Buorm natrix natrix
Buorm er en av de tre slangene som lever fritt i norsk natur. Buormen er fredet i Norge. Bilde: iStockphoto

Buorm - dette må du vite om Norges største slange

Buorm (Natrix natrix), også kalt snok, er den største av de norske slangene. Hvor lang kan den bli, er det farlig å bli bitt av den og hvordan ser man forskjell på buorm og hoggorm? Svaret på det og mye mer får du her!

Buorm i Norge

Buorm (Natrix natrix) er en av de tre slangeartene som lever i norsk natur. Buorm er ikke uvanlig i Norge, men den er ikke så ofte man møter på den.

Buormen finnes hovedsaklig i lavlandet i Sørøst-Norge og langs Sørlandskysten. 

Som alle andre slanger i Norge er buorm fredet.

Lær mer om buormen

Denne artikkelen er ganske lang, trykk på lenkene under så hopper du rett til det du er mest interessert i. God lesing!

Er det farlig å bli bitt av buorm?

Det kan være skremmende nok å møte på en buorm - først og fremst fordi den kan være ganske stor. Den har til og med fått tilnavnet Nordens anakonda fordi den løfter på hodet når den slanger seg bortover. 

Norges største slange kan bite, men det skjer nesten aldri. Den er heller ikke giftig, slik som hoggormen. Så det er helt ufarlig å bli bitt av buormen.

Naturfotografen Roger Brendhagen, som ofte fotograferer norske slanger, har blitt bitt av buorm en gang. På bloggen sin skriver han at et bitt fra buorm er smertefullt, han sammenligner det med et glefs fra en liten hund.

Når ormen føler seg truet kan den hvese kraftig og sprøyte ut illeluktende væske fra analåpningen.

Noen ganger spiller den også død ved å legge seg på ryggen og gape med tunga rett ut av munnen.

Hvordan ser buorm ut?

Buormen er brungrå, grå eller svart på kroppen. Den har karakteristiske hvite til guloransje flekker i nakken, men en sjelden gang kan buormen være helt svart.

Burom er slank og smidig kropp og bukter seg mye når den kryper.

Buormen er vår største slange, som kan bli over en meter lang. Den lengste buormen som er funnet i Norge var 135 cm lang.

Buormen er Norges største slange og svært god til å svømme. Foto: iStockphoto.

Forskjell på buorm og hoggorm

For mange er det skrekken å møte en slange, men buorm og hoggorm er lette å skille fra hverandre.

Buromen har for det første nesten alltid to gule flekker i nakken, mens hoggormen har et karakteristisk sikksakk mønster på ryggen.

En helt svart buorm, noe som er sjeldent å se, kan skilles fra en helt svart hoggorm på smidigheten når den kryper.

Som regel er buormen større enn hoggormen. Hvis slangen du møter er over 1 meter lang, så er de helt sikkert en buorm.

En annen forskjell på buorm og hoggorm er at buormen har runde pupiller, mens hoggormen har spalteformede pupiller.

Løfter du opp en buorm i halen vil den løfte hodet opp mot hånden din, det vil ikke en huggorm klare. Vi anbefaler heller ikke å prøve hoggormløfting.

Slik lever buormen

Buormen er sterkt knyttet til vann og dammer. Den er en glimrende svømmer og lever av amfibier og fisk. Den er aktiv på dagtid og ofte ser man den på jakt i vannet.

Slanger er vekselsvarme dyr - det vil si at de varmes opp av luften omkring. Er det kaldt vil den derfor være treg i bevegelsene. Derfor ligger de ofte på steiner i sola eller i vannkanten for å få opp kroppstemperaturen.

I juni legger den egg i gjødselshauger og kompostdynger. Disse klekkes etter omtrent en måned. Om vinteren ligger den i dvale.

Buorm i hagen eller på hytta

Det er altså ingen grunn til å bli stiv av skrekk om du møter på en buorm i hagen eller ute på tur. Den kan faktisk være et nyttedyr, fordi den kan bidra til å holde bestander av smågnagere nede.

Hvis du vil fjerne buormen eller en av de andre norske slangene fra hagen skal du IKKE drepe eller skade den, men fange den og slippe den fri et annet sted. 

For å fange den kan du legge et plast- eller papprør på bakken.

Den er nysgjerrig og vil ofte krype inn og utforske slike rør. Rørene bør sjekkes om morgenen og kvelden mens det er kjølig og buormen er lite aktiv.

Slangen kan deretter slippes ut igjen i det fri i et annet område.

I og med at buormen ikke gjør noen skade, så er det heller ikke nødvendig å forebygge dem.

Men hvis du er for redd buorm og andre slanger, og ønsker  at disse skal trekke lenger bort fra hytta eller boligen din, så vil det hjelpe å fjerne busker, kratt, høyt gress og steingjerder.

I og med at buormen er knyttet til vann, vil den være interessert i hagedammen din. Da bør du vurdere å sette opp et lavt gjerde rundt dammen.

14. september 2018
Mer om Skadedyr

Pass på! Nå er det høysesong for veggedyr

Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Og nå forventes det et rush av skademeldinger i tiden som kommer.

Få kontroll på loppene

Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks...

Bransjen går sammen mot skjeggkre

Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfi...

Enkel oppfinnelse sikrer at du ikke får rotter i avløpet

Rotter i do er en ubehagelig overraskelse, men nå vil en ny rottesperre sikre at de uvelkomne skadedyrene ikke kan kravle opp i avløpsrøret. Se hvordan her.

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen

I kampen mot skjeggkre er det lett å tenke at du har tapt. Men ekspertene har råd. Det finnes måter å bli kvitt de ekle skadedyra.