Saksedyr - slik blir du kvitt dem

Skadedyr

Saksedyr er helt ufarlige, men mange synes de er ekle og plagsomme. Her får du vite hvordan du enkelt blir kvitt saksedyrene.

Saksedyr gjenkjennes lett på "saksen" bak. Saksedyr er helt ufarlige for mennesker.
Saksedyr gjenkjennes lett på "saksen" bak. Saksedyr er helt ufarlige for mennesker. Bilde: iStockphoto

Saksedyr i Norge

Vi har tre arter saksedyr i Norge: Dvergsaksedyr, skogsaksedyr og vanlig saksedyr (Forcicula auricularia), men det er bare vanlig saksedyr som plager mennesker ved at det kommer inn i hus.

Navnet kommer fra "tangen", "kloa" eller "saksen" som saksedyret har på bakkroppen. Et annet navn på saksedyr er klypedyr.

Saksedyr finnes over store deler av verden, men her i Norge finner vi de i Sørøst-Norge og nordover til Trøndelag.

På dagtid gjemmer de seg, men på natten kommer de frem for å lete etter mat.

Nyttedyr i hagen

Saksedyr har bitende munndeler og lever av forskjellig oranisk føde, men kan også at mindre byttedyr - noe som gjør dem til både planteetere og rovdyr.

Utendørs er et nyttig insekt i hagen, som blant annet hjelper til å holde bestanden av bladlus og andre skadedyr nede.

Les også:

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Mange synes saksedyr er ekle og skumle, men de er helt ufarlige. I hagen gjør de nytte for seg ved å bidra til at bladlusbestanden holdes nede. Foto: iStockphoto

Saksedyrets utseende

Voksne vanlig saksedyr er 15-20 mm lange. Kroppen er mørkebrun og beina er gulbrune.

De kjennes lett igjen på "saksen" de har på bakkroppen, som brukes til forsvar og jakt. "Saksen" kan virke skremmende, men den er ikke kvass og de de klyper heller ikke særlig hardt.

Vanlig saksedyr, som er de du kan finne innendørs, har velutviklede vinger, men de flyr sjelden.

Les også:

Majorstubillen kan ha matfat under parketten din

Majorstubillen sprer seg utover i landet, og antall registreringer er doblet på to år. Nå har Anticimex avslørt at en viktig matkilde for billene...

Regnes ikke som skadedyr

I og med at saksedyrene ikke gjør noen skader på hus og ikke kan leve lenge inne over lengre tid, så regnes de ikke som skadedyr.

Men mange synes de er ekle og skremmende, og vil derfor bli kvitt dem.

Oftest ser man dem gulvet og under gjenstander i fuktige rom som kjellere, kjøkken, bad og vaskerom. Noen ganger kan de også klatre oppover vegger.

Det kan faktisk "regne" saksedyr når en åpner en dør. Det skjer når dyrene gjemmer seg i området mellom dør og karm.

Ofte finnes det mange saksedyr i postkasser, da har de kommet seg gjennom hullet i bunnen av postkassen. De kan også følge med klesvask eller andre ting som har ligget ute.

Når de er tallrike, skyldes det gode formeringsforhold i råtnende vegitasjon eller kompost i nærheten til huset ditt. 

Les også:

Slik forlenger du enkelt spisebordet ditt

Få enkelt plass til flere gjester rundt spisebordet når du trenger mer plass. Vi viser deg hvordan du bygger en bordforlenger.

Slik unngår du å få dem inn i huset

For å redusere sjansen for å få store mengder saksedyr inn i huset, så må man redusere dyrenes formeringsmuligheter rundt boligen.

Det betyr at du må fjerne fuktig markvegiasjon som kan råtne, kompsthauger og annet hageavfall.

I tillegg må du gjøre det du kan for å stenge saksedyrene ute ved å holde dører og vinduer i kjeller- og førsteetasje lukket om kvelden og natten og  montere insektnetting.

Som tidligere nevnt er ofte å finne i postkassen og kan følge med avisen eller posten når du henter den om morgenen. For å forhindre dette kan du feste netting foran dreneringshullet i bunnen av postkassen.

Hvordan bli kvitt saksedyr?

Saksedyene trives egentlig ikke inne, og den enkleste måten er å samle dem sammen og kaste dem ut ved å støvsuge dem opp eller feie de opp.

Husk at hvis du bruker støvsugeren er det viktig å destruere støvsugerposen etter på.

En annen effektiv måte å bli kvitt saksedyr på er å lage noen hjemmelagde feller. Det gjør du enkelt med bølgepapp som du fukter og ruller sammen, og legger fellen der du vet insektene holder til.

Det er ikke nødvendig eller anbefalt å bruke kjemiske midler når man skal bli kvitt saksedyr.

Kan saksedyr kan krype inn i ørene om natten?

Er du redd for at saksedyr skal krype inn i øret ditt om natten, legge egg og  og bite hull på trommehinnen? Det skjer ikke, og er kun en myte som har oppstått. 

Kilder: Folkehelseinstituttet, idenyt.dk og wikipedia

30. august 2018
Mer om Skadedyr

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Skadedyr Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Skadedyr Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua...

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

Skadedyr De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Skadedyr Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Skadedyr Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape.

Bli kvitt veps med en papirpose

Skadedyr Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Skadedyr Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig er egentlig et hoggormbitt? Det får du svaret på her.

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Skadedyr Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Skadedyr Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Tre tips for å unngå flått

Skadedyr Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.

Fleskebille:  Slik bekjemper du billene som angriper maten din

Skadedyr Fleskeklanner, også kjent som fleskebille, er et av de vanligste skadedyrene man møter på i norske hjem. Her får du vite mer om hva de angriper, og...

Slik blir du kvitt skrukketroll i huset

Skadedyr Skrukketroll er krepsedyr som trives best på fuktige steder. Skrukketrollene er helt harmløse for mennesker, men noen ganger kan de gjøre skade på unge...

Denne edderkoppfangeren er genial!

Skadedyr Her er endelig insektfangeren som lar deg fange skumle kryp uten å drepe dem, og uten å komme nær dem. 

Buorm - dette må du vite om Norges største slange

Skadedyr Buorm (Natrix natrix), også kalt snok, er den største av de norske slangene. Hvor lang kan den bli, er det farlig å bli bitt av den og hvordan ser man...

Alt du må vite om flaggermus i hus

Skadedyr Flaggermus er små, flygende pattedyr som er mest aktive om natten. De er ikke skadelige å ha i hus, men kravling og piping i vegger kan oppleves som...