Hold tyvene unna

Det er lite hyggelig å oppleve innbrudd i eget hjem. Her får du tipsene som sikrer huset ditt mot uønsket besøk.

Innbruddstyver liker å holde på uforstyrret, gjerne i en bolig hvor det ikke er noen hjemme. En overvekt av innbruddene skjer på dagtid, når beboerne er på jobb, i butikken eller ute i hagen. Vær oppmerksom, og lås døren selv når du er hjemme. Tyvene foretrekker ofte boliger uten alarm og med lite lys slik at de ikke blir lagt merke til. Man ser likevel de frekkeste tyver som gjør innbrudd i hus med alarm når huseier er hjemme og alarmen dermed ikke er på.

Alarm skremmer tyven
Innbruddsalarm har en preventiv virkning på innbrudd i hus, disse husene opplever innbrudd i mindre grad. Alarmen sikrer huset ditt innvendig med bevegelsessensorer tilknyttet en alarm. Bevegelses-sensorene dekker mulige innganger via dører og vindu og utløser alarm ved bevegelse. Utvendig alarm vil skape oppmerksomhet i nabolaget ditt og hos naboene. Et tips for fortsatt godt naboskap er imidlertid å ha en tidsbryter på ca. 5 minutter på den utvendige alarmen. Da er du sikret mot å forstyrre naboene unødig ved eventuell falsk alarm.Falck, Hafslund, Securitas og Sector er fire større aktører som tilbyr alarm og sikkerhetstjeneste. Alarmen knyttes til en vaktsentral som automatisk gjør utrykning til ditt hus når alarmen går. Vaktselskapet vil sjekke huset ditt utvendig og varsle politiet ved et eventuelt innbrudd. Vekteren blir værende på stedet og sikrer dører og vinduer etter at politiet har vært der. Innbruddsalarmen kan også benyttes hvis du oppdager tyven, en stille alarm kan utløses og vaktselskapet gjør en utrykning til ditt hus. Falck har alarmvarsling via mobiltelefonnettet i motsetning til det ordinære telenettet. Dette gjør at alarmen går selv om tyvene klipper ledningen til telenettet. Securitas tilbyr deg en smart nøkkelsafe i døren din. Denne inneholder nøkkel til huset ditt og kan bare åpnes av en vekter. Dermed kan vekteren raskt ta seg inn i huset ditt om det skulle være nødvendig.


Installering av alarm i en villa koster rundt kr 5000, og for rundt kr 300 pr. måned knyttes alarmen til en vaktsentral med avtale om utrykning. Alarmer i dag kan du få trådløse slik at du slipper ledninger rundt i huset ditt. Et tips er å legge opp alarmen slik at du kan sette den på i deler av huset ditt også om kvelden og natten. Alarmen legges opp i ulike soner, og fra soverommet kan du aktivere sonene i resten av huset.

Inn et vindu og ut døra
For å stjele med seg større verdisaker trenger tyven en enkel vei å komme seg ut av huset igjen. Hvis tyven kommer seg inn gjennom et lite kjellervindu, er det vanskelig å få en stor TV med seg ut igjen samme veien. Er det enkelt å åpne en inngangsdør fra innsiden, letter du veien ut for tyvene og verdisakene dine. Tyver gjør innbrudd både på impuls og etter lengre tids planlegging. Et åpent vindu kan friste en tyv til å gjøre innbrudd på impuls. I flere tilfeller ser vi også at tyvene har holdt et boligområde under oppsikt i lengre tid, og vet eksakt når huset står tomt.

Gjør man det vanskelig å trenge inn i boligen, er det vanskeligere å gjennomføre et innbrudd. Trioving har sikkerhetslåser som er vanskelig å åpne fra innsiden. De kan sette knappvrideren ut av funksjon når den er låst utenfra. De har også gode sikkerhetslåser med hakereile som sitter godt inn i karmen og gjør det vanskelig å bryte døren ut fra karmen. Ikke glem dørkarmen, denne må være solid og godt festet.
MU-partner, en sammenslutning av utdannede låsesmeder, tilbyr låssystemet Rielda. Den smarte låssylinderen har nøkler med sperret profil. Sylinderen kodes til å passe et nøkkelsett. Mister du en nøkkel slipper du å bytte sylinder. Sylinderen kan enkelt omprogrammeres ved hjelp av en kodenøkkel.

Husk for all del terrassedøren. Mange har solid sikkerhetslås på inngangsdøren, men en enkel vippelås på terrassedøren. En terrassedør i glass med vippelås er en enkel måte å komme seg inn på for innbruddstyver. Mange innbrudd antas å skyldes nøkler på avveie. Bytt lås om du har mistanke om at nøkler er på avveie, eller når du har byttet bolig. Låser og sikkerhetsutstyr får du kjøpt i sikkerhetsbutikker, byggevaresentre og hos låsesmeden. Pass på at låsesmeden er medlem i Foreningen norske låsesmeder, dette er fagutdannede låsesmeder. Vil du heller handle hjemme i din egen stue, kan du også handle sikkerhetsutstyr via internett.

