Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.


Kakerlakker i Norge

Mange stifter bekjentskap med kakerlakker på ferie i varmere strøk. Men dessverre er det ganske vanlig å få med seg disse skadedyrene hjem i bagasje.

I denne saken kan du lese mer om hvor kakerlakker gjemmer seg og hva du selv kan kan gjøre for å forhindre og bli kvitt kakerlakker.

1. Fobi for kakerlakker

2. Kakerlakker som skadedyr

3. Hva er en kakerlakk?

4. Hvordan ser en kakerlakk ut?

5. Hvordan kommer kakerlakker seg inn i boligen?

6. Hvor trives kakerlakker best?

7. Kakerlakker og formering

8. Hvordan forebygge kakerlakker?

9. Bekjempelse av kakerlakker

Fobi for kakerlakker

Kakerlakker burde ikke skremme noen. De hverken biter eller stikker som lopper og mygg gjør. Allikevel er det mange som har kakerlakkfobi. Og det er det dessverre gode grunner til.

Hos mange stammer redslen for kakerlakker fra besøk i varme himmelstrøk på litt for billige hoteller, hvor det noen ganger kan vrimle med kakerlakker. For kakerlakker trenger varme og de trives best der standarden på hygienen er laber.

Kakerlakkersom skadedyr

Kakerlakker er noe man bør ta alvorlig. De invaderende kakerlakkartene forbindes nemlig med en del skadevirkninger.

1. Kakerlakkers ekskrementer lukter vondt. Er det mange av dem i hjemmet ditt kan lukten bli nærmest uutholdelig.

2.Kakerlakker går på maten vår og de er stort sett altetende, men primært av vegetabilsk føde. Det stiller store krav til forsegling av matvarer.

3.Kakerlakker kan være bærere av sykdommer og spre smitte som for eksempel salmonella og E.coli til mennesker.

4. Kakerlakkers etterlatenskaper, som ekskrementer og hudrester, kan fremkalle astma og hudirritasjoner. Barn og andre individer som dårlig immunforsvar er særlig utsatt og kan utvikle allergi mot insektet.

5. Kakerlakker kan formere seg eksplosivt. Et hjem kan derfor, hvis man er uheldig, bli oversvømmet av dem på kort tid.

6. Kakerlakker lager noen uhyggelig og skumle, klikkaktige lyder når de romsterer rundt i mørket.

Hva er en kakerlakk?

En kakerlakk (latinsk: blattodea) er en art insekter som har kriblet rundt på jorden siden dinosaurenes tid. Allerede for 250 millioner år siden fantes det kakerlakker som ligner mye på dagens arter.

Det finnes over ca. 4000 arter av kakerlakker på verdensbasis, men bare omkring 20 av disse regnes som skadedyr. I Norge har vi kun én frittlevende kakerlakkart, nemlig markkakerlakken som ikke gjør noen skade på bolig.

Kakerlakker er aktive om natten. På dagtid, når det er lyst, sitter de gjemt i sprekker, under og inne i maskiner og utstyr der det er mørkt. Når de blir skremt piler de raskt over gulvet. Ser man kakerlakker som er ute i lyset er det ofte et tegn på en stor bestand. Kakerlakker er avhengige av varme og tilgang på vann og fuktighet.

Slik ser kakerlakken ut

Kroppen på kakerlakken er flattrykt, lite hode og lange trådformede antenner som ofte er lenger enn kroppen. De tynne, raske løpebeina er effektive når den skal bevege seg raskt over gulvet. Mange arter av kakerlakker har vinger, men det er bare enkelte arter som kan fly.

I Norge har vi som nevnt en type kakerlakk som bor her naturlig og det er ikke den som forårsaker problemet.

Her er tre av de mest plagsomme kakerlakkene i Norge:

Tysk kakerlakk

Tysk kakerlakk (Blattella germanica) er en tropisk art som har spredd seg over nesten hele verden. Som kakerlakker flest er den altetende og regnet som et alvorlig skadedyr.

Voksne tyske kakerlakker er lysebrune av farge og 1,0-1,6 cm lange. Den kanlett gjenkjennes på de to svarte langsgående stripene på halsskjoldet.

Orientalsk kakerlakk

Orientalsk kakerlakk (Blatta orientalis) er en middels stor kakerlakk som blir opptil 2,5 cm lang. Den tåler kjøligere omgivelser bedre enn de andre tropiske artene vi finner innendørs i Norge.

