Pass på! Slik minsker du faren for brann i jula

Adventstiden er en hyggelig tid med levende lys, god mat og sammenkomster. Samtidig er desember en av de mest brannfarlige månedene i året. Les her hvordan du unngår at den går opp i flammer. 

Over 1,1 millioner nordmenn har opplevd at noe har tatt fyr i hjemmet. Stearinlys som setter fyr på gardiner og duker oppgis som den vanligste årsaken.

Det fremkommer i en ny undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind.

– Det er ganske høye tall. Samtidig viser undersøkelsen at vi er fint lite bekymret for at det skal begynne å brenne i jula, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Ekstra belastning på elektriske apparater

Et problem er at eldre elektriske anlegg belastes stadig mer av nye el-produkter, som induksjonsplatetopper, og vi har mange apparater til lading. Derfor er det ekstra viktig å sjekke tilstanden og kapasiteten på det elektriske anlegg, og være våken når man bruker elektriske apparater som krever mye strøm. 

Særlig i juletiden øker kjøkkenaktivteten og dermed også belastningen på det elektriske anlegget. Sammen med mye fyring og bruk av stearinlys gir det betydelig økt risiko for brann i julen.

Dårlig rengjøring på kjøkkenet kan føre til storbrann

Kjøkkenvifter fulle av fett og smuss er skjulte brannfeller. Hvert år sprer branner seg til resten av boligen gjennom viftekanalen.

Er filteret i kjøkkenvifta full av fett fra matlaging, kan en brann på komfyren smitte over og raskt spre seg til andre deler av boligen via viftekanalen.

– Mange er nok ikke klar over hvor viktig det er å holde filteret rent for fett og smuss. Ved branner i matolje og fett, som for eksempel ved steking av smultringer, kan flammene slå høyt opp og antenne fettrestene i filteret. Derfra følger flammene viftekanalen opp til loftet eller andre deler av bygningen. Røret er gjerne også belagt med fett på innsiden, og det bidrar til at brannen sprer seg svært raskt og med voldsom styrke, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Et branntilløp på komfyren kan fort smitte over til kjøkkenvifta og luftekanalen. Er disse fulle av fettrester, kan brannen spre seg raskt og voldsomt til andre deler av boligen. (Foto: If)

Slik vasker du kjøkkenvifta 

Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den vaskes ofte. Filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal, men aller helst én gang i måneden.

Den enkleste måten å gjøre det på, er å putte filteret i oppvaskmaskinen. Det lureste er å gjøre det uten annen oppvask i, glass kan fort bli slørete av fettet som vaskes ut av filteret. Du kan også bruke vanlig oppvaskmiddel i oppvaskkummen og godt, varmt vann, og la filteret ligge rundt en time. Børst gjerne med en oppvaskbørste. Skyll godt av filteret etterpå.

Har du kjøkkenvifte med såkalt omluft, sjekk i bruksansvisningen hvordan du skal skifte kullfilteret og hvor ofte det bør byttes.

Les mer om hvordan du rengjør kjøkkenviften her

Komfyrbrann? Dette gjør du!

  • Brann på komfyren skal aldri slukkes med vann. Hvis du bruker vann på brann i fett eller olje, vil du få en nærmest eksplosiv brannutvikling.
  • Forsøk å kvele brannen med et lokk du har liggende i nærheten av komfyren. Vær forsiktig!
  • Som et raskt tiltak kan du bruke en slukkespray beregnet på kjøkken. Slukkespray er enkelt og lett tilgjengelig, men er ingen erstatning for ordinære brannslokningsapparater.
  • Klarer du ikke å slukke selv? Steng vinduer og dører for ikke å gi oksygen til flammene, og evakuer boligen raskt.
  • Varsle brannvesenet på telefon 110. Husk hvem-hva-hvor. Møt og informer brannvesenet ved ankomst.

Mange branner starter på kjøkkenet i julen. (Foto: Fremtind)

5 råd for en mer brannsikker jul: 

Brannvernforeningen har samlet fem råd:

1. Gå aldri fra levende lys og dropp brennbar pynt

Gå aldri fra levende lys og gjør det til en rutine at den som har tent lysene har ansvar for at de slukkes. Ikke ha brennbar pynt i nærheten av levende lys, og sørg for å ha minst 10 cm avstand mellom lysene. Det gjelder også telys. Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys må ha god lufting. LED-lys kan være et godt alternativ til levende lys med tanke på brannsikkerhet. 

2. Hold deg på kjøkkenet og vær edru når du lager mat på komfyren

Vært tilstede og edru når du bruker komfyren. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt for å øke brannsikkerheten i forbindelse med matlaging på komfyren. Rengjør vifta regelmessig slik at fettet ikke bidrar til å øke konsekvensene av en eventuell brann som starter på komfyren.

3. Fyr kun med tørr og ren ved og tennbriketter 

Ha god trekk til det har blitt skikkelig fyr og reguler deretter trekken slik at det brenner med rolige flammer. Det kan være ulik måte å fyre på i hver enkelt ovn, så les derfor produsentens fyringsinstruks. 

4. Julebelysning ute må være egnet for utendørs bruk

Bruk egne lys og ledninger beregnet for utendørs bruk. Ikke la ledninger gå over dørterskelen eller gjennom vinduet. Se over all julebelysning for å forsikre deg om at det ikke er skader på ledninger og lyspærer før du tar det i bruk.  

5. Bruk egnet skjøteledning for utendørs bruk

Skjøteledning bør ikke brukes permanent, men er ufarlig ved riktig bruk. Skal du bruke skjøteledning ute så bruk en som er laget for utendørs bruk, og pass på at den ikke overbelastes. 

Kilde: Fremtind, Forsikringsselskapet If & Brannvernforeningen.