Slik hjelper du dyr og mennesker som har fått lopper hjemme
Slik hjelper du dyr og mennesker som har fått lopper hjemme Bilde: iStock & Bayer

Få kontroll på loppene

Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks beste råd mot lopper her. 

Har hunden eller kattene din lopper? 

Hvis man spør en hund- eller katteeier om dyret dems har lopper, er svaret nesten alltid: “Nei.”. Men de fleste dyrleger finner lopper på utallige hunder og katter. Det kan være hele året, men særlig sensommeren er en aktiv tid for funn av lopper. 

Når er det flest lopper? 

De fleste opplever som regel loppemarerittet når de kommer hjem fra sommerferie, eller når hytta eller campingvognen har stått tom i en lengre periode. 

Gulvet er fylt med ferdigutviklede lopper i konkoner. De venter kun på de rette omgivelsene og den riktige stimuli for å klekkes, som: vibrasjoner, infrarød varme, pust eller lys. Så klekkes det tusenvis av lopper, og de angriper både mennesker og dyr. 

Slik spotter du loppene 

Enten kan du se loppene med det blotte øye, eller så kan du fange dem med en tett kam. Når noen i familien får lopper, får de små røde, irriterte og voldsomt kløende bitt. 

Noen ganger er det kun én i familien som blir bitt, det kan enten være fordi han/hun smaker best eller fordi vedkommende naturlig har mer kontakt med hund eller katt. 

Lopper er ikke et tegn på dårlig hygiene 

Det at hunden eller katten har lopper er ofte tabubelagt, fordi vi feilaktig kobler lopper med dårlig hygiene. Men lopper inntreffer og setter seg helt tilfeldig. Men fordi mange ikke er/ eller ikke vil være oppmerksomme på loppene oppdages de for sent.

Omgivelsene skal også behandles for lopper 

Det letteste er å gi kjæledyrene en månedlig forebyggende behandling FØR dyrene får lopper, men hvis skaden først har skjedd skal bekjempelsen tilrettelegges grundig. 

En loppe bruker det meste av utviklings syklusen sin i omgivelsene og ikke, som mange tror, på dyret. Derfor skal både hunden og omgivelser hunden har vært i behandles. Og voksne lopper, egg, larver og pupper skal fjernes. 

Foto: Getty

Rengjør huset grundig

En grundig rengjøring av hele huset og hjemmet, samtidig med at hunden behandles med et loppemiddel er nødvendig. 

Støvsuging fjerner en del umodne loppestadier og muligheten for å spre smitten reduseres. Vær spesielt nøye på å støvsuge alle paneler, karmer, sprekker og hjørner. 

Kast støvsugerposen 

Etter at du har støvsuget skal støvsugerposen kastes eller brenns. Ellers vil støvsugeren bare fungere som en rugekasse som sender nye lopper ut i huset. Vask også alle løse tepper, puter og trekk. 

Tiden eller lopper

Selv om du behandler hunden eller katten din regelmessig etterfølgende, vil det fortsatt være tilfeller der du møter på levende lopper flere måneder etter plagen. Det er fordi loppene normalt klekker på forskjellige tidspunkter, men hvis hunden er behandlet, er loppens era slutt i det hjem og mulighetene for en ny loppeinvasjon ødelagt.  

31. juli 2019
Mer om Skadedyr

Pass på! Nå er det høysesong for veggedyr

Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Og nå forventes det et rush av skademeldinger i tiden som kommer.

Bransjen går sammen mot skjeggkre

Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfi...

Enkel oppfinnelse sikrer at du ikke får rotter i avløpet

Rotter i do er en ubehagelig overraskelse, men nå vil en ny rottesperre sikre at de uvelkomne skadedyrene ikke kan kravle opp i avløpsrøret. Se hvordan...

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua...

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover.  Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt, forsikring mot veggedyr og hvordan veggedyr bekjempes.

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape.

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset! 

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver opp plenen din på jakt etter meitemark og larver, eller slår seg ned med familien under terrassen din.

Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen

I kampen mot skjeggkre er det lett å tenke at du har tapt. Men ekspertene har råd. Det finnes måter å bli kvitt de ekle skadedyra.

Tre tips for å unngå flått

Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.