Rottene kommer inn når det er kaldt, og stadig flere norske byer melder om rotter.
Rottene kommer inn når det er kaldt, og stadig flere norske byer melder om rotter. Bilde: Getty Images

Enkel oppfinnelse sikrer at du ikke får rotter i avløpet

Rotter i do er en ubehagelig overraskelse, men nå vil en ny rottesperre sikre at de uvelkomne skadedyrene ikke kan kravle opp i avløpsrøret. Se hvordan her.

Rotter finnes i hele Norge og stadig flere skadedyrfirmaer melder om rotteoppdrag. De liker trives spesielt godt i kloakken.

Det er få som ønsker de små skadedyrene i hus, og det er det mange grunner til. De bærer på opp mot 55 sykdommer, de er smittsomme og formerer seg raskt.

Det kan til gjengjeld være vanskelig å sikre seg mot rotter, og hvert år meldes det om rotter i avløpsrør og rotter som har kommet seg opp i doskåla. Men nå vil et nytt, dansk produkt gjøre det lettere å stoppe de uvelkomne gjestene.

Enkel rottesperre

Det er familiebedriften Cantt, som har utviklet rottesperren, Ratstop100. Familien bak virksomheten har flere års erfaring med rottebekjempelse og kloakk arbeid, og mente det manglet en liten og lett løsning på problemet av gnagere på baderommet. En rotte har knivspisse klør, og den lange halen og sterke, fleksible kroppen gjør at det er lett for den å krype loddrett opp i avløpsrøret. Derfor er rottestopperen spesielt utviklet for å gjøre den trange turen for dyrene vanskeligere.

Produktet består av en liten ring med lange spisser i stål. Spissense samles i et multikjeglesystem. Spissene fungerer som et spyd i avløpsrøret, noe som gjør det umulig for rottene å krype igjennom og overaske deg på do.

Lett å installere i alle avløpsrør

Rottesperren er laget som en lett konstruksjon som både er lett å installere og som passer i alle avløpsrør. Den er VA-godkjent på Teknologis Insitut, i Danmark, er selvrensende og krever ikke tilsyn eller vedlikehold.

Rotter i Norge

  • Den vanligste rotten i Norge er Brunrotte, men svartrotte forekommer også. Brunrotta har en kroppslengde på lag 18-25 cm. I tillegg kommer halen på 15-21 cm.

  • Brunrotten er den eneste arten som forekommer i kloakknettet i Norge.

  • Brunrotta får 3-6 kull per år med 7-8 unger i hvert kull. Den formere seg derfor raskt og har stor spredning.

23. mai 2019
Mer om Skadedyr

Pass på! Nå er det høysesong for veggedyr

Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Og nå forventes det et rush av skademeldinger i tiden som kommer.

Få kontroll på loppene

Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks...

Bransjen går sammen mot skjeggkre

Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfi...

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua...

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover.  Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt, forsikring mot veggedyr og hvordan veggedyr bekjempes.

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape.

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset! 

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver opp plenen din på jakt etter meitemark og larver, eller slår seg ned med familien under terrassen din.

Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen

I kampen mot skjeggkre er det lett å tenke at du har tapt. Men ekspertene har råd. Det finnes måter å bli kvitt de ekle skadedyra.

Tre tips for å unngå flått

Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.