Annonsørinnhold

Slik holder du innbruddstyvene ute

Innbrudd skaper uhygge i tillegg til ødeleggelser og alle verdisaker som går tapt. Her er noen enkle tips om dørlås, boligalarm og praktiske tiltak som holder tyvene ute.

Innbruddstyver liker å holde på uforstyrret, gjerne i en bolig hvor det ikke er noen hjemme. En overvekt av innbruddene skjer derfor på dagtid, når beboerne er på jobb, i butikken eller ute i hagen. Vær oppmerksom og lås døren selv når du er hjemme. Tyvene foretrekker ofte boliger uten alarm og med lite lys slik at de ikke blir lagt merke til. Man ser likevel de frekkeste tyver som gjør innbrudd i hus med alarm: De slår til når folk er hjemme og alarmen dermed ikke er på. 

Boligalarm

Innbruddsalarm har en preventiv virkning, og boliger med alarm er mindre utsatt for ubudne gjester. Alarmen sikrer huset ditt innvendig med bevegelsessensorer tilknyttet en alarm. Bevegelses-sensorene dekker mulige innganger via dører og vindu og utløser alarm ved bevegelse. Utvendig alarm vil skape oppmerksomhet i nabolaget.

Vekter eller selvbetjent alarm

Boligalarm tilknyttet en vektertjeneste omfatter en vaktsentral som rykker ut når alarmen går. Vaktselskapet vil sjekke huset ditt utvendig og varsle politiet ved et eventuelt innbrudd eller tilkalle brannvesen ved brann. Vekteren blir værende på stedet og sikrer dører og vinduer etter at politiet har vært der.

Installasjon har en engangskostnad, og en bemannet tjeneste medfører en abonnementskostnad. Fordelen er at en vaktsentral reagerer på alarmen og vektere som rykker ut. Nå er det også kommet ubemannede alternativer på markedet. Da anskaffer du og setter opp komponentene selv. Kamera, bevegeselssensor og brannvarsler varsler deg på mobilen ved utløst alarm, i tillegg til at en sirene går av i boligen. Fordelen er at du har kontroll på kostnadene, mens du selv må sørge for tiltak ved innbrudd eller brann.

App på mobilen

Begge alternativene kommer med tilpassede apper for smarttelefonen, med stadig flere og mer nyttige funksjoner. Hvis du har yngre familiemedlemmer som låser seg ut og drar av sted på skolen, kan du få varsel om det på mobilen og samtidig aktivere boligalarmen i den samme appen. Det finnes også en kombinasjon av elektronisk dørlås og alarm, slik at alarmen aktiveres når man låser seg ut.

  • Her kan du lese mer om elektronisk dørlås og alarm.

Inn et vindu og ut en dør

For å stjele med seg større verdisaker trenger tyven en enkel vei å komme seg ut av huset igjen. Hvis tyven kommer seg inn gjennom et lite kjellervindu, er det vanskelig å få en stor TV med seg ut igjen samme veien. Er det enkelt å åpne en inngangsdør fra innsiden, letter du veien ut for tyvene og verdisakene dine. Tyver gjør innbrudd både på impuls og etter lengre tids planlegging. Et åpent vindu kan friste en tyv til å gjøre innbrudd på impuls. I flere tilfeller ser vi også at tyvene har holdt et boligområde under oppsikt i lengre tid og vet eksakt når huset står tomt.

 

FG-godkjent dørlås

Gjør man det vanskelig for uvedkommende både å ta seg inn og ut av boligen, blir innbrudd mindre attraktivt. Assa Abloy Opening Solutions har FG-godkjente mekaniske låser som innfrir på dette. Låskasse med hakereile kombinert med et sikkerhetssluttstykke i dørkarmen gir solid motstand mot forsøk på å brekke opp døren. En moderne kvalitetssylinder i låsen er i praksis umulig å dirke opp. På innsiden er det en knappevrider som blir satt ut av funksjon når døren er låst utenfra. 

Husk også balkong- eller terrassedøren. Mange har solid lås på inngangsdøren, men en enkel vippelås for adkomst til uteplassen. Kombinert med et enkelt vindusglass med stor flate, er det enkelt for uvedkommende å ta seg inn den veien – og ut med store verdisaker. Med innbruddssikkert glass og en kodelås på vrideren inne, har du blokkert en attraktiv utgang.

