Varmepumpe har blitt en populær oppvarmingskilde i mange norske hjem.
Varmepumpe har blitt en populær oppvarmingskilde i mange norske hjem. Bilde: Getty Images

Mange huseiere velger bærekraftig oppvarming

Det er mange alternativer hvis du vil varme opp huset ditt på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Stadig flere nordmenn erstatte sin gamle oppvarmingskilde med en varmepumpe.

Hvis du tenker på å bytte til varmepumpe, er du ikke alene. 

I første kvartal av 2019 alene ble det solgt 22 234 varmepumper viser tall utarbeidet av prognosesenteret. Det var en økning med 15,3% fra 2018. 

– På sikt tror vi det er realistisk at 90 prosent av alle eneboliger har en varmepumpe, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening, Novap til NemiTek

Med hva er egentlig en varmepumpe? 

En varmepumpe utnytter energi utenfor fra solen som er lagret i jord, fjell, luft eller vann til å overføre strøm til dine oppvarmingskilder. Strømmen genereres til varme til radiatorer, gulvvarme, vann eller varm luft, som blåses inn i hjemmet.

Ettersom varmen kommer gjennom en naturressurs er dette også en veldig miljøvennlig måte å varme boligen på. En varmepumpe kan også brukes sommer og vinter, da den kan brukes til oppvarming og til kjøling av boligen. 

Det er 3 forskjellige typer varmepumper: 

Luft til luft

Her transformeres luften utenfor til varm luft, som blåses direkte inn i hjemmet ditt. Denne varmekilden produserer ikke varmt vann. 

Luft til vann

Denne varmepumpen fungerer på samme måte som luft til luft, den konverterer bare luften utenfor til varmt vann, som føres til radiatorer, gulvvarme og vann. 

Geotermisk 

Her samles energien opp fra jordlagene og omdanner den til varme i form av varm luft i hjemmet ditt og til varmtvann. Anlegget graves ned i hagen.  

Hvorfor skal du velge en varmepumpe? 

Du kan forvente et betydelig bedre inneklima hvis du vurderer å installere en varmepumpe hjemme. I tillegg kan du spare energi og mye penger på varme regningen. En varmepumpe er svært energieffektiv. Den reduserer klimautslippet i forhold til andre oppvarmingskiler og har ingen lokale utslipp, og er derfor et mer miljøvennlig alternativ.  

Hvis du har en varmepumpe installert, har du også muligheten til å selge den raskerer hvis du legger ut boligen for salg. Det viser seg nemlig at salgstiden til en bolig med en bærekraftig oppvarmingskilde er langt kortere enn boliger med for eksempel oljefyr.

Har du oljefyr hjemme fortsatt? Det er nå forbudt.

Årsaken til dette er at mennesker generelt har blitt mer klimabevisste og setter høyere standarder for sine miljøvennlige vaner og omgivelser. 

29. januar 2020
Mer om Øvrig

Geniale triks: Slik får du bilen trygt gjennom vinteren

Is på vinduene, frosne dører og en bil som ikke vil starte… Frost og snø fører ofte til problemer på bilen, men heldigvis er det mange måter å gjøre det lettere å komme gjennom vintersesongen - både for deg og bilen din. Vi har lagd den ultimate guiden til geniale bil-triks til vintersesongen. 

Slik unngår du innbrudd i jula

Jul og nyttår topper listen over innbruddstyvenes travleste periode, og hver år blir de mer spekulerte. Det setter huseierne på prøve. Få tre gode tips...

3 geniale triks som effektivt løser frostproblemene på bilen din

Frost fører ofte til problemer med bilen. Prøv en av disse tre effektive triksene for å gjøre det enklerer å komme gjennom den kalde tiden med bil.

Slik unngår du vinterens forkjølelse og influensa

Årets influensasesong er i gang. Her er ekspertenes tips til hvordan du kan minimere smittefaren.

Derfor skal du skifte til vinterdekk nå

Lørdag er siste frist for å skifte vinterdekk - snøen er på vei

9 smarte tips til å spare penger i hverdagen

Mangler du overblikk på hva du bruker pengene dine på? Vil du bli flinkere til å spare? Eller kanskje du bare vil ha mer penger du kan bruke på moro?...

10 ting du IKKE visste om reinsdyr

Reinsdyrkjøtt er bærekraftig. Rudolf er en jente og det er kun én folkegruppe som får lov til å drive med reindrift. Vi har samlet 10 fakta om reinsdyr du garantert ikke visste.

Venter hundrevis av pipebranner i vinter

Hvert år rykker brannvesenet ut til over tusen pipebranner i Norge, og høysesongen nærmer seg.

Slik gjør du bilen høstklar

En ny sesong er over oss og det betyr regn, vind og glatte veier. Med ekspertenes fire tips sikrer du at bilen din har de optimale forholdene for å...

Derfor skal du huske å snu brannslokkeren

Dersom pulveret inne i apparatet klumper og forsteiner seg, kan du risikere å sitte med en brannslokker som ikke virker eller fungerer dårlig ved brann. 

Kakerlakker på fremmarsj – slik holder du de ute

Kakkerlakker har blitt et økende problem i Norge de siste årene. Se her hvorfor og hvordan du blir kvitt de mobile insektene som sprer seg raskt.

15 unike overnattinger i naturen

Bo i et svevende telt i tretoppene, sov under stjernene i et fyrtårn eller lei din egen øy. I Sverige finner du flust av ulike overnattingssteder, ute...

5 smarte tips for å forhindre innbrudd i sommerferien

Innbrudd i boliger øker som regel i sommermånedene, men heldigvis finnes det enkle og gode løsninger for å holde tyvene unna der du bor.

Møll i klær og møbler – Slik blir du kvitt dem

Møll i boligen er en pest, men heldigvis kan insektene og larvene bekjempes. Her er 7 effektive måter å forebygge og bli kvitt dem. Redd klær og møbler...

Annonsørinnhold

Få en kanonpris på årets ferie

I fjor gjorde 180.000 kunder et kupp på billig overnatting i herlige omgivelser. Nå er det din tur.