Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Skadedyr

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Perlekre er nyoppdaget i Norge og trives godt i varme og tette boliger.
Perlekre er nyoppdaget i Norge og trives godt i varme og tette boliger. Bilde: Mycoteam

Har du hørt om skadedyret perlekre? Vi blir ikke overrasket om du ikke har gjort det. Perlekre ble nemlig helt nylig oppdaget i Norge. Foreløpig har perlekreet blitt oppdaget i en leilighet i Oslo og i et rekkehus i Bergen.

Perlekre er i slekt med skjeggkre og sølvkre, og finnes trolig over hele landet. Ettersom perlekreet er helt nyoppdaget vet man ikke så mye om det ennå.

Siden perlekreet ble funnet i samme område som skjeggkre og sølvkre, antar fagsjef Johan Mattson i rådgivningsselskapet Mycoteam at det minner mye om de to beslektede insektene i levemåte og krav til næring og økologiske forhold.

– Særlig skjeggkre, men også sølvkre kan føre til omfattende problemer i bygninger. Vi regner vi med at også perlekre kan medføre tilsvarende problemer, sier Mattsson til Newswire.

Derfor heter det perlekre

Grunnen til at det nyoppdagede insektet har fått navnet perlekre, er fordi det er karakteristisk perlemoraktig i utseende, nesten gjennomsiktig.

Det nye kreet er mindre enn de andre kreene, kun opp til 8 millimeter. Perlekreet har to lange antenner som er rundt to tredjedeler så lange som kroppen.

Les også:

Slik blir du kvitt sølvkre

Sølvkreene er kanskje ekle, men de er ufarlige. Slik blir du kvitt dem.

– Fordi det er mindre og mer gjennomsiktig tror jeg at både vi og andre har oversett det, men det er ingen tvil om at dette er en egen art, sier han.

Kreene gjør stor skade

Felles for disse insektene er at de sprer seg raskt og er vanskelige å bli kvitt. De elsker norske boliger som er varme og tette, og har tilgang til fukt.

Sølvkreet regnes som enklere å håndtere fordi de ikke blir så mange og gjerne holder seg til en fuktkilde i boligen, som badet.

Skjeggkreet derimot sprer seg til hele konstruksjonen og spiser papir, men lever også av andre lett fordøybare næringskilder.

Mattsson antar at perlekre operer på samme vis som skjeggkre.

Les også:

Majorstubillen kan ha matfat under parketten din

Majorstubillen sprer seg utover i landet, og antall registreringer er doblet på to år. Nå har Anticimex avslørt at en viktig matkilde for billene...

Selv om insektene ikke utgjør noen helsefare, så opplever mange det som psykisk terror når de kravler rundt i huset.

Sølvkre vs perlekre. Foto: Mycoteam

Perlekre sprer seg via bagasje

Perlekre ble beskrevet for første gang på Sri Lanka i 1910. Både i Tyskland og Østerrike er det dokumentert funn av perlekre de siste årene.

Perlekreet sprer seg via baggasje eller varetransport, akkurat slik som skjeggkre gjør.

Les også:

8 geniale trestubber

Har du en trestubbe du ikke vet hva du skal gjøre med? Fortvil ei. Vi har tipsene.

– Nå som vi vet at vi har å gjøre med tre ulike krearter er det enda viktigere å foreta en inngående kartlegging og vurdering av skadetilfeller. Vi må legge en plan for hvordan videre vekst av insektene kan forebygges i Norge, sier Mattsson.

Forskerne antar at insekter som minner om perlekre, skjeggkre og sølvkre har eksistert på jorden i over 350 millioner år. De er dermed godt tilpasset ulike miljøer.

Fakta om perlekre:

  • Ctenolepisma calva er det vitenskapelige navnet på krypet som ble identifisert for første gang i Norge denne uken.
  • Det nye insektet har ennå ikke fått noe norsk navn, men skadedyrekspertene i Mycoteam foreslår at det skal hete perlekre. Det er Artsdatabanken som til syvende og sist avgjør hva den nye arten skal hete på norsk.
  • Perlekre kan bli opp til åtte millimeter lang, og er mindre enn sølvkre og skjeggkre. Antennene er dobbelt så lange som kroppen.
  • Man antar at perlekre minner mest om skjeggkre. Det vil si at den først og fremst lever av cellulose og andre organiske næringsstoffer. Den vil trolig innta hele bygningskonstruksjonen, ikke bare våtrom og bad.

Kilde: Newswire

21. september 2018
Mer om Skadedyr

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Skadedyr Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Slik jobber forskerne for å bekjempe  skjeggkre

Skadedyr Norske forskere jakter en effektiv bekjempelsesmetode mot skjeggkre. Resultatene hittil er lovende.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Skadedyr Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua...

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

Skadedyr De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover.  Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt, forsikring mot veggedyr og hvordan veggedyr bekjempes.

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Skadedyr Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Skadedyr Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape.

Bli kvitt veps med en papirpose

Skadedyr Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset! 

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Skadedyr Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Skadedyr Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Skadedyr Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver opp plenen din på jakt etter meitemark og larver, eller slår seg ned med familien under terrassen din.

Tre tips for å unngå flått

Skadedyr Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.

Fleskebille:  Slik bekjemper du billene som angriper maten din

Skadedyr Fleskeklanner, også kjent som fleskebille, er et av de vanligste skadedyrene man møter på i norske hjem. Her får du vite mer om hva de angriper, og...

Slik blir du kvitt skrukketroll i huset

Skadedyr Skrukketroll er krepsedyr som trives best på fuktige steder. Skrukketrollene er helt harmløse for mennesker, men noen ganger kan de gjøre skade på unge planter i drivhus og lagrede grønnsaker.

Denne edderkoppfangeren er genial!

Skadedyr Her er endelig insektfangeren som lar deg fange skumle kryp uten å drepe dem, og uten å komme nær dem.

Buorm - dette må du vite om Norges største slange

Skadedyr Buorm (Natrix natrix), også kalt snok, er den største av de norske slangene. Hvor lang kan den bli, er det farlig å bli bitt av den og hvordan ser man...