Nøkler på avveie

Mange innbrudd antas å skyldes nøkler på avveie. Bytt lås om du har mistanke om at nøkler er på avveie eller når du har byttet bolig. Låser og sikkerhetsutstyr får du kjøpt i sikkerhetsbutikker, byggevaresentre og hos låsesmeden. Pass på at låsesmeden er medlem i Foreningen norske låsesmeder. Da vet du at det er fagutdannede låsesmeder. Bruk gjerne nettbutikker, men vær nøye med å sjekke kvalitet på både varer og leverandør.

Vinduslås

Mange innbrudd skjer gjennom et vindu i huset. Står det i luftestilling, åpnes det enkelt fra utsiden. Låser på vinduene gjør det vanskeligere å åpne dem både fra innsiden og utsiden. Monter lås på vinduet og legg nøkkelen et annet sted. Det er litt mer tungvint for deg når du vil lufte, men gjør boligen din mer innbruddssikker.

Flere innbrudd har skjedd ved at vinduene har vært tatt ut ved hjelp av en liten skrutrekker. Sjekk monteringen og sørg for å ha enveisskruer på alle vinduer. Dette er skruer som bare kan skrues inn og ikke skrues ut igjen. 

Overvåking med kamera

Kameraovervåking er blitt stadig mer tilgjengelig for private på grunn av lavere priser. Du kan anskaffe og betjene løsningene selv. Det er også en mulighet å overlate det til et vaktselskap.

Sikkerhetstiltak

Mye lys ute er et godt sikkerhetstiltak. Installer belysning på alle sider av boligen som ligger i mørke på kvelds- og nattestid. I dag får du enkel utebelysning på batteri og solcellepanel. Dette gjør det enklere å sette opp lys rundt huset og i hagen.

Er man borte fra boligen i lengre tid kan det være lurt å la den se bebodd ut. En nabo kan se til huset ditt, ta inn posten, sette i ny søppelpose og gjerne kaste litt søppel i dunken din. 
Sett gjerne på en tidsbryter på noen lamper og en radio. Alt du har utenfor huset ditt, eksempelvis sykler, gjør du lurt i å låse. Husk også på stigen. Ligger den lett tilgjengelig utenfor huset, rekker tyven raskt opp til vinduet i luftestilling i andre etasje. Lås stigen fast om du har den liggende synlig. 

For å oppsummere: Enkle grep, som nabohjelp, gjør det vanskeligere for uvedkommende å ta seg inn på impuls. Mer overveide tiltak, som solide låser, sikkerhetsglass og synlig alarm gjør innbrudd direkte avskrekkende på mange.

Her har vi samlet effektive tiltak i et gratis digitalt hefte:

13. september 2019
Mer om Sikkerhet

Derfor bør du ikke forlate huset med oppvaskmaskinen på

Vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel er noen av de mest brannutsatte elektriske apparatene vi har i huset. Se her hvilke råd du skal følge.

Unngå at sankthansbålet kommer ut av kontroll

Norsk brannvernforening advarer mot uvettig bålbrenning, og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark ved feiring av Sankthans...

Derfor skal du ALLTID lukke døren før du legger deg

Forskning viser at det kan ha stor påvirkning for sikkerheten din om du sover med åpen eller lukket soveromsdør, hvis det oppstår brann i hjemmet ditt.

Advarer mot uvanlig stor vårflom

Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.  

Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn

Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.

ANNONSØRINNHOLD

Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås

Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan...

ANNONSØRINNHOLD

Derfor bør du velge elektronisk dørlås

Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke angrer på oppgraderingen.

VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?

Nå er det fare for flom i Sør-Norge

NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd

Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs

Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.

Slik sikrer du huset når du er bortreist

Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk.

Canary
Annonsørinnhold

Denne "boksen" er fremtidens vektertjeneste

Med vidvinkel-kamera, mikrofon og en livestream som viser deg alt som skjer når du ikke er hjemme, er en app og en liten, svart boks alt du trenger.

Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere

Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.

Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"

Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!

Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien

Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.