La det bli med de gode minnene fra julen, sørg for å sikre boligen din før du drar på juleferie.
La det bli med de gode minnene fra julen, sørg for å sikre boligen din før du drar på juleferie.

Høytid for innbrudd

Sørg for å sikre boligen din før du drar på juleferie. For mens du koser deg med julefeiringen, kan hjemmet ditt få besøk av noen helt andre enn nissen.


For de kriminelle er ikke juleferien ensbetydende med nisser og pakker. For når boligeiere feirer jul borte, kan de kriminelle boltre seg fritt. Tall fra politiet viser at hvert tredje boliginnbrudd skjer i feriene. Alle boligeieres mareritt er å komme hjem til endevendt hus. I fjor ble det utbetalt over fire milliarder kroner i erstatning etter brann- og vannskader, innbrudd og tyveri. Men det er en god del du selv kan gjøre for å hindre at boligen din - og verdiene dine – ender opp på den dystre statistikken.


Bruk skikkelige låser
De fleste innbrudd i boligområder skjer på dagen og når tyven vet at det ikke er folk hjemme. Du må derfor sørge for at boligen din ikke har noen svake punkter. Alle låser og karmer bør være FG-godkjente (forsikringsgodkjente) og vinduer mot utsatte områder bør alltid låses med en egen vinduslås (med skikkelig feste i karmen og rammen). Dersom det er vanskelig å bryte seg inn i huset ditt, kan tyven fort miste motet og heller prøve seg på en bolig som er dårligere sikret.


Svake punkter i boligen din som du bør sørge for har FG-godkjente låser:
1. Hoveddør, bakdør og kjellerdør
2. Balkongdør eller verandadør med glass
3. Vinduer som er lett tilgjengelige på bakkeplan (for eksempel kjellervinduer)


Frist ikke tyven
Det er ikke mye som skal til før boligen din er en stor fristelse for ubudne gjester. Noen ganger kan det være nok med en mørklagt bolig eller en overfylt postkasse. Med enkle forholdsregler kan du redusere risikoen for innbrudd og andre uhell betraktelig:

· La ikke posten hope seg opp. Få en nabo eller venn til å hente posten daglig. Eventuelt kan du få postkontoret til å ettersende posten til din ferieadresse. Sjekk www.posten.no

· La det se ut som noen er hjemme. Ikke trekk for gardinene og la noen kopper og glass stå på stuebordet.

· Lukk og lås garasjeporten.

· Unngå at søppelkassen er helt tom.

· Forlat ikke boligen helt mørklagt.

· Viderekoble telefonen til mobilen, en nabo eller venn. Legg for all del ikke igjen en beskjed på telefonsvareren som forteller at du er bortreist.

· Fjern alle verdisaker og plasser dem i en bankboks eller et annet sikkert sted.

· Det er kanskje for sent før denne ferien, men skaff deg tyverialarm og andre sikkerhetstiltak. Spør ditt forsikringsselskap om hva de anbefaler.


Unngå vannskader:
· Steng hovedkran for vannet.
· Legg deksel/et lodd over sluk i kjelleren


Unngå skader etter tordenvær:
· Slå (helt av) el-apparater og ta ut støpsel for alle apparater med termostat.
· Monter overspenningsvern på TV/video/ PC/frys (eller helst på el-anlegget i huset)

Alarm og merking
Stadig flere installerer alarm i privatboligen. Bryter noen seg inn, går det da straks varsel til vaktselskapets alarmsentral eller en utvalgt person. Etter hvert har også mange fått alarm på hytte og fritidsbolig som kanskje ligger ensomt til. Der det ikke er fast telefon, varsler anlegget til for eksempel en nabo eller fastboende ved hjelp av mobiltelefon. Et godt alarmanlegg og god merking av verdigjenstander, virker preventivt og stopper de fleste ved døren. I følge Falken, er det bare 0,3 prosent av dem med alarm som opplever innbrudd. Har du "bolig-sirene" rykker vekterne ut til deg på minutter. Ulike merkemetoder beregnet for antikviteter, kostbare forbruksvarer og biler og båter, reduserer gjenstandenes salgsverdi for tyven. En del verdigjenstander, som smykker, kunst og antikviteter, kan være vanskelig å merke og er derfor lurt å fotografere. Det kan også være fornuftig å listeføre verdigjenstandene. Dette gjør politiets arbeid lettere, samtidig som du har god dokumentasjon overfor forsikringsselskapet ditt.

Brannalarm
Det er også vanlig med brannalarm med røykvarsler knyttet til alarmanleggene. Noen steder i landet har vaktselskapene avtale med brannvesenet som rykker ut ved brannvarsling.

Om du tenker på å skaffe deg alarm, så ta kontakt med for eksempel forsikringsselskapet ditt. De kan ofte komme med tips og pristilbud.

Kilde: Politiets Kriminalvern

23. oktober 2008
Mer om Sikkerhet

Unngå at sankthansbålet kommer ut av kontroll

Norsk brannvernforening advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiring av Sankthans.

Derfor skal du ALLTID lukke døren før du legger deg

Forskning viser at det kan ha stor påvirkning for sikkerheten din om du sover med åpen eller lukket soveromsdør, hvis det oppstår brann i hjemmet ditt.

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

ANNONSØRINNHOLD

Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås

Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan...

ANNONSØRINNHOLD

Derfor bør du velge elektronisk dørlås

Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke...

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Nå er det fare for flom i Sør-Norge

NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Så enkelt stjeler tyvene din nøkkelløse bil

Hvis den nøkkelfrie bilen din blir stjålet, kan du risikere å bli anklaget for forsikringssvindel eller å ha iscenesatt tyveri. Heldigvis kan noe så enkelt som sølvpapir forhindre tyveriet.

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk.

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Denne metoden holder tyvene unna tingene dine

Med usynlig DNA-merking vil politiet gjøre det mindre attraktivt å stjele tingene dine. Lær hvordan metoden fungerer.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no