saksedyr i huset
Saksedyr gjenkjennes lett på "saksen" bak. Saksedyr er helt ufarlige for mennesker. Bilde: iStockphoto

Saksedyr - slik blir du kvitt dem

Saksedyr er helt ufarlige, men mange synes de er ekle og plagsomme. Her får du vite hvordan du enkelt blir kvitt saksedyrene.

Saksedyr i Norge

Vi har tre arter saksedyr i Norge: Dvergsaksedyr, skogsaksedyr og vanlig saksedyr (Forcicula auricularia), men det er bare vanlig saksedyr som plager mennesker ved at det kommer inn i hus.

Navnet kommer fra "tangen", "kloa" eller "saksen" som saksedyret har på bakkroppen. Et annet navn på saksedyr er klypedyr.

Saksedyr finnes over store deler av verden, men her i Norge finner vi de i Sørøst-Norge og nordover til Trøndelag.

På dagtid gjemmer de seg, men på natten kommer de frem for å lete etter mat.

Nyttedyr i hagen

Saksedyr har bitende munndeler og lever av forskjellig oranisk føde, men kan også at mindre byttedyr - noe som gjør dem til både planteetere og rovdyr.

Utendørs er et nyttig insekt i hagen, som blant annet hjelper til å holde bestanden av bladlus og andre skadedyr nede.

Mange synes saksedyr er ekle og skumle, men de er helt ufarlige. I hagen gjør de nytte for seg ved å bidra til at bladlusbestanden holdes nede. Foto: iStockphoto

Saksedyrets utseende

Voksne vanlig saksedyr er 15-20 mm lange. Kroppen er mørkebrun og beina er gulbrune.

De kjennes lett igjen på "saksen" de har på bakkroppen, som brukes til forsvar og jakt. "Saksen" kan virke skremmende, men den er ikke kvass og de de klyper heller ikke særlig hardt.

Vanlig saksedyr, som er de du kan finne innendørs, har velutviklede vinger, men de flyr sjelden.

Regnes ikke som skadedyr

I og med at saksedyrene ikke gjør noen skader på hus og ikke kan leve lenge inne over lengre tid, så regnes de ikke som skadedyr.

Men mange synes de er ekle og skremmende, og vil derfor bli kvitt dem.

Oftest ser man dem gulvet og under gjenstander i fuktige rom som kjellere, kjøkken, bad og vaskerom. Noen ganger kan de også klatre oppover vegger.

Det kan faktisk "regne" saksedyr når en åpner en dør. Det skjer når dyrene gjemmer seg i området mellom dør og karm.

Ofte finnes det mange saksedyr i postkasser, da har de kommet seg gjennom hullet i bunnen av postkassen. De kan også følge med klesvask eller andre ting som har ligget ute.

Når de er tallrike, skyldes det gode formeringsforhold i råtnende vegitasjon eller kompost i nærheten til huset ditt. 

Slik unngår du å få dem inn i huset

For å redusere sjansen for å få store mengder saksedyr inn i huset, så må man redusere dyrenes formeringsmuligheter rundt boligen.

Det betyr at du må fjerne fuktig markvegiasjon som kan råtne, kompsthauger og annet hageavfall.

I tillegg må du gjøre det du kan for å stenge saksedyrene ute ved å holde dører og vinduer i kjeller- og førsteetasje lukket om kvelden og natten og  montere insektnetting.

Som tidligere nevnt er ofte å finne i postkassen og kan følge med avisen eller posten når du henter den om morgenen. For å forhindre dette kan du feste netting foran dreneringshullet i bunnen av postkassen.

Hvordan bli kvitt saksedyr?

Saksedyene trives egentlig ikke inne, og den enkleste måten er å samle dem sammen og kaste dem ut ved å støvsuge dem opp eller feie de opp.

Husk at hvis du bruker støvsugeren er det viktig å destruere støvsugerposen etter på.

En annen effektiv måte å bli kvitt saksedyr på er å lage noen hjemmelagde feller. Det gjør du enkelt med bølgepapp som du fukter og ruller sammen, og legger fellen der du vet insektene holder til.

Det er ikke nødvendig eller anbefalt å bruke kjemiske midler når man skal bli kvitt saksedyr.

Kan saksedyr kan krype inn i ørene om natten?

Er du redd for at saksedyr skal krype inn i øret ditt om natten, legge egg og  og bite hull på trommehinnen? Det skjer ikke, og er kun en myte som har oppstått. 

Kilder: Folkehelseinstituttet, idenyt.dk og wikipedia

30. august 2018
Mer om Skadedyr

Pass på! Nå er det høysesong for veggedyr

Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Og nå forventes det et rush av skademeldinger i tiden som kommer.

Få kontroll på loppene

Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks...

Bransjen går sammen mot skjeggkre

Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfi...

Enkel oppfinnelse sikrer at du ikke får rotter i avløpet

Rotter i do er en ubehagelig overraskelse, men nå vil en ny rottesperre sikre at de uvelkomne skadedyrene ikke kan kravle opp i avløpsrøret. Se hvordan her.

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen

I kampen mot skjeggkre er det lett å tenke at du har tapt. Men ekspertene har råd. Det finnes måter å bli kvitt de ekle skadedyra.