Når du skal sove, kan en lukket soveromsdør redde livet ditt
Når du skal sove, kan en lukket soveromsdør redde livet ditt Bilde: Getty Images

Derfor skal du ALLTID lukke døren før du legger deg

Forskning viser at det kan ha stor påvirkning for sikkerheten din om du sover med åpen eller lukket soveromsdør, hvis det oppstår brann i hjemmet ditt. 

Når du og familien din legger dere or å sove på kvelden, er det en god ide å lukke døren inn på soverommet. En lukket dør kan nemlig redde liv.

Det viser resultatet av en 10 års forskning fra det amerikanske brannforsikrings instituttet UL Firefighter Safty Research Institute (FSRI).

Unngå høy temperatur

Siden 2008 har brann forskningsinstituttet analysert hvordan åpne og lukkede dører har innflytelse på måten en brann sprer seg i ulike hjem.

Og det viser seg, at en lukket soveromsdør kan bety forskjellen på liv og død.

-  "Forskjellen var så stor at en person vil klare å overleve mye lengre i et rom med en lukket dør” forteller Stephan Kerner, direktør for UL FSRI i en pressemelding.

De soverommene som hadde lukket dør ved en brann hjemme, hadde en temperatur på rundt 38 grader, mens temperaturen oversteg 500 grader i rommene der døren sto åpen.

Hold luften ute

Når det begynner å brenne vil en naturlig reaksjon være å åpne døren for å få ut røyken. Men når du åpnerdøren slippes luft inn, og det er her problemet oppstår. Luft hjelper ild til å leve og spre seg. 

Du skal derfor heller holde dørene og vinduene lukket, slik at ilden ikke får tilgang til luft. Med det vil det ta lengre tid før brannen sprer seg, og derved gir det både deg og familien lengre tid til å komme ut.

Brannforskningsinstituttet råder derfor alle til å la soveromsdøren være lukket når du sover. For hvis det først oppstår brann, er det ikke sikkert at det er mye tid til å agere.

-  ”Hvis du er foreldre med barn hjemme, og røykalarmen begynner, er det ikke sikkert at du kommer frem til barnas rom på grunn av røykutviklingen. Hvis du da har lukket døren før du legger deg, og derfor sørget for en sikkerhetsforanstaltning, er du bedre stilt til å vite at barna har lengre tid”, sier Stephan Kerner.

På bakgrunn av resultatene har brann forskningsinstituttet laget kampanjen ”Close Your Door” – på norsk ”lukk døren din” – som oppfordrer alle som er fanget i et rom ved en brann om å lukke så mange dører de kan.

Unngå brann

Du skal huske å sjekke huset for brannfeller som gamle ulovlige el-installasjoner,  for å unngå brann hjemme. Her kan du se hvordan du brannsikrer huset

28. mai 2019
Mer om Sikkerhet

Unngå at sankthansbålet kommer ut av kontroll

Norsk brannvernforening advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiring av Sankthans.

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

ANNONSØRINNHOLD

Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås

Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan du går frem for å montere.

ANNONSØRINNHOLD

Derfor bør du velge elektronisk dørlås

Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke...

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Nå er det fare for flom i Sør-Norge

NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Så enkelt stjeler tyvene din nøkkelløse bil

Hvis den nøkkelfrie bilen din blir stjålet, kan du risikere å bli anklaget for forsikringssvindel eller å ha iscenesatt tyveri. Heldigvis kan noe så...

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk. 

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Denne metoden holder tyvene unna tingene dine

Med usynlig DNA-merking vil politiet gjøre det mindre attraktivt å stjele tingene dine. Lær hvordan metoden fungerer.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.

7 tips for et mer brannsikkert hus

Det vil alltid være fare for brann så lenge du bor i et hus med elektrisitet. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å unngå at katastrofen blir et...