Den er rød til svartbrun av farge, og fremstår som blank.

Amerikansk kakerlakk

Den amerikanske kakerlakken (Periplaneta americana) er stor, opptil 4,4 cm.  Dette er en kakerlakk som mange har stiftet bekjennskap med på sydenferie. Den er ikke så vanlig i Norge og vil ikke overleve utendørs her.

Hvordan kommer de inn i boligene våre?

Invaderende kakerlakker kommer ofte inn i våre boliger via kufferten etter en utenlandsreise. De kan også komme i hus gjennom matvarer, men det er mest et problem for matvarebransjen.

Kakerlakker brukes også som mat for forskjellige reptiler som slanger, og disse kan også skape problemer.

Her trives kakerlakker best

Kakerlakkene som regnes som skadedyr kommer som tidligere nevnt fra et varmere klima. Derfor trives de best i der det er godt og varmt. De har også behov for fukt og vann. Siden kakerlakker er nattaktive dyr, har de også behov for å gjemme seg vekk på dagtid når det er lyst. 

Et vanlig tilholdssted for kakerlakker er på kjøkkenet. De vil helst ha det varmt og mørkt, så vanlige tilholdssteder er for eksempel bak kjøleskapet eller ovnen. De kan også like seg i nærheten av kjøkkenvasken eller varme rør.

Hvordan oppdager man kakerlakker?

Kakerlakker er aktive på natten og er sjeldne å se på dagtid i dagslys. Den beste måten å spore opp gjemmestedene er via avføringen. Let derfor etter brune flekker av avføring fra kakerlakkene. Disse kan se ut som pepper eller kaffegrut.

Hører du kribling i mørket, kan du også være heldig å avsløre gjemmestedene ved å plutselig slå på lyset. Da vil du se at de piler «hjem» i sikkerhet.

Formering

En skremmende ting med kakerlakker er at de formerer seg med lynets hastighet. Tysk kakerlakk, som er den vanligste i Norge, kan gå fra egg til voksen på svært kort tid under de rette forholdene. I tillegg bærer hunnene eggene med seg istedenfor å legge dem andre steder.

Det er ikke uvanlig at dersom kakerlakkeproblemet først er i gang, så formerer de seg svært raskt.

Hva kan jeg gjøre for å forebygge kakerlakker?

  • Hvis du har vært på ferie et sted med mye kakerlakker, bør du sjekke all bagasjen grundig for insekter: Åpne bagasjen utendørs og rist innholdet grundig. Klær og lignende kan også fryses ned for å på den måten drepe kakerlakker.
  • Godt renhold er et godt utgangspunkt mot alle skadedyr, også kakerlakk. Fjern tilgang til mat og vann. Dette kan i en viss grad hindre større bestander av kakerlakker. Kakerlakkene har stort behov for drikkevann, og dette får de gjerne fra vannsøl, sluk, dryppende kraner og kondensvann. Kakerlakker som har redusert tilgang til mat og vann er mer mottakelige for kjemiske bekjempelsesmider. 
  • Hold temperaturen og luftfuktigheten nede da dette reduserer formeringen.
  • Tetting av sprekker, rørgjennomføringer og lignende kan hindre at kakerlakkene sprer seg i bygningen.

Bekjempelse av kakerlakker

Bekjempelse av kakerlakker er vanskelig og tidkrevende. Det krever derfor god planlegging. Derfor anbefales det å overlate bekjempelse av kakerlakker til skadedyrfirma.

Den vanligste måten å bekjempe kakerlakker på er at skadedyrfirmaet legger ut åte som inneholder gift eller limfeller, men kjemisk bekjempelse blir også brukt.

Ved forgiftet åte vil de kakerlakkene som «spiser» av dette bringe det videre til andre kakerlakker.

Ved bruk av kjemiske midler påføres de områdene der kakerlakkene befinner seg.

Bor du i flermannsbolig, blokk eller lignende, og du er plaget av kakerlakker så bør du kontakte naboen din. Kakerlakker kan lett finne en vei inn til naboens leilighet.

Bekjempelse av kakerlakker bør derfor være et felles prosjekt. Hvis ikke risikerer man at kakerlakkene kommer tilbake senere.

Kilder: idenyt.dk, Folkehelseinstituttet og Oslo Skadedyrkontroll.