Derfor bør du være oppmerksom på maur inne på vinteren
Oppdager du derimot maur inne på vinteren bør du være oppmerksom. Dette er tegnene du bør se etter.
Det finnes så mye som over 10 000 ulike arter maur. I overkant 50 av disse er frittlevende i Norge. De bygger seg boliger i tuer ute, under steinheller, i jorda, og noen ganger går de også inn i våre hus og hytter.
På vinteren går mauren i dvale så dersom du oppdager maur inne på vinteren bør du være oppmerksom.
– Hvis du ser maur inne om vinteren er det stor sannsynlighet for at de bor inne i huset, forteller Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring i en pressemelding.
Stokkmauren er den største mauren vi har i landet, og den vi frykter mest fordi den kan gjøre skade på bygningen.
Den trives best på varme steder, og trekker derfor mot hus og hytter hvor de gjerne holder til nær varmekabler, kjøleskapsmotorer, panelovner eller lignende. Tilhold i forbindelse med fukt eller råteskader er også svært vanlig.
– De fleste saker som meldes i vintermånedene gjelder aktivitet rundt lokale varmekilder som for eksempel panelovner, varmekabler i gulvet, kjøleskapsmotorer eller varmtvannstanker. Som et resultat av kontakt med varmekildene forstyrres og forkortes maurens dvaleperiode, forklarer Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.
Stokkmaurskade bak panel. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
Typiske kjennetegn på stokkmauraktivitet
Mistenker du maurangrep i huset eller på hytta er det spesielt noen tegn du bør se etter. Norsk Hussopp Forsikring gir noen tips på typiske tegn du bør være oppmerksom på:
- Mauren spiser ikke tre, men gnager ganger og kaster ut ganske store mengder gnagespon. Finner du gnagespon (ser ut som sagspon) inne er det et typisk tegn på stokkmaurangrep. Mer finmalt gnagespon er som regel andre maurarter.
- Stier av levende maur eller døde maur inne. Maur inne på sommeren behøver ikke bety at du har angrep, men vær oppmerksom hvis du ser maurene bevege seg i faste stier inne eller ved huset.
- Stokkmaur som sitter inne i en trevegg eller stokk lager en ofte en knitrende bruse/krafselyd. Dersom du dunker på stokken vil du ofte høre en hul lyd der stokkmauren har gnagd ganger.
- Sverming innendørs er et nokså sikkert tegn på aktivitet i boligen. Det er sjelden det kommer store mengder med svermende maur utenfra.
- Hvis du oppdager stier med maur som frakter næring inn mot huset er det sannsynlig at de frakter næring inn til kolonien.
- Mauren går i dvale på vinteren. Ser du maur inne om vinteren er det derfor sannsynlig at de bor i huset.
Kilde: Norsk Hussopp Forsikring
Gift dreper ikke lenger veggedyr
Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.
Slik jobber forskerne for å bekjempe skjeggkre
Norske forskere jakter en effektiv bekjempelsesmetode mot skjeggkre. Resultatene hittil er lovende.
Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge
Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.
Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år
Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.
Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus
De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...
Slik bekjemper du kakerlakker i Norge
Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.
Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene
Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape.
Bli kvitt veps med en papirpose
Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!
Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta
Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...
Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden
Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.
Slik blir du kvitt grevling i hagen
Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...
Tre tips for å unngå flått
Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.
Fleskebille: Slik bekjemper du billene som angriper maten din
Fleskeklanner, også kjent som fleskebille, er et av de vanligste skadedyrene man møter på i norske hjem. Her får du vite mer om hva de angriper, og hvordan du forebygger og bekjemper flaskebiller.
Slik blir du kvitt skrukketroll i huset
Skrukketroll er krepsedyr som trives best på fuktige steder. Skrukketrollene er helt harmløse for mennesker, men noen ganger kan de gjøre skade på unge...
Denne edderkoppfangeren er genial!
Her er endelig insektfangeren som lar deg fange skumle kryp uten å drepe dem, og uten å komme nær dem.