Sjekk brannsikkerheten hjemme
Hvert år omkommer mellom 50 og 60 personer i branner her i landet – fire av fem i sine egne hjem. Brannvesenet rykker ut til gjennomsnittlig fem boligbranner i døgnet, totalt rundt 1800 boligbranner i løpet av et år. En stor del av brannene skyldes menneskelig svikt, og kunne vært unngått med enkle forebyggende tiltak. Man kommer langt med sunn fornuft!
Forskriften krever også at alle boliger skal ha manuelt slokkeutstyr, det vil si husbrannslange eller brannslokningsapparat. Det tryggeste er å ha begge deler. Sett deg grundig inn i bruksanvisningen, og vedlikehold slokkeutstyret jevnlig.
![]() |
- Sjekk rømningsveiene! Du skal kunne komme deg raskt ut av boligen uten å måtte bruke nøkkel for å låse deg ut. Rømningsveiene må ikke blokkeres av møbler, sykler, barnevogner og andre ting. Montér gjerne branntau eller brannstige i tilknytning til soverom i høytliggende etasjer.
- Bruk stearinlys med omtanke! Bruk kun lysholdere av ubrennbart materiale. Plasser lysene i god avstand fra gardiner og lignende. Ikke bruk lysmansjetter. Forlat aldri et rom uten å slokke alle levende lys først.
- Vis el-vett! Sjekk sikringene – dersom de går ofte eller er svært varme, kontakt elektriker for å sjekke hele det elektriske anlegget. Prøv deg ikke som "hobby-elektriker". Det er bare autoriserte installatører som har lov til å utføre arbeid på det fast monterte el-anlegget. Unngå overdrevet bruk av skjøtekontakter.
- Vær bevisst i bruk av el-apparater! Ha færrest mulig elektriske apparater på når du sover eller forlater boligen. Bruk apparatene riktig – les bruksanvisningen nøye. Hold alltid komfyren under oppsyn når du lager mat. Bruk ikke elektriske varmeovner som tørkestativ. Slå av fjernsynet med av-knappen på selve TV-apparatet. Trekk alltid ut støpselet til kaffetraktere og andre termostatstyrte el-apparater etter bruk.
- Fyr riktig! Fyrer du med ved, bruk tørr ved og ha alltid god trekk. Aske oppbevares i ubrennbar beholder med lokk og tømmes forsvarlig. Aske kan være brannfarlig i flere dager. Har du spørsmål om fyring, kontakt feieren.
- Husk nødnummeret til brannvesenet! Ved brann, ring 110 og oppgi nøyaktig adresse.
Vanlige boligbrannårsaker:
- Bar ild (røyking, stearinlys, fyring etc.), 25 prosent
- Elektrisk årsak, 23 prosent
- Feil bruk av elektrisk utstyr, 22 prosent
- Ukjent årsak, 15 prosent
- Påsatt brann, 10 prosent
- Andre årsaker, 5 prosent
For mer informasjon: www.norsk-brannvern-forening.no
Åtte tegn på e-postsvindel
Svindel, spam, virus og hacking via e-post rammer mange. Her lærer du hvordan du beskytter deg.
Advarer mot uvanlig stor vårflom
Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.
Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn
Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.
Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås
Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan du går frem for å montere.
Derfor bør du velge elektronisk dørlås
Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke...
VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker
Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?
Nå er det fare for flom i Sør-Norge
NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd
Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs
Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.
Dette er innbruddstyvens favoritter
Noen metoder er mer utbredt enn andre blant innbruddstyver. Se hvilke forholdsregler du kan ta for å sikre deg best mulig.
Så enkelt stjeler tyvene din nøkkelløse bil
Hvis den nøkkelfrie bilen din blir stjålet, kan du risikere å bli anklaget for forsikringssvindel eller å ha iscenesatt tyveri. Heldigvis kan noe så enkelt som sølvpapir forhindre tyveriet.
Slik sikrer du huset når du er bortreist
Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk.
Denne "boksen" er fremtidens vektertjeneste
Med vidvinkel-kamera, mikrofon og en livestream som viser deg alt som skjer når du ikke er hjemme, er en app og en liten, svart boks alt du trenger.
Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere
Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.
Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"
Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!
Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien
Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.