelsen har vært i minst 14 fylker – og mange har vært i alle 19 fylker. Kun 1 prosent har vært i mindre enn 3 fylker, sier Per Mortensen.

Hva gjør du for å holde tyvene borte i årets sommerferie?
(mulighet for flere svar)
Totalt
Ber naboen eller andre kjente ta inn posten  72 %
Avtaler med naboer om å holde øye med huset 60 %
Vi har installert alarm 26 %
Tidsinnstilt / automatisk belysning 20 %
Ikke noe spesielt 11 %
Legger møbler, leker og andre ting i hagen 6 %
Vi har planer om å installere alarm 3 %
Kjøper tjenester fra vaktselskap (annet enn alarm) 1 %
Skal ikke reise bort i ferien 12 %
Dette gjør vi i sommer
(Mulighet for flere svar)
Totalt
Slappe av hjemme 42 %
Hilse på slektninger og venner 36 %
Reise på hytta/ sommerhuset 35 %
Pusse opp huset 30 %
Reise utenlands på sol- og badeferie 24 %
Reise utenlands på opplevelsesferie 19 %
Gå i fjellet 12 %
Annet 13 %
23. oktober 2008
Mer om Sikkerhet

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.  

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

ANNONSØRINNHOLD

Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås

Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan...

ANNONSØRINNHOLD

Derfor bør du velge elektronisk dørlås

Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke angrer på oppgraderingen.

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Nå er det fare for flom i Sør-Norge

NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd

Annonsørinnhold

Slik skifter du hjul på bilen selv

Å skifte hjul på bilen selv er ikke vanskelig. Du kan gjøre det hjemme i din egen garasje, så lenge du har utstyret i orden. Vi viser deg hvordan du går frem!

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Så enkelt stjeler tyvene din nøkkelløse bil

Hvis den nøkkelfrie bilen din blir stjålet, kan du risikere å bli anklaget for forsikringssvindel eller å ha iscenesatt tyveri. Heldigvis kan noe så...

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk. 

Canary
Annonsørinnhold

Denne "boksen" er fremtidens vektertjeneste

Med vidvinkel-kamera, mikrofon og en livestream som viser deg alt som skjer når du ikke er hjemme, er en app og en liten, svart boks alt du trenger.

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Denne metoden holder tyvene unna tingene dine

Med usynlig DNA-merking vil politiet gjøre det mindre attraktivt å stjele tingene dine. Lær hvordan metoden fungerer.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no