Inngang via vinduet
Mange innbrudd skjer via vinduene i huset. Står vinduet i luftestilling åpnes de enkelt fra utsiden. Låser på vinduene gjør det vanskeligere å åpne dem både fra innsiden og utsiden. Monter lås på vinduet, og legg nøkkelen et annet sted. Det er litt mer tungvint for deg når du vil lufte, men gjør boligen din mer innbruddsikker. Flere innbrudd har skjedd ved at vinduene har vært tatt ut ved hjelp av en liten skrutrekker. Sjekk monteringen av vinduene, sørg for å ha enveisskruer på alle vinduer. Dette er skruer som bare kan skrues inn og ikke skrues ut igjen.Overvåking med kamera
I næringslivet er kameraovervåking ikke uvanlig, men kostnadene gjør det foreløpig lite aktuelt i en privat bolig. Norsk Sikkerhetstjeneste har tatt dette i bruk i enkelte boliger, men da i mer spesielle tilfeller. Dette kan være personer i en spesiell trusselsituasjon som har videoovervåking av hensyn til personlig trygghet.
– Næringslivet har videoovervåking i dag, og det kommer nok i private boliger om noen år, sier Odd Larsen, leder av Norsk Sikkerhetstjeneste. – En slik løsning er kostbar i dag og derfor lite utbredt, men vi antar at dette vil utvikle seg. Videokamera kan filme via Internett med opptak til en PC et annet sted. I fremtiden ser vi for oss økt bruk av inaktive videokamera som reagerer på bevegelse. Det kan gjøre opptak kun ved bevegelse og videreføre dette til en PC eller et vaktselskap. Teknologien benyttes allerede i næringslivet, og når prisen synker vil nok dette komme også i private hjem, tror Larsen. De større vaktselskapene har også videoovervåking, blant annet Falck med sitt produkt Falck Eye, som i hovedsak benyttes i næringslivet i dag. Kanskje en praktisk måte å ha tilsyn med hytta på om noen år.

Enkle sikkerhetstiltak
Mye lys ute er et godt sikkerhetstiltak. Installer lys både foran og bak huset ditt. I dag får du enkel utebelysning på batteri og solcellepanel. Dette gjør det enklere å sette opp lys rundt huset og i hagen. Ikke la din nye dyre flatscreen TV være synlig for alle som går forbi, slike TV’er er lette å stjele og lette å omsette. Er man borte fra boligen i lengre tid kan det være lurt å la den se bebodd ut. Allier deg med en nabo som kan se til huset ditt. Be han ta inn posten, sette i ny søppelpose og gjerne kaste litt søppel i dunken din. La han gjerne gå litt inn og ut av huset ditt også.
Sett gjerne på en tidsbryter på noen lamper og en radio. Viderekoble telefonen din slik at noen svarer når du er på ferie. Prøv å ikke ha for mange faste rutiner, går du i butikken hver dag til faste tider kan det være lurt å legge om på mønsteret. Alt du har utenfor huset ditt, eksempelvis sykler, gjør du lurt i å låse. Husk også på stigen din, ligger den lett tilgjengelig utenfor huset ditt rekker tyven raskt opp til vinduet i luftestilling. Lås stigen fast om du har den liggende synlig.


23. oktober 2008
Mer om Sikkerhet

Åtte tegn på e-postsvindel

Svindel, spam, virus og hacking via e-post rammer mange. Her lærer du hvordan du beskytter deg.

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

ANNONSØRINNHOLD

Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås

Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan du går frem for å montere.

ANNONSØRINNHOLD

Derfor bør du velge elektronisk dørlås

Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke...

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Nå er det fare for flom i Sør-Norge

NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Dette er innbruddstyvens favoritter

Noen metoder er mer utbredt enn andre blant innbruddstyver. Se hvilke forholdsregler du kan ta for å sikre deg best mulig.

Så enkelt stjeler tyvene din nøkkelløse bil

Hvis den nøkkelfrie bilen din blir stjålet, kan du risikere å bli anklaget for forsikringssvindel eller å ha iscenesatt tyveri. Heldigvis kan noe så enkelt som sølvpapir forhindre tyveriet.

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk.

Canary
Annonsørinnhold

Denne "boksen" er fremtidens vektertjeneste

Med vidvinkel-kamera, mikrofon og en livestream som viser deg alt som skjer når du ikke er hjemme, er en app og en liten, svart boks alt du trenger.

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no