Du vil ikke invitere han der på frokost.
Du vil ikke invitere han der på frokost. Bilde: iStock

Slik holder du musene ute

Skadedyr

Om høsten og vinteren trekker mus inn i hytter og hus. Se hvordan du blit kvitt museproblemet.

Høsten er tiden kulda kommer sigende og med trekker også flere skadedyr inn. Blant dem er musa.

– Når det blir nattefrost, er musen på jakt etter et sted den kan være, ly og varme, og den vil derfor prøve å trekke inn. Hvis du ikke har sikret huset mot mus tidligere, bør du absolutt begynne med det nå i september, sier Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil skadedyrkontroll.

Han sier det særlig er én ting folk gjør feil når det kommer til å holde musa ute.

– Den største feilen folk gjør, særlig hvis de har vært plaget av mus tidligere, er å fortsette å mate fugler på fuglebrett. Da faller det fort ned smuler på bakken, og man gir musa tilgang på mat i nære omgivelser, sier Nese og fortsetter:

– I tillegg må man være nøye med å tette alle hull i kledningen. Musa trenger nemlig forsvinnende liten plass for å komme inn. Men ikke tett så mye at det ikke blir luftlig bak kledningen. Da vil du få et gryende råteproblem.

Vi har derfor laget en komplett guide over hvordan du forebygger at musa trekker inn i huset ditt, og hva du gjør om uhellet først er ute og du har et museproblem.

Slik holder du musa ute

En mus trenger så lite som 6-7 millimeter åpning for å smette inn i boligen. Derfor er det viktig å sørge for at huset eller hytta er tett følgende steder:

– Det vanligste stedet musene kommer inn er mellom eller under kledningen. Har du stående kledning på huset må du sjekke grundig. Her er det ofte hulrom.

– Et annet kritisk punkt er overgangen mellom muren og nederste del av veggkledningen.

– Andre vanlige steder er ved kabler, paraboler og andre innføringer du har gjennom veggen. Utstyr deg derfor med lommelykt og kikk oppunder kledningen.

– Ettersom mus gnager seg gjennom mange materialer, må åpningene tettes med materialer som holder stand, som metallnetting, metallplater eller betong med netting.

– Andre alternativer er stålull eller hønsenetting, og deretter dekke over med en tettemasse eller gips.

Andre forebyggende tiltak

1. De fleste husfasader har musebånd eller luseklosser under bekledningen. Dette hindrer musene fra å komme inn under kledningen.

Har du ikke det kan du feste på musebånd eller børstelister. Musebånd er tynne aluminiumsskinner du fester med pappstift til spikerslaget. Du får kjøpt både musebånd og børstelister hos de fleste byggevarehandler.

2. Et annet forebyggende tiltak er å se an vegetasjonen på tomten. Busker eller blomster tett inntil huset og langs grunnmuren er perfekte gjemmested for mus, og det gjør det vanskeligere å oppdage om gnagere løper langs husveggen.

Du burde derfor rydde opp langs grunnmuren, og fjerne slike vekster.

3. Fjern stiger som står inntil husveggen. Her kan mus lett klatre opp et stykke for så krype inn i ventiler.

4. Ønsker du å holde gnagere unna tomten, burde du ikke legge ut mat til fuglene. Selv om det er hyggelig å mate småfuglene, er fuglemat snadder for mus og rotter.

5. Selv om du er flink til å forbygge slik at mus og andre gnagere ikke kommer inn i huset ditt, er det ikke sikkert naboen er det. Det kan derfor være lurt å samarbeide med naboen om å holde musene unna.

Slik går du frem om du har fått mus i huset

Har du først fått mus i huset oppdager du det kjapt. Se etter tegn som avbitte ledninger og museekskrement, og lytt etter skraping og tassing i vegger, tak, kjeller og kjøkkenskap.

Når du først har kartlagt musens bevegelsesmønster, kan du plassere ut musefellene. Når du først har fått mus eller rotter i huset, bør du unngå å bruke gift, ettersom det kan være skadelig for både barn, kjæledyr og miljøet.

Derfor har også Miljødirektoratet skjerpet kravet til mus- og rottefeller. Det er blant annet viktig at giftene ligger inni åtestasjonene. Kravene kan du lese i sin helhet her.

