SJEKK MADRASSEN: Veggedyr oppdages gjerne ved at man ser små sorte flekker på madrassen.
SJEKK MADRASSEN: Veggedyr oppdages gjerne ved at man ser små sorte flekker på madrassen.

Pass på! Nå er det høysesong for veggedyr

Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Og nå forventes det et rush av skademeldinger i tiden som kommer.

– Det er tydelig at økningen av veggedyrsaker oppstår i og etter ferien, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig Inger Kringlebotten i Norsk Hussopp Forsikring i en pressemelding.

Det er en dobling av henvendelser som gjelder veggedyr i månedene august, september og oktober sammenliknet med de resterende månedene i året.

– Vi ser allerede en kraftig økning i antall tilfeller, og får daglig telefoner fra fortvilte kunder. Veggedyrene formerer seg raskt og kan være kostbare og vanskelige å bli kvitt, derfor bør man ikke utsette å ta tak i problemet, sier Kringlebotten.   

Dyktige haikere

De plagsomme insektene følger med i bagasjen når folk er ute og reiser. Veggedyrene er små, og kan gjemme seg nærmest over alt. De kryper gjerne inn i klær, sengetøy og kofferter. En sjelden gang kan de også gjemme seg i USB-uttaket på PC-en, i tastaturet eller i dekselet på mobilen.

– Som regel merker ikke folk at de har fått de uvelkomne blindpassasjerene i hus før de oppdager bittmerker på kroppen, eller de finner flekker av ekskrementer på sengetøy eller andre steder, sier Kringlebotten.

Veggedyr er en parasitt som lever av blodet vårt. De liker seg best der det er mat og bor derfor gjerne i nærheten av sengen. De biter gjerne om natten når vi sover og drikker i 5-10 minutter før de løper tilbake til gjemmestedet sitt. Bittene er ikke farlige, men de kan være plagsomme da de ofte gir en reaksjon som kløe og hevelser.

Resistente mot gift

Folkehelseinstituttets statistikk over skadedyr viser at det har vært en markant økning i antall veggedyrbekjempelser fra 2006 til 2016, med en liten nedgang fra 2016 til 2018. I 2016 ble det registrert i overkant av 3000 bekjempelser, mens det i 2018 ble registrert noe over 2800.

Forsker Anders Aak ved Folkehelseinstituttet mener det er to grunner til at insektene har fått en oppblomstring.

– Veggedyr har eksistert lenge i Norge, men ved hjelp av nye insektmidler ble parasitten nesten utryddet på 50-tallet. På grunn av resistens mot insektmidlene og økt reiseaktivitet blant nordmenn har forekomsten av veggedyr økt kraftig de siste 15 årene, sier Aak.

Han mener større bevissthet når man er på ferie i utlandet, og gode saneringstiltak er viktige i kampen mot skadedyret.

Hva skal du gjøre?

Har du mistanke om at du har fått veggedyr i huset, bør du tilkalle profesjonell hjelp.

– Det finnes dessverre foreløpig ingen enkle måter å bli kvitt dem på. Rengjøring og hygiene har svært liten effekt, sier Inger Kringlebotten.

Bekjempelse kan innebære betydelige utgifter og praktiske utfordringer. I verste fall må boligen tømmes og innboet fryses eller varmebehandles.

– Det beste tipset er å ta noen forhåndsregler når du er ute og reiser. Sjekk hotellrommet, finner du spor etter veggedyr bør du be om et annet rom. Selv om ett rom har veggedyr trenger ikke naborommet ha det, sier Kringlebotten.

Legg aldri kofferten eller klær på sengen. Det kan være smart å legge kofferten på en bagasjeholder eller i badekaret. Husk også at skittentøy virker attraktivt for veggedyr fordi det lukter av oss. Unngå derfor skittentøy på gulvet, og oppbevar det helst i lukket pose. Dersom du mistenker at du kan ha fått med deg veggedyr er det viktig å sørge for at du ikke får de med inn i boligen.

– I slike tilfeller kan man pakke ut bagasjen ute eller eventuelt i badekaret og riste kraftig. Tekstiler kan vaskes på minimum 60 grader eller fryses i minimum -18 grader i 3 døgn. Da dør veggedyrene, forklarer Kringlebotten.

Tegn på angrep:

  • Fysiske stikk og reaksjoner på kroppen. Det ser gjerne ut som et myggstikk eller utslett.
  • Se etter individer. De er rødbrune og 5-6 mm lange og 3 mm brede (omtrent på størrelse med en druestein).
  • Sjekk sengen for små blodflekker på sengetøyet.
  • Se etter brunsorte ekskrementflekker og grupper med små svarte prikker, for eksempel i sprekker på sengerammen og i sømmer på madrassen.

Les mer om veggdyr her!

28. august 2019
Mer om Skadedyr

Få kontroll på loppene

Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks beste råd mot lopper her. 

Bransjen går sammen mot skjeggkre

Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfi...

Enkel oppfinnelse sikrer at du ikke får rotter i avløpet

Rotter i do er en ubehagelig overraskelse, men nå vil en ny rottesperre sikre at de uvelkomne skadedyrene ikke kan kravle opp i avløpsrøret. Se hvordan...

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua...

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover.  Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt, forsikring mot veggedyr og hvordan veggedyr bekjempes.

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape.

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset! 

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver opp plenen din på jakt etter meitemark og larver, eller slår seg ned med familien under terrassen din.

Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen

I kampen mot skjeggkre er det lett å tenke at du har tapt. Men ekspertene har råd. Det finnes måter å bli kvitt de ekle skadedyra.

Tre tips for å unngå flått

Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.