Slanger i Norge
Slanger i Norge: Hoggormen lever vilt i naturen og er den eneste giftige slangen i Norge. Den andre, grønn trepyton kan bli ditt nye kjæledyr. Den er nemlig en av 9 lovlige slanger i Norge. Bilde: iStockphoto

Dette må du vite om slanger i Norge

Det finnes bare tre viltlevende slanger i Norge, men du kan også ha slanger som kjæledyr. Her er listen over lovlige slanger i Norge.

Slanger i Norge

Det finnes mange tusen slangearter i verden, men det finnes bare tre arter slanger i Norge.

Mange tror også at stålormen er en norsk slange, men det er faktisk feil. Stålormen er nemlig en øgle, ikke en slange.

Norske slanger

De artene vi regner som norske slanger er hoggorm, buorm og slettsnok,  og alle disse lever vilt ute i naturen. Heldigvis er det bare en av norske slangene som er giftig, og det er hoggormen.

Disse slangene lever vilt i Norge:

Hoggorm

Hoggormen (vipera berus) er kanskje den mest kjente norske slangen, mye på grunn av at den er den eneste giftige slangen vi har i Norge. Hoggormen er lett å kjenne igjen med sitt karakteristiske sikksakkbånd.

Bitt fra hoggorm er ikke livstruende for de fleste av oss, men noen grupper er mer utsatte enn andre.

Hvis du vil vite mer om hoggormen, så kan du lese denne mer utfyllende artikkelen.

Buorm

Buormen (natrix natrix) er den største norske slangen vi har. Den kan bli godt over en meter lang. Blir du bitt av denne ormen trenger du imidlertid ikke frykte for livet, for den biter svært sjelden og er heller ikke giftig.

Denne ormen er brungrå, grå eller svart. Den kan faktisk forveksles med svart hoggorm.

Les også vår mer utfyllende artikkel om buorm

Slettsnok

Slettsnoken er den siste av de norske slangene. Den kan også bite, men er ikke giftig. Denne snoken lever langs kysten fra svenskegrensa til Jæren. Slettsnoken kan bli opp mot 80 centimeter lang. Slettsnoken er oppført på rødlisten over truede arter.

Norske slanger er fredet

Mange vil nok skvette til hvis de møtte en av de norske slangene utenfor ytterdøra eller ute på tur.

Ifølge naturmangfoldloven er alle slanger i Norge fredet. Det vil si at du kan straffes for å ta livet av huggorm, buorm eller slettsnok.

Slanger i Norge regnes heller ikke som skadedyr, da de ikke gjør skade på hus.

Lovlige slanger i Norge

Ønsker du å ha en slange som kjæledyr? I august 2017 ble lov å innføre, omsette og holde 19 reptilarter. 9 Av disse er slanger.

Her får du oversikt over lovlige slanger i Norge:

Grønn trepyton

Grønn trepyton (Morelia viridis) er en slank kvelerslange som blir cirka 1,5 til 2 meter lang og 1 til 1,8 kg. Den er utbredt i Australia, Indonesia og Papua Ny-Guinea Grønn trepython regnes som en av de vanligste hobbydyrene og ble lovlig i Norge i 2017.

Kongepyton

Kongepyton (Python regius) er en liten kvelerslange på 1 til 1,4 meter. Arten er utbredt i Vest- og Sentral-Afrika, der den lever av gnagere, men også fugler. Kongepythonen kan leve i 20 år.

Teppepyton

Teppepyton er en art som kan bli 2 til 4 meter og veie 15 kg. Den lever både i trær og på bakken, så terrariet bør være stort og høyt. Denne slangen kan lleve 20-30 år i fangenskap.

Hagetreboa

Hagetreboa (Corallus hortulanus) er en slange som lever i Mellom- og Sør-Amerika og på noen av de karibiske øyer. Den blir fra 1,5 til 2 meter lang. Hagetreboaen lever i trær.

Kongeboa

Kongeboa (Boa constrictor) er en middels stor kvelerslange fra Sentral- og Sør-Amerika. Den blir fra 1 til 4 meter lang. Kongeboaen lever stort sett av mus og fugler og i naturen jakter den både på bakken og i trær.

Regnbueboa

Regnbueboa (Epicrates cenchria) blir omkring 1,8 meter lang. Den har en sterk og vakker irisering på skjellene, og har derfor fått navnet regnbueboa. Den lever i skogene i Amazonas og Orinocobekkenet.

 

Kongesnok

Kongesnok (Lampropeltis getula) kan bli over 150 cm lang. Den lever av firfisler, gnagere, fugler og andre slanger. Den immun mot giften hos flere andre arter. Utbredt i det sørlige USA og nordlige Mexico.

Kornsnok

Kornsnok (Pantherophis guttatus) kalles også rødsnok og tilhører slekten klatresnoker. Den blir fra 100 til 180 cm lange og 6-8 år gamle. Kornsnoken er en god klatrer, selv om den bor på bakken.

Melkesnok

Melkesnoker (Lampropeltis triangulum) er en av de mest populære slanger innen reptilhobby. Mye av grunnen er at de er flotte og fargerike, er relativt små og enkle å holde. De blir 100 til 150 cm lange, som under gode forhold kan bli 10-12 år.

27. september 2018
Mer om Skadedyr

Pass på! Nå er det høysesong for veggedyr

Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Og nå forventes det et rush av skademeldinger i tiden som kommer.

Få kontroll på loppene

Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks...

Bransjen går sammen mot skjeggkre

Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfi...

Enkel oppfinnelse sikrer at du ikke får rotter i avløpet

Rotter i do er en ubehagelig overraskelse, men nå vil en ny rottesperre sikre at de uvelkomne skadedyrene ikke kan kravle opp i avløpsrøret. Se hvordan her.

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen

I kampen mot skjeggkre er det lett å tenke at du har tapt. Men ekspertene har råd. Det finnes måter å bli kvitt de ekle skadedyra.