Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver opp plenen din på jakt etter meitemark og larver, eller slår seg ned med familien under terrassen din.

Grevling er det største rovdyret de fleste mennesker får se i vill tilstand.

Grevling – en vanlig gjest i hagen

Grevling (Meles meles) er det største rovdyret de fleste mennesker får se i vill tilstand.

De er ofte mislikt av hus- og hageeiere her til lands. Grevlingen tar seg inn på tomten din, graver hull i hagen, romsterer rundt midt på natta og føder gjerne ungene sine under terrassen din.

Grevlingen er utbredt over hele Europa med noen få unntak. Her i Norge er grevling utbredt i hele Sør-Norge nordover til Namdalen, men enkeltindivider er observert helt til Finnmark.

Grevlingens utseende

Grevlingen har et karakteristisk utseende. Hodet er hvitt med to svarte striper som går fra snuten bak over øynene til nakken.

Grevlingen er kraftig bygd, med lite hode, kort nakke og korte bein. De korte beina har lange, kraftige klør, som er er perfekte til graving.

Kroppslengden er 67 til 90 cm, vekten ligger vanligvis mellom 9 og 17 kg for hanner og mellom 6 og 14 kg for hunner. Grevlingen har også en kort hale som er i underkant av 20 cm lang.

Grevlingens fotavtrykk er lett gjenkjennelige. De peker noe innover, og de er minst like brede som lange. Sporet kan minne om bjørnespor, men er mye mindre.

grevling fotsporGrevlingspor. Foto: iStockphoto

Hva spiser grevlingen?

Hvis du en morgen finner små, sylindriske hull i plenen, så har du sannsynligvis hatt en grevling på nattbesøk.

Grevlinger er aktive på natterstid og er altetende. Den er også en spesialist på å grave opp meitemark og larver. Den finner maten sin i hager, parker og kirkegårder.

En grevling har et variert kosthold som kan bestå av: Ulike insekter, fugleegg, brunsnegler og andre snegler, larver, pinnsvin og små pattedyr.

grevling i hagenGrevlinger er altetende. Foto: iStockphoto

Grevlinger er som nevnt spesialister på å finne meitemark, og kan faktisk spise opp til 200 meitemark på en natt. Den er også ute etter oldenborrelarver som lever av gressrøtter i plenen.

Grevlingens korte ben og klumpete kropp forhindrer at den kan jakte på raske pattedyr.

Hvordan lever grevlingen?

Grevlinger lever i grupper, kalt klaner, som oftest teller mellom tre og ti dyr. Klanen holder til i et territorium som dyrene forsvarer mot andre artsfeller.

Territoriet blir markert ved duftmarkeringer med sekret fra kjertler som munner ut ved endetarmsåpningen, samt med urin og ekskrementer.

Grevlingen er hovedsakelig aktiv om natten. Tiden mellom 02.30 og 03.30 er ofte kalt grevlingens time, da det er i dette tidsrommet grevlingen er mest aktiv etter føde.

I dyrenes mest aktive periode i sommerhalvåret er de aktive fra omkring solnedgang til omkring soloppgang.

Om vinteren går grevlingen i hi i Norge, og uteaktiviteten er minimal.

Er grevlinger farlige?

Nei, grevlinger er ikke farlig for oss mennesker selv om den er et stort rovdyr. Men man bør alltid ha respekt for grevlingen og ikke trenge den opp i et hjørne eller prøve å ta i den.

Normalt vil grevlingen prøve å holde seg unna mennesker.

grevling farlig? Grevlinger kan flekke tenner hvis den føler seg truet, men er ikke farlig for oss mennesker. Foto: iStockphoto

Var du livredd for å møte grevling da du var liten? Det er mange myter om grevling.

Men ta det med ro, gamle myter om at grevlinger «biter til det knaser» og at man bør ha koks i støvlene for å unngå å bli skadet av grevlingbitt, har ikke rot i virkeligheten.

Grevling som skadedyr

Grevlingen kan lage utallige hull i gressplener når den jakter på meitemark og oldenborelarver.

Den kan også ta tilhold under hus og terrasser, noe mange synes er ubehagelig.

Grevlingen kan også gjøre en del skade på bygninger, spesielt uthus og garasjer, ved at den graver ut hiet sitt her.

Tips for å bli kvitt grevling i hagen

Her har vi samlet noen tips for å bli kvitt grevling i hagen.

Rådene bør prøves i et par uker før du eventuelt kontakter viltnemnda i kommunen din.

  • Grevlinger liker ikke sterke lukter, som for eksempel salmiakk. Sett ut bokser med salmiakk i de områdene der grevlingen ferdes ofte. 
  • Har grevlingen faste innganger så steng med snor eller stein.
  • Skjerm komposter godt, plukk opp nedfallsfrukt og fjern dryss fra fuglebrett.
  • Hvis grevlingen ofte går løs på søppelkassen, prøv sikre den med tau eller bagasjestrikk. Dersom den ikke klarer å velte kassen vil den gi seg etter hvert.
  • Grevlinger er lettskremte og skremmes av ukjente lyder eller av ting som rører på seg. Du kan for eksempel forsøke med å stikke «plastvindmøller» for barn i plenen eller henge remser av aluminiumsfolie i trær eller busker kan også fungere
  • Hvis grevlingen graver og roter i plenen på et bestemt område, kan det hjelpe å legge en presenning over dette områdedet. Da vil grevlingen finne andre steder å grave.
  • Hvis det har slått seg ned grevlinger under terrasse, garasje eller uthus, kan du tette igjen hullet på natten når grevlingen er ute på vandring. Vær oppmerksom på at det kan være grevlingunger der på våren. Derfor må du være helt sikker på at hiet er tomt og det bør derfor ikke gjøres før ut på høsten. For å finne ut om grevlinghiet er bebodd, kan du strø sand utenfor inngangen og se om det er spor dagen etter.
  • Viltloven åpner for at grevling kan avlives hvis den gjør vesentlig økonomisk skade på bl.a. hus, hage eller åker. Man kan også bruke fangstbur, men bruk av gift er ikke tillatt.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Oslo kommune, Vestby kommune, Store norske leksikon, Artsdatabanken, Bærum kommune.