Grevling i hagen
Grevlingen gjør fra tid til annen skade på gressplener i sin jakt på meitemark og oldenborrelarver, men den er ikke farlig for mennesker. Bilde: iStockphoto

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver opp plenen din på jakt etter meitemark og larver, eller slår seg ned med familien under terrassen din.

Grevling - en vanlig gjest i hagen

Grevling (Meles meles) er det største rovdyret de fleste mennesker får se i vill tilstand.

De er ofte mislikt av hus- og hageeiere her til lands. Grevlingen tar seg inn på tomten din, graver hull i hagen, romsterer rundt midt på natta og føder gjerne ungene sine under terrassen din.

Grevlingen er utbredt over hele Europa med noen få unntak. Her i Norge er grevling utbredt i hele Sør-Norge nordover til Namdalen, men enkeltindivider er observert helt til Finnmark.

Grevlingens utseende

Grevlingen har et karakteristisk utseende. Hodet er hvitt med to svarte striper som går fra snuten bak over øynene til nakken.

Grevlingen er kraftig bygd, med lite hode, kort nakke og korte bein. De korte beina har lange, kraftige klør, som er er perfekte til graving.

Kroppslengden er 67 til 90 cm, vekten ligger vanligvis mellom 9 og 17 kg for hanner og mellom 6 og 14 kg for hunner. Grevlingen har også en kort hale som er i underkant av 20 cm lang.

Grevlingens fotavtrykk er lett gjenkjennelige. De peker noe innover, og de er minst like brede som lange. Sporet kan minne om bjørnespor, men er mye mindre.Grevlingspor. Foto: iStockphoto

Hva spiser grevlingen?

Hvis du en morgen finner små, sylindriske hull i plenen, så har du sannsynligvis hatt en grevling på nattbesøk.

Grevlinger er aktive på natterstid og er altetende. Den er også en spesialist på å grave opp meitemark og larver. Den finner maten sin i hager, parker og kirkegårder.

En grevling har et variert kosthold som kan bestå av: Ulike insekter, fugleegg, brunsnegler og andre snegler, larver, pinnsvin og små pattedyr.

Grevlinger er altetende. Foto: iStockphoto

Grevlinger er som nevnt spesialister på å finne meitemark, og kan faktisk spise opp til 200 meitemark på en natt. Den er også ute etter oldenborrelarver som lever av gressrøtter i plenen.

Grevlingens korte ben og klumpete kropp forhindrer at den kan jakte på raske pattedyr.

Hvordan lever grevlingen?

Grevlinger lever i grupper, kalt klaner, som oftest teller mellom tre og ti dyr. Klanen holder til i et territorium som dyrene forsvarer mot andre artsfeller. 

Territoriet blir markert ved duftmarkeringer med sekret fra kjertler som munner ut ved endetarmsåpningen, samt med urin og ekskrementer.

Grevlingen er hovedsakelig aktiv om natten. Tiden mellom 02.30 og 03.30 er ofte kalt grevlingens time, da det er i dette tidsrommet grevlingen er mest aktiv etter føde.

I dyrenes mest aktive periode i sommerhalvåret er de aktive fra omkring solnedgang til omkring soloppgang.

Om vinteren går grevlingen i hi i Norge, og uteaktiviteten er minimal.

Er grevlinger farlige?

Nei, grevlinger er ikke farlig for oss mennesker selv om den er et stort rovdyr. Men man bør alltid ha respekt for grevlingen og ikke trenge den opp i et hjørne eller prøve å ta i den.

Normalt vil grevlingen prøve å holde seg unna mennesker.

Grevlinger kan flekke tenner hvis den føler seg truet, men er ikke farlig for oss mennesker. Foto: iStockphoto

Var du livredd for å møte grevling da du var liten? Det er mange myter om grevling.

Men ta det med ro, gamle myter om at grevlinger "biter til det knaser" og at man bør ha koks i støvlene for å unngå å bli skadet av grevlingbitt, har ikke rot i virkeligheten.

Grevling som skadedyr

Grevlingen kan lage utallige hull i gressplener når den jakter på meitemark og oldenborelarver.

Den kan også ta tilhold under hus og terrasser, noe mange synes er ubehagelig.

Grevlingen kan også gjøre en del skade på bygninger, spesielt uthus og garasjer, ved at den graver ut hiet sitt her.

Tips for å bli kvitt grevling i hagen

Her har vi samlet noen tips for å bli kvitt grevling i hagen.

Rådene bør prøves i et par uker før du eventuelt kontakter viltnemnda i kommunen din.

  • Grevlinger liker ikke sterke lukter, som for eksempel salmiakk. Sett ut bokser med salmiakk i de områdene der grevlingen ferdes ofte. Du kan også spre knuste møllkuler utover plenen.

  • Har grevlingen faste innganger så steng med snor eller stein.

  • Skjerm komposter godt, plukk opp nedfallsfrukt og fjern dryss fra fuglebrett.

  • Hvis grevlingen ofte går løs på søppelkassen, prøv sikre den med tau eller bagasjestrikk. Dersom den ikke klarer å velte kassen vil den gi seg etter hvert.

  • Grevlinger er lettskremte og skremmes av ukjente lyder eller av ting som rører på seg. Du kan for eksempel forsøke med å stikke "plastvindmøller" for barn i plenen eller henge remser av aluminiumsfolie i trær eller busker kan også fungere

  • Hvis grevlingen graver og roter i plenen på et bestemt område, kan det hjelpe å legge en presenning over dette områdedet. Da vil grevlingen finne andre steder å grave.

  • Hvis det har slått seg ned grevlinger under terrasse, garasje eller uthus, kan du tette igjen hullet på natten når grevlingen er ute på vandring. Vær oppmerksom på at det kan være grevlingunger der på våren. Derfor må du være helt sikker på at hiet er tomt og det bør derfor ikke gjøres før ut på høsten. For å finne ut om grevlinghiet er bebodd, kan du strø sand utenfor inngangen og se om det er spor dagen etter.

  • Viltloven åpner for at grevling kan avlives hvis den gjør vesentlig økonomisk skade på bl.a. hus, hage eller åker. Man kan også bruke fangstbur, men bruk av gift er ikke tillatt.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Oslo kommune, Vestby kommune, Store norske leksikon, Artsdatabanken, Bærum kommune

27. august 2018
Mer om Skadedyr

Pass på! Nå er det høysesong for veggedyr

Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Og nå forventes det et rush av skademeldinger i tiden som kommer.

Få kontroll på loppene

Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks...

Bransjen går sammen mot skjeggkre

Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfi...

Enkel oppfinnelse sikrer at du ikke får rotter i avløpet

Rotter i do er en ubehagelig overraskelse, men nå vil en ny rottesperre sikre at de uvelkomne skadedyrene ikke kan kravle opp i avløpsrøret. Se hvordan her.

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen

I kampen mot skjeggkre er det lett å tenke at du har tapt. Men ekspertene har råd. Det finnes måter å bli kvitt de ekle skadedyra.

Tre tips for å unngå flått

Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.