I stedet for gift er derfor musefeller et godt alternativ. Det finnes både klassiske klappfeller og moderne elektroniske feller. 

Klappfellene er den billigste metoden, og finnes som både engangsfeller og gjenbrukbare. Med en elektronisk musefelle gir en indikatorlampe deg beskjed når du har fått fangst, og du trenger derfor ikke å sjekke fellene kontinuerlig.

Slik setter du ut musefeller

Når du skal sette ut musefeller er det en rekke ting å tenke på:

1. Ikke ta på åten. Har du vært i kontakt med åten, kan det være nok til at musen ikke går i fella. Musa oppdager nemlig lett menneskelukt på fella. Bruk derfor hansker når du håndterer fella og setter på åte.

2. Velg riktig åte. Du trodde kanskje at mus likte ost, men nøtter og frø og annen mat med høyt kaloriinnhold er faktisk favoritten. Peanøttsmør eller smørepålegg med hasselnøtt regnes som den mest effektive lokkematen.

3. Ettersom mus trekker innendørs om vinteren for å bygge rede, vil den tiltrekkes av bomullsdotter, tanntråd og garn i nærheten av fella.

4. Bruk små mengder åte. Hvis ikke risikerer du at musa får i seg mat uten å bli fanget.

5. Bruk gjerne flere ulike type feller for å holde interessen til musen oppe. Bytt også på typen lokkemat.

6. Husk å la musefellene stå lenge. Folk fjerner ofte fellene for tidlig, og det blir dermed vanskeligere å bli kvitt gnagerne en gang for alle.

7. Mus liker slettes ikke åpne områder der den ikke kan skjule seg, og beveger seg derfor mest langs veggen i mørke områder. Når du skal sette opp musefeller bør du derfor plassere dem langs vegger. Åpningen bør være mot veggen, slik at musa blir nysgjerrig.

8. For å bli kvitt museproblemet trenger du ofte mer enn én felle. Plasser derfor feller med omtrent en halv til en meters avstand langs veggene. Der museproblemet er størst kan du sette feller med noen få centimeter mellom.

9. Husk å bruke hansker når du fjerner musefellene og musa, for å være sikker på at du ikke får mulige sykdomsfremkallende bakterier på deg.

Kilder: Miljødirektoratet, Rentokil Initial, Felleskjøpet, Huseiernes landsforbund

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

12. september 2016
Mer om Skadedyr

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Skadedyr Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

Skadedyr De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Skadedyr Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Skadedyr Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Skadedyr Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Alt du må vite om flaggermus i hus

Skadedyr Flaggermus er små, flygende pattedyr som er mest aktive om natten. De er ikke skadelige å ha i hus, men kravling og piping i vegger kan oppleves som...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Skadedyr Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Buorm - dette må du vite om Norges største slange

Skadedyr Buorm (Natrix natrix), også kalt snok, er den største av de norske slangene. Hvor lang kan den bli, er det farlig å bli bitt av den og hvordan ser man...

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Skadedyr Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Saksedyr - slik blir du kvitt dem

Skadedyr Saksedyr er helt ufarlige, men mange synes de er ekle og plagsomme. Her får du vite hvordan du enkelt blir kvitt saksedyrene.

Tre tips for å unngå flått

Skadedyr Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.

Fleskebille:  Slik bekjemper du billene som angriper maten din

Skadedyr Fleskeklanner, også kjent som fleskebille, er et av de vanligste skadedyrene man møter på i norske hjem. Her får du vite mer om hva de angriper, og...

Slik blir du kvitt skrukketroll i huset

Skadedyr Skrukketroll er krepsedyr som trives best på fuktige steder. Skrukketrollene er helt harmløse for mennesker, men noen ganger kan de gjøre skade på unge planter i drivhus og lagrede grønnsaker.

Denne edderkoppfangeren er genial!

Skadedyr Her er endelig insektfangeren som lar deg fange skumle kryp uten å drepe dem, og uten å komme nær dem.

Skalk alle luker - nå vil gnagerne inn

Skadedyr På høsten trekker gnagere som mus og rotter inn i hus og hytter. Men er du føre var, slipper du besøk av skadedyrne.