Feiing er ikke kontroll!

Feiing kan gi falsk trygghet, mener ekspert, og advarer mot livsfarlige skorsteiner.


– Få huseiere er klar over den tildels svært dårlige kvaliteten mange norske piper har. Enda mer skremmende er det at feiervesenet ikke har nødvendig utstyr for å kunne avsløre hull eller sprekker i pipene, sier murmester Roar Gulbrandsen hos Skorsteinstetting-Schadler på Kløfta.

Vanskelig å oppdage feil
Ukentlig er han ute i felten sammen med sitt team og oppdager piper som hadde blitt ilagt fyringsforbud av feieren dersom disse hadde hatt utstyr til innvendig kontroll av pipeløpet. Han tror at mange boligeier stoler for mye på at feieren skal oppdage problemer med skorsteinen når den feies.

– Feiing og kontroll er to vidt forskjellige ting, påpeker Gulbrandsen. – Ettersom det ikke er øyne på feiersvansen, er det bortimot umulig å se nøye mer enn et par meter ned i pipa ved hjelp av lommelykt. Da må man benytte nedsenkbart kamera eller trykkprøving, og når så du feieren gjøre det sist?

Gulbrandsen tror dette bunner i manglende ressurser hos kommunene.
– Kamera koster, og tid er penger. Dette, sammen med at de færreste huseiere tenker over hvordan det ser ut inne i pipeløpet, er nok dessverre en farlig kombinasjon.

Tusenvis av pipebranner
Hvert år oppstår det to-tre tusen pipebranner her til lands. Mange av dem kunne vært unngått med riktig vedlikehold.
– Ingen tenker på skorsteinen, men før eller senere må også skorsteiner vedlikeholdes, sier Svein Olav Lenes, daglig leder ved Biobrensel.

I Norge er feiing og tilsyn regulert gjennom forskriftene om brannforebyggende tiltak og tilsyn. At feieren også skal ha tilsyn med fyringsanlegget høres beroligende ut, men hva ligger egentlig i begrepet tilsyn?

– Tilsynet skal avdekke eventuelle feil og mangler på ildsted og skorstein og er således brannforebyggende tiltak når det gjelder brannsikring av byens boliger, skriver Trondheim kommunale feiervesen på kommunens hjemmesider.

Tilsyn gir ikke godkjenning
– Vi understreker at det er et tilsyn, og ikke en kontroll som foretas, noe som betyr at vi påpeker avvik fra lovverket og på ingen måte godkjenner et fyringsanlegg. Ønskes en full kontroll av fyringsanlegget, er dette et bestillingsarbeid som faktureres.

Vil du ha en full gjennomgang av ildsted og skorstein for å finne ut om det er forsvarlig eller kan være brannfarlig, må du altså betale for det. Gulbrandsen anbefaler boligeiere til å ta en slik kontroll av anlegget, men oppfordrer samtidig myndighetene til å komme sterkere på banen.

– I Sverige er holdningen hos myndighetene en helt annen, og kontrollen er deretter. I en tid hvor liv, helse og miljø står høyt på agendaen, burde også
sentrale myndigheter i Norge prioritere slike ting atskillig høyere, sier Gulbrandsen.