Bilde: Colourbox

Bzzzzz... nå kommer blomstermyggen

Våren er tiden for å bytte jord på potteplantene. Dermed kommer hærmyggen inn i stua.
Hærmyggen er blant de minste insektene vi har i Norge, bare 1-7 millimeter lang. Illustrasjon: Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet
- Hærmyggens larver gnager på plantenes røtter og kan lage hull som gir sopp og råte lettere tilgang, forteller Peter Hjuler i Bayer Garden.
Hærmyggen trives godt i blomsterjord og er blant de minste insektene vi har i Norge, bare 1 til 7 millimeter lange. Nyinnkjøpte blomster kan ha hærmyggen i blomsterjorden.

Formerer seg raskt
- Det største problemet med hærmyggen er at den formerer seg raskt på fuktige steder med torvjord og soppsmitte, forteller Anette Sundbye i Bioforsk.
En hærmygg kan produsere mellom 70 og 14 egg i løpet av sitt fem til ti dager lange liv.
Hærmyggens larver har små, svarte hoder og hvit eller glassklar kropp. De lever i tette klynger blant planterøttene. Larvetogene kan bli to til ti meter lange, derav navnet hærmygg.

Kan bekjempes
Peter Hjuler anbefaler insektmiddelet Calypso for å bekjempe hærmyggen. Middelet virker også mot andre insekter som bladlus, ullus og biller.
– Insektsmiddelet tas opp gjennom bladene og røttene og fordeles utover i planten. Alle insekter som kommer i kontakt med middelet, dør, forteller Hjuler.
Det er viktig å ikke gi plantene for mye vann, da myggen trives godt i fuktig jord. Pakk ikke jorda for tett ned i pottene når du skifter jord i blomsterpottene. Luftig og porøs plantejord holder lettere hærmyggen unna.
– Du bør passe på å ha helt fersk plantejord. I posene fra i fjor kan det leve larver og andre kryp som ikke er særlig heldig for plantene dine, sier Sidsel Bøckman i Norsk Gartnerforbund.
Hærmyggen tar seg gjerne flyveturer rundt i huset, til stuen og kjøkkenbenken. Det kan være irriterende, men myggen kan ikke stikke mennesker.
23. oktober 2008
Mer om Skadedyr

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Slik jobber forskerne for å bekjempe  skjeggkre

Norske forskere jakter en effektiv bekjempelsesmetode mot skjeggkre. Resultatene hittil er lovende.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Tre tips for å unngå flått

Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.

Fleskebille:  Slik bekjemper du billene som angriper maten din

Fleskeklanner, også kjent som fleskebille, er et av de vanligste skadedyrene man møter på i norske hjem. Her får du vite mer om hva de angriper, og hvordan du forebygger og bekjemper flaskebiller.

Slik blir du kvitt skrukketroll i huset

Skrukketroll er krepsedyr som trives best på fuktige steder. Skrukketrollene er helt harmløse for mennesker, men noen ganger kan de gjøre skade på unge...

Denne edderkoppfangeren er genial!

Her er endelig insektfangeren som lar deg fange skumle kryp uten å drepe dem, og uten å komme nær dem.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no