Unngå skadedyrfella ved boligkjøp

Å oppdage ubudne gjester i form av skadedyr er en uheldig overraskelse ved kjøp av ny bolig. Dette bør du tenke på for å unngå at maur, veps eller rotter blir en del av din nye hverdag.

De siste årene har det vært en kraftig økning i bygningsskader som skyldes maur som har flyttet innendørs. Ifølge ekspertene har problemet blitt mer omfattende fordi maur finner bolig i myke isolasjonsmaterialer, såkalt ekspandert polystyren.

– Her kan mauren bo tørt og varmt. De gnager i stykker isolasjonsmaterialet for å etablere reir der, og i noen tilfelle ødelegger de deler av konstruksjonen, sier fagsjef og skadedyrekspert Johan Mattsson hos inneklimaspesialisten Mycoteam.

Dermed blir det bygningsskader, og skadedyrfirmaer bruker store mengder insektgift for å bli kvitt mauren. Vi i villas egen skadedyrekspert, Kjell Aasheim, svarte nylig en leser som hadde problemer nettopp med maur i isolasjonen i sitt nybygde hus.

Isolasjonsplater bedre

Folkehelseinstituttet har gjort en undersøkelse av de mest vanlige isolasjonsmaterialene som brukes i Norge. Foamglas var det eneste materialet maur ikke kunne gjøre noen skade på.

Foamglas er harde isolasjonsplater som i hovedsak er laget av gjenvunnet glass. Platene er miljøvennlige, har lang levetid og beskytter mot inntrengning av både fukt og skadedyr.

Vintermaur et varseltegn

Men det er ikke bare på grunn av isolasjonen som man kan få problemer med maur. I Norge er det nemlig generellt store problemer med maur og fukt i sokkeletasjer.

Maur har ofte overfladiske reir inntil grunnmuren, og siden det begynner å bli vanskeligere å få tak i mat når sommer går over i høst trekker de gjerne innendørs.

– Hvis man fortsatt ser maur inne om vinteren har man mest sannsynlig et problem, siden maur egentlig går i dvale om vinteren. Utsatte steder er ofte bad og rundt varmekabler i sokkeletasje, og dette bør man være bevisst på, sier Johan Mattsson.

Vintermaur et varseltegn

Maur er et vanlig problem for norske huseiere, enten det dreier seg om fuktskadet treverk eller feil type av isolasjon. Foto: iStockphoto

Tenk på dette når du kjøper ny bolig

1. Spør eier og takstmann hvilken type isolasjonsmateriale som er benyttet i boligen, for å sjekke om det kan bli fare for fukt i boligen og dermed invasjon av maur.

2. Sjekk om selger har en avtale direkte med et skadedyrfirma, eller om de har dette inkludert i sin husforsikring. Da vil bekjempelsen være gratis.

3. Sjekk gammel grunnbok, som nå er tilgjengelig gjennom netttjensten Infoland. Den gamle grunnboken ble digitalisert for 20 år siden.

4. Når du går på visning, vær oppmerksom på dette:

  • Alle lufteventiler i grunnmuren må ha gitter og sluk i kjelleren skal ha rister av stål som sitter fast.
  • Pass på at det er helt tett på utsiden av rør som går gjennom vegg og gulv, og glipper i betongsålene mellom originalbygg og påbygg bør ikke forekomme.
  • Krypkjellere gir lett adgang for skadedyr. Løsning kan være å legge på hønsenetting og støpe på sement, slik at krypkjelleren får et hardt gulv i stedet for jord.

5. Ta med deg skadedyrsekspert på enda en visning dersom du har oppdaget maur i drømmehuset du ønsker å kjøpe, for å sjekke om dette er farlig eller ufarlig maur.

Her kan du få hjelp:

Skadedyrbutikken – www.skadedyrbutikken.no

Tønsberg Skadedyrkontroll – www.skadedyrkontroll.biz