Saksedyr – slik blir du kvitt dem

Saksedyr er helt ufarlige, men mange synes de er ekle og plagsomme. Her får du vite hvordan du enkelt blir kvitt saksedyrene.

Saksedyr i Norge

Vi har tre arter saksedyr i Norge: Dvergsaksedyr, skogsaksedyr og vanlig saksedyr (Forcicula auricularia), men det er bare vanlig saksedyr som plager mennesker ved at det kommer inn i hus.

Navnet kommer fra «tangen», «kloa» eller «saksen» som saksedyret har på bakkroppen. Et annet navn på saksedyr er klypedyr.

Saksedyr finnes over store deler av verden, men her i Norge finner vi de i Sørøst-Norge og nordover til Trøndelag.

På dagtid gjemmer de seg, men på natten kommer de frem for å lete etter mat.

Les også: Slik holder du musene ute

Nyttedyr i hagen

Saksedyr har bitende munndeler og lever av forskjellig oranisk føde, men kan også at mindre byttedyr – noe som gjør dem til både planteetere og rovdyr.

Utendørs er et nyttig insekt i hagen, som blant annet hjelper til å holde bestanden av bladlus og andre skadedyr nede.

saksedyr på blad

Mange synes saksedyr er ekle og skumle, men de er helt ufarlige. I hagen gjør de nytte for seg ved å bidra til at bladlusbestanden holdes nede. Foto: iStockphoto

Saksedyrets utseende

Voksne vanlig saksedyr er 15-20 mm lange. Kroppen er mørkebrun og beina er gulbrune.

De kjennes lett igjen på «saksen» de har på bakkroppen, som brukes til forsvar og jakt. «Saksen» kan virke skremmende, men den er ikke kvass og de de klyper heller ikke særlig hardt.

Vanlig saksedyr, som er de du kan finne innendørs, har velutviklede vinger, men de flyr sjelden.

Les også: Alt du må vite om flaggermus i hus

Regnes ikke som skadedyr

I og med at saksedyrene ikke gjør noen skader på hus og ikke kan leve lenge inne over lengre tid, så regnes de ikke som skadedyr.

Men mange synes de er ekle og skremmende, og vil derfor bli kvitt dem.

Oftest ser man dem gulvet og under gjenstander i fuktige rom som kjellere, kjøkken, bad og vaskerom. Noen ganger kan de også klatre oppover vegger.

Det kan faktisk «regne» saksedyr når en åpner en dør. Det skjer når dyrene gjemmer seg i området mellom dør og karm.

Ofte finnes det mange saksedyr i postkasser, da har de kommet seg gjennom hullet i bunnen av postkassen. De kan også følge med klesvask eller andre ting som har ligget ute.

Når de er tallrike, skyldes det gode formeringsforhold i råtnende vegitasjon eller kompost i nærheten til huset ditt.

Slik unngår du å få dem inn i huset

For å redusere sjansen for å få store mengder saksedyr inn i huset, så må man redusere dyrenes formeringsmuligheter rundt boligen.

Det betyr at du må fjerne fuktig markvegiasjon som kan råtne, kompsthauger og annet hageavfall.

I tillegg må du gjøre det du kan for å stenge saksedyrene ute ved å holde dører og vinduer i kjeller- og førsteetasje lukket om kvelden og natten og  montere insektnetting.

Som tidligere nevnt er ofte å finne i postkassen og kan følge med avisen eller posten når du henter den om morgenen. For å forhindre dette kan du feste netting foran dreneringshullet i bunnen av postkassen.

Les også: Slik blir du kvitt maur

Hvordan bli kvitt saksedyr?

Saksedyene trives egentlig ikke inne, og den enkleste måten er å samle dem sammen og kaste dem ut ved å støvsuge dem opp eller feie de opp.

Husk at hvis du bruker støvsugeren er det viktig å destruere støvsugerposen etter på.

En annen effektiv måte å bli kvitt saksedyr på er å lage noen hjemmelagde feller. Det gjør du enkelt med bølgepapp som du fukter og ruller sammen, og legger fellen der du vet insektene holder til.

Det er ikke nødvendig eller anbefalt å bruke kjemiske midler når man skal bli kvitt saksedyr.

Les også: Slik bekjemper du skjeggkre

Kan saksedyr kan krype inn i ørene om natten?

Er du redd for at saksedyr skal krype inn i øret ditt om natten, legge egg og  og bite hull på trommehinnen? Det skjer ikke, og er kun en myte som har oppstått.

Kilder: Folkehelseinstituttet, idenyt.dk og wikipedia