Slik unngår du pipebrann – fyr riktig

Nordmenn har alltid fyrt med ved. Men har vi nok kunnskap om vedfyring til å unngå pipebrann?

Huseiere har i lang tid vært opptatt av faren for pipebrann, og det er ikke uten grunn. Statistikk viser nemlig at det er omtrent 3600 pipebranner årlig.

Derfor har Brann- og redningsetaten i Oslo kommune gått ut med meldingen: «fyr riktig – unngå brann!»

Så hvordan fyrer man riktig? Her er oppskriften:

Først og fremst må du fyre med tørr ved. Ikke fyll ovnen med fuktig ved. Mye varmeenergi må til for å koke opp og fordampe fuktigheten når det fyres med ved som ikke er tørr. Det gjør den lite effektiv å fyre med – i tillegg til soting og forurensninger.

Veden må være lagret i minst ett år etter hugst, og ha en maksimal fuktighet på 20 prosent. Vedkubbene skal ha en hul klang når de slås mot hverandre. Det skal også være mulig å blåse luft gjennom en tørr vedkubbe – fra ende til ende.

TA TESTEN: Hva kan du om ved?

Riktig trekk

Fyr med riktig trekk. La veden brenne helt ned til det er igjen en haug med glør før du legger på mer ved.

Åpne trekkventilen noe når du legger inn ny ved slik at det lett tar fyr fra glørne. Ikke legg inn mange vedkubber på en gang, og skru igjen ventilen når du legger deg.

Er trekken god, vil den slokke fyrstikken. Du kan unngå dette ved å la fyrstikken brenne litt før du stikker den inn, eller tenne på et avispapir som du bruker som «fyrstikk».

Poenget ved oppfyring er at det skal komme til luft. Pakk ikke ved og papir for tett sammen.

Hyppige ilegg

Innarbeid gode fyringsvaner i familien. Ifølge de som kan det betyr det hyppige ilegg med små mengder brensel og frisk varme i ovnen.

Enøk-brosjyren «Effektiv vedfyring» anbefaler følgende teknikk ved vedfyring:

  • Legg to større vedkubber på hver side i ovnen, med tynnere opptenningsved på tvers over disse.
  • Sammenkrøllet avispapir og eventuelt fyringsbrikett legges mellom kubbene.
  • Ikke bruk for mye papir. Da unngår du skade på ovn og pipe. Husk også gnistfanger i peisen.

LES OGSÅ: Du har tent opp i peisen helt feil!

Unngå rundfyring

Hangen til sprengfyring og rundfyring kan gjøre stor skade.

Rundfyring over natten, hvor man fyller opp ovnen med ved og setter lufttilførselen til et minimum, har vært populært hos nordmenn, og går tilbake til den tiden hvor det var den eneste måten å holde huset varmt om vinteren.

Men i dag, hvor vi har varmepumper og elektriske ovner som kan justeres for nattetemperatur, er det ikke lenger nødvendig, og bør unngås.

Også sprengfyring er uheldig og bør unngås. I motsetning til hva enkelte tror, kan for sterke varme i ildstedet faktisk skade både ovn og pipeløp.

Hvis det brenner

Hva gjør du hvis ulykken er ute? Hvis sotbrannen er et faktum, må du stenge alle ovnsventilger og peisspjeld.

Ring brannvesenet, og hold øye med hele pipa. Etter sotbrann skal pipa kontrolleres av feier, og det er eiers ansvar å avtale dette.

Kilder: Varmefag, Brannforeningen, Vi i villa