fleskebille, også kalt fleskeklanner
Fleskeklanner er det opprinnelige navnet, men blir også kalt for fleskebille. Bilde: iStockphoto

Fleskebille:  Slik bekjemper du billene som angriper maten din

Fleskeklanner, også kjent som fleskebille, er et av de vanligste skadedyrene man møter på i norske hjem. Her får du vite mer om hva de angriper, og hvordan du forebygger og bekjemper flaskebiller.

Fleskeklanner kalles også fleskebille

Fleskeklanner, eller fleskebille som den heter på "folkemunne" (Dermestes lardarius), er en vanlig bille i Norge som hører til insektfamilien klannere.

Fleskebiller lever utendørs i Sør-Norge, men finnes innendørs i hele landet. Fleskebiller anses som viktige nedbrytere av organisk materiale og lever av dyriske stoffer.

Utendørs lever billene av dyrerester som døde smågnagere, gamle vepsebol og rester i fuglereir.

Hvis du får fleskebiller inn i huset vil de livnære seg på matvarer og derfor regnes de som skadedyr.

Slik kjenner du igjen en fleskebille

En voksen fleskebille er 7 - 9 mm lang. Den er lett gjenkjennelige med svart kropp med et grått tverrbelte over dekkvingene. På tverrbelte har fleskebillene 6 svarte prikker.

Fleskebiller gjør skade på mat

Fleskebillen dukker ofte opp på kjøkkenet hvor den kan angripe tørrfisk, fleskeskinker, fenalår, pølse og ost.

Hos fleskebiller kan både larver og voksne biller gjøre skade, men det er hovedsaklig larvene som påfører matvarer skader.

I noen tilfeller gnager larvene seg inn i treverk eller annet materiale.

Fleskebiller kan også dukke opp i kjeller og på loft hvor de kan ha livnært seg på en død mus.

Forebygging av fleskeklanner

En god måte å forebygge fleskebiller på er godt renhold slik at det det ikke ligger igjen matrester i huset. Støvsug jevnlig der det samler seg brødsmuler og i sprekker og oppbevar dyrefôr i tette beholdere.

Fleskebillene kan fly og de kommer gjerne inn i huset på varme sommerdager, og derfor kan det lønne seg å ha netting foran vinduer og ventiler.

Bekjemping av fleskebiller

Fleskebillen er et vanlig insekt og et par biller i huset på våren og sommeren er ikke uvanlig. Det krever ingen bekjempelse utover fjerning av billene.

Hvis fleskebillene har formert seg, er det i bolighus nok med mekanisk rengjøring av formeringsstedet. 

Vanlige formeringssteder kan for eksempel være matvarer for dyr eller mennesker, fuglereder i huset, fuglereder i ventiler eller døde mus i gulv og vegger.

Du kan fjerne fleskebillene ved å støvsuge dem opp. For å være helt sikker på at insektene ikke sprer seg, bør støvsugerposen legges i en plastpose som knytes godt igjen. Legg deretter posen i fryseren før de kastes.

Matvarer bør undersøkes grundig og angrepne matvarer bør kulde- eller varmebehandles før de kastes.

Ved frysing må temperaturen være under - 18 til -20 °C i en uke for å drepe fleskebillen. Det er viktig at matvarene tas fra vanlig romtemperatur og ned i fryseren. Tar man dem fra kjøleskaptemperatur kan fleskebillene bli akklimatisert og overleve frysing.

Angrepne matvarer kan også varmebehandles til over 55 °C i mer enn en time.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Anticimex, Abs skadedyrkontroll, ABC Skadedyrteknikk

5. september 2018
Mer om Skadedyr

Pass på! Nå er det høysesong for veggedyr

Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Og nå forventes det et rush av skademeldinger i tiden som kommer.

Få kontroll på loppene

Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks...

Bransjen går sammen mot skjeggkre

Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfi...

Enkel oppfinnelse sikrer at du ikke får rotter i avløpet

Rotter i do er en ubehagelig overraskelse, men nå vil en ny rottesperre sikre at de uvelkomne skadedyrene ikke kan kravle opp i avløpsrøret. Se hvordan her.

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen

I kampen mot skjeggkre er det lett å tenke at du har tapt. Men ekspertene har råd. Det finnes måter å bli kvitt de ekle skadedyra.