12 ting du må gjøre for å unngå brann i jula
Jula er høysesong for brann. Dette kan du gjøre for at den hyggelige tiden ikke skal gå opp i flammer.
Til tross for all kos og glede desember byr på, er dette måneden med størst brannfare i norske hjem.
Vi tenner mer levende lys enn vi gjør resten av året og lar elektriske lys stå på om natten. Ifølge statistikk fra Finans Norge dobler antallet boligbranner som skyldes åpen ild og varme seg fra november til desember.
Forsikringsselskapet If har derfor satt opp en liste over hva du bør gjør før du legger deg for å unngå boligbrann i desember:
1. Blås ut levende lys
Sørg for at alle levende lys er slokket ordentlig før du legger deg om kvelden, og forlat aldri et rom med tente levende lys. Sørg også for å ikke sette levende lys nær brennbart materiale.
2. Skru av all julebelysning
Trekk ut alle støpsler på elektrisk julepynt når du ikke er hjemme eller når du legger deg. Husk også å skru av juletrelysene ordentlig, og ikke bare ved å skru på pærene.
Vær også oppmerksom på adventstjerner som er laget av papir og trekk ut kontakten om natten. Bruk så lite skjøteledninger som mulig til julebelysning.
3. Sjekk komfyren og stekeovnen
Sjekk at komfyren/stekeovnen er slått ordentlig av, og trekk alle gryter og kjeler vekk fra platetoppen. Dette kan også redusere risikoen for tørrkoking.
4. Trekk ut støpsler på vannkoker og kaffemaskin
Sjekk at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd ordentlig av, og trekk ut støpselet fra stikkontakten.
5. Ikke lad mobilen på soverommet når du sover
Forsikringsselskapene anbefaler å ikke lade mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Hvis du må lade om natten, bør du legge enheten som skal lades på en tallerken eller annet ikke-brennbart materiale, helst i et annet rom enn soverommet.
6. Sjekk peis og andre typer ovner
Pass på at du ikke bruker ovnen som tørkestativ, og at brennbart materiale er minst 30 centimeter unna peis og andre typer ovner.
7. Unngå å bruke vaskemaskin etc. når du sover
Dropp å kjøre vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen om natten, og gjør heller dette på dagen når du er våken.
8. Ta en EL-sjekk, installer overspenningsvern og komfyrvakt.
Les mer om disse punktene her.
Kilde: Forsikringsselskapet If
Sjekk gjerne brannslukningsapparatet før jula setter inn (Foto: Rolf Magnus Sæther)
Og dette bør du passe på ellers i desember:
- Ikke gå fra komfyren når du lager julemat, og et brannteppe i nærheten av komfyren. Brannteppe er mest effektiv når smult eller fett tar fyr.
- Ikke bruk levende lys sammen med juledekorasjoner, ettersom de kan inneholde brennbart materiale. Hold levende lys unna det som kan brenne og sett de på fat av metall eller i en solid lykt.
- Sjekk at brannslukningsapparatet er innenfor holdbarhetsdato og at pilen på måleren står på grønn sone. Slik sjekker du at brannslukningsapparatet er i orden!
- Bruk tørr ved i peisen. Ikke fyr opp med papir, brennbar væske eller gavepapir.
- Sjekk at røykvarslerne fungerer. I dag kreves det minst én røykvarsler i hver etasje. Disse områdene må være dekket: Kjøkken, stue, utenfor alle soverom og utenfor teknisk rom.
Kilde: Verisure
Åtte tegn på e-postsvindel
Svindel, spam, virus og hacking via e-post rammer mange. Her lærer du hvordan du beskytter deg.
Advarer mot uvanlig stor vårflom
Det er tre ganger så mye snø på Sør- og Østlandet som normalt. Dette kan forårsake uvanlig store flommer til våren.
Advarer mot å lade ståhjulinger uten tilsyn
Ståhjulinger er spesielt populært blant ungdom, men en rekke branner skaper bekymringer.
Gjør det selv: Montere elektronisk dørlås
Ønsker du å installere en elektronisk dørlås, men er usikker på monteringen? Her er noen tips om valg av kodelås og en grundig video som viser hvordan du går frem for å montere.
Derfor bør du velge elektronisk dørlås
Stadig flere oppdager fordelene med en elektronisk dørlås: Nøkkelfri hverdag, slippe inn håndverkere, enklere for de yngste. Møt en familie som ikke...
VIDEO: Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker
Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Er du en av dem?
Nå er det fare for flom i Sør-Norge
NVE advarer mot flom på oransje nivå i deler av Sør-Norge fram mot helgen. Her norske takstmennenes beste flområd
Ikke sjekk brannslukkingsapparatet innendørs
Det er viktig å snu brannslukkingsapparatet ofte. Men ta det med deg ut, ellers kan det gå riktig galt.
Dette er innbruddstyvens favoritter
Noen metoder er mer utbredt enn andre blant innbruddstyver. Se hvilke forholdsregler du kan ta for å sikre deg best mulig.
Så enkelt stjeler tyvene din nøkkelløse bil
Hvis den nøkkelfrie bilen din blir stjålet, kan du risikere å bli anklaget for forsikringssvindel eller å ha iscenesatt tyveri. Heldigvis kan noe så enkelt som sølvpapir forhindre tyveriet.
Slik sikrer du huset når du er bortreist
Selv om du tar ferie, gjør ikke tyvene det. Og husk strøm og vann når du reiser vekk.
Denne "boksen" er fremtidens vektertjeneste
Med vidvinkel-kamera, mikrofon og en livestream som viser deg alt som skjer når du ikke er hjemme, er en app og en liten, svart boks alt du trenger.
Produsent advarer mot brannfarlige varmtvannsberedere
Varmtvannsbereder-produsenten OSO Hotwater AS advarer mot at en rekke modeller kan være brannfarlige. En av modelle har vært årsaken til en dødsbrann.
Slik sikrer du vinduene mot "borebanden"
Morgan Svensen fra Sarpsborg fant en genial og billig måte å sikre vinduene "borebanden" ville trengt seg inn i. Se video av hvordan her!
Slik kan du minske faren for innbrudd i ferien
Tomme hus kan være et lett bytte for tyver i ferien, men det finnes flere ting du kan gjøre for å gjøre boligen din mindre utsatt.