Bilde: Trond Folckersahm

Nye koster feier best

Stadig stigende strømpriser fører til økt bruk av vedfyring. Da gjelder det at ildsted og pipe holder mål.

– Det gjelder å bruke fyringsvett, sier Jon Bærulfsen, formann 1 i Moss brann- og feiervesen.

Sammen med sine åtte medarbeidere har han ansvaret for å ta vare på de rundt 19 000 pipene som finnes i regionen.

– Det er spesielt i forbindelse med gamle ildsteder og gamle skorsteiner de største problemene oppstår. Gammel teglstein blir slitt, og sementfugene går i oppløsning. Dermed får man utette piper,men det lar seg gjøre å rehabilitere gamle piper ved å montere nye rør innvendig. Disse finnes i sement, stål og keramikk.

Med disse på plass kan skorsteinen leve i mange år, sier Bærulfsen, som også er opptatt av at de som rehabiliterer boligen også tar en titt på pipene.

– Folk investerer mye i husene sine, tusenvis av kroner på kjøkken- og baderomsinnredning. Men pipa blir ofte glemt, så min oppfordring, spesielt til yngre mennesker, er at de også gir pipeløpet en tanke når de er i gang med rehabilitering.

Ta kontakt med feiervesenet, så kommer vi gjerne på en befaring, opplyser Bærulfsen.

Informasjon er viktig, sier Øystein Engen som er stolt av både yrke og uniform.

Pipebrann
Nå er det ikke bare gamle piper som kan volde problemer. Også de gamle ildstedene kan skape bry. De utnytter bare en liten del av veden til energi, og dersom trekken strupes for mye legger de igjen avleiringer av bek og sot i pipeløpet. Når da ovnen fyres opp for første gang på høsten, og gjerne er fylt av konvolutter og gamle regninger som er samlet opp siden våren, tar det fyr i avleiringen i pipa, og det oppstår pipebrann.

Dette gjelder ikke i samme grad de nye, rentbrennende ildstedene. Fordi disse utnytter en langt større del av veden til energi, kan trekken i større grad reduseres i forhold til gamle ovner.

– En ovn er beregnet til å brenne ved for å gi oppvarming, det er slett ingen forbrenningsovn for søppel. Men generelt sett er ikke pipebrann noe stort problem, vi har kanskje et sted mellom 30 og 40 i løpet av et år. Men det er en kjensgjerning at en pipebrann i kombinasjon med et utett pipeløp kan få fatale følger, forteller Bærulfsen.

Befaring
Det er for øvrig ikke bare feiing av piper som står på feiernes dagsorden. Halvparten av arbeidstiden bruker de til befaring. Da sjekker de om ildstedene er montert i henhold til gjeldende regelverk, samtidig som de sjekker pipeløpets tilstand, brannmur, rømningsveier og brannsikringsutstyret.

– Vi forsøker å avdekke feil, enten det dreier seg om innføring av rør i pipa, eller at ildstedet er montert for nær brennbart materiale. Dette har vært årsak til at mange menneskeliv har gått tapt i årenes løp. Derfor er det av stor viktighet at anvisningen følges nøye når et nytt ildsted monteres.

Alle ildsteder som selges i Norge skal ha en produktbeskrivelse som er SINTEF-godkjent. Av den grunn bør man ikke kjøpe med seg et ildsted hjem fra utlandet, understreker Bærulfsen.


Denne forkullede biten vitner om at det har vært en liten pipebrann her. Det var ikke huseieren klar over.

Yrkesstolthet
Når det kommer en lapp i postkassen med beskjed om at feie ren kommer påfølgende dag, er det viktig å huske å stenge trekken, legge fram stige, og sørge for at det er montert trinn på taket.

– Stort sett er folk flinke, og de er også interessert i informasjon om fyring og piper. Selv om det er mange som har årevis av erfaring i vedfyring, hører de gjerne på oss etter hvert, sier Øystein Engen, feiersvenn på 16. året, og formann i Østfold feierforening.

Han er stolt av yrket, og ikke minst uniformen sin som han faktisk giftet seg i 1. januar 2000. – Vi har et fritt og fint yrke, og også en viktig samfunnsfunksjon. Det vi gjør har en forebyggende funksjon i forhold til å redde både menneskelig og verdier, mener Engen

Fyringsråd:

    * Bruk alltid tørr ved
    * Fyr gjerne opp med tennbriketter
    * Legg heller i lite ved og fyr oftere enn å strupe trekken på eldre ildsteder
    * Rengjør gjerne ovn og rørinnføring innvendig med en oppvaskbørste eller lignende. To millimeter belegg isolerer like mye som 10 cm med steinull
    * Få feiervesenet til å sjekke eldre piper
    * Ikke monter gips, panel eller lignende på brannmuren
    * Sjekk at brannvarslere og annet brannsikringsutstyr virker

13. februar 2013
Mer om Sikkerhet

Unngå at sankthansbålet kommer ut av kontroll

Norsk brannvernforening advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiring av Sankthans.

Derfor skal du ALLTID lukke døren før du legger deg

Forskning viser at det kan ha stor påvirkning for sikkerheten din om du sover med åpen eller lukket soveromsdør, hvis det oppstår brann i hjemmet ditt.

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

ANNONSØRINNHOLD

Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås

Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan...

ANNONSØRINNHOLD

Derfor bør du velge elektronisk dørlås

Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke...

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Nå er det fare for flom i Sør-Norge

NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Så enkelt stjeler tyvene din nøkkelløse bil

Hvis den nøkkelfrie bilen din blir stjålet, kan du risikere å bli anklaget for forsikringssvindel eller å ha iscenesatt tyveri. Heldigvis kan noe så enkelt som sølvpapir forhindre tyveriet.

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk.

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Denne metoden holder tyvene unna tingene dine

Med usynlig DNA-merking vil politiet gjøre det mindre attraktivt å stjele tingene dine. Lær hvordan metoden fungerer.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no