Veggedyr
Veggedyr oppbeholder se sjelden på badet. Derfor er det lurt å plassere kofferten i badekaret eller dusjkabinettet.

Derfor bør du sette kofferten i badekaret når du reiser

Skal du feriere på hoteller i overnattingssteder bør du plassere kofferten i badekaret. Det minsker sjansen for å få med seg det blodsugende skadedyret veggedyr hjem. 

Antallet registrerte bekjempelser av veggedyr har økt med over 400 prosent de siste årene, ifølge Folkehelseinstituttet. Grunnen er økende reisevirksomhet. 

– Økende reisevirksomhet er en viktig grunn til at veggedyrene sprer seg. Du får dem med hjem i bagasjen etter å ha bodd på hotell, motell eller campinghytter. Derfor bør du gjøre en innsats for at de ikke blir med på lasset, sier Jens Galby, biolog og skadedyrtekniker i Anticimex til Newswire.

Veggedyr liker seg ikke på badet

Hvis du skal reise utenlands og bo på hotell bør du ta dine forholdsregler. Hoteller, herberger, moteller og campinghytter i utlandet er nemlig de vanligste måtene å få med seg de ekle blodsugerne hjem. 

Galby anbefaler derfor å plassere kofferten på badet, aller helst i badekaret eller dusjkabinettet. 

Veggedyr er veldig sjelden å finne på et bad. De holder seg nesten alltid ved senga fordi de vil ha kortest mulig vei til den de kan suge blod av. Du er maten, sier han.

IKKE legg kofferten på senga

Veggedyr lever av blod fra mennesker og andre varmblodige dyr. Voksne veggedyr suger blod av deg i 5 til 10 minutter, og resultatet er plagsomme, røde bitt i huden. 

Slik ser bittene fra veggedyr ut - de minner litt om store myggstikk. Foto: iStockphoto

Det beste er å ha en koffert av metall eller plast fordi disse har færre sømmer og en glattere overflate enn tøykofferter. 

Hvis du ikke kan ha kofferten på badet bør du sette den på en stol eller i koffertstativet. 

– Det dummeste du gjør er å ha kofferten liggende åpen på senga, sier skadedyreksperten i Anticimex.

Gjemmer seg i nærheten av senga

Sengen er nemlig ofte veggedyrets tilholdssted. På dagtid gjemmer det seg ofte i madrasser, sengerammer og sprekker på dagtid. Som oftest i nærheten av der du sover. Om natta kommer veggedyrene fram for å suge blod av deg.

Veggedyr. Foto: Wikipedia 

Veggedyrene er rødbrune, flate og bare fem-seks millimeter lange. I og med at det gjemmer seg på dagtid, er det avføringen som avslører dem.

– Se etter de karakteristiske, mørkebrune, nesten svarte, avføringsflekkene som er omtrent av samme størrelse som valmuefrø, sier Galby.

Hvis et overnattingssted har veggedyr, finner du spor under madrassen eller i sengebunnen. 

Selv sjekker skadedyreksperten alltid sengene før han tar inn på hotell. Sjekken tar fem minutter med en medbrakt lommelykt. Vanligst er veggedyrene å treffe i treverket under madrassen i hodeenden av senga. Men du bør også sjekke fotenden. 

Oppdager du veggedyr på overnattingsstedet bør du be om et nytt rom. Her kan du lese alt du trenger å vite om veggdyr 

Vanskelige å bli kvitt

Hvis du får med veggedyr på lasset hjem fra ferie bør du oppsøke profesjonell hjelp. 

Å bli kvitt veggedyr, er ofte et dyrt og omfattende prosjekt som innebærer sjokkfrysing og varmebehandling av gjenstander og rom. 

Kilde: Newswire 

24. juni 2018
Mer om Skadedyr

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Slik jobber forskerne for å bekjempe  skjeggkre

Norske forskere jakter en effektiv bekjempelsesmetode mot skjeggkre. Resultatene hittil er lovende.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Tre tips for å unngå flått

Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.

Fleskebille:  Slik bekjemper du billene som angriper maten din

Fleskeklanner, også kjent som fleskebille, er et av de vanligste skadedyrene man møter på i norske hjem. Her får du vite mer om hva de angriper, og hvordan du forebygger og bekjemper flaskebiller.

Slik blir du kvitt skrukketroll i huset

Skrukketroll er krepsedyr som trives best på fuktige steder. Skrukketrollene er helt harmløse for mennesker, men noen ganger kan de gjøre skade på unge...

Denne edderkoppfangeren er genial!

Her er endelig insektfangeren som lar deg fange skumle kryp uten å drepe dem, og uten å komme nær dem.