Mus og rotter er det vanligste skadedyrene å få i hus på denne tiden av året.
Mus og rotter er det vanligste skadedyrene å få i hus på denne tiden av året. Bilde: Colourbox

Skadedyrene du oftest finner i boligen din

Skadedyr

Skadedyrene trekker inn i varmen, nå som temperaturene synker. På høsten tiden av året er det særlig mus og rotter som vil dele boligen med deg.

– Fluesesongen er på hell nå, og maurene har gått i dvale. Veggdyr og kakkerlakker er på fremmarsj i Norge, men på denne kalde tiden av året er det først og fremst gnagere, det vil si mus og rotter, som trekker inn i husene, sier Kenneth Ervik.

Han er daglig leder i skadedyrfirmaet Tønsberg Skadedyrkontroll AS og Vi i villas egen ekspert på skadedyr.

Smittespredere skal bekjempes
Selv om både rotter og mus er ubehagelige å få i hus, er det likevel ikke ett fett om det er mus eller rotter som inntar boligen din. Det skyldes først og fremst at rotter er smittespredere, noe mus ikke blir regnet som.

–  Det finnes en egen forskrift om skadedyrbekjempelse som regulerer hva du som boligeier skal foreta deg om du får rotter i boligen, forteller Ervik.

Som boligeier er du, etter forskriften, forpliktet til både å sørge for å forebygge forekomst av skadedyr og å iverksette tiltak for å utrydde eventuelle skadedyr. Dersom du velger ikke å gjøre noe med problemet, kan kommunen sørge for at det iverksettes nødvendige tiltak – på din regning.

En eller flere?
Dersom du oppdager mus eller rotte i boligen nå i høst, kan det være greit å undersøke litt nærmere før du bestemmer deg for hva du skal gjøre. Er det kun én mus eller rotte som har forvillet seg inn eller er det snakk om en invasjon?

Les også:

Slik beskjærer du klematis

Klematis beskjæres for å skape god vekst. Hvordan du skal beskjære den avhenger av hvilken klematis du har. Det er tre hovedtyper.

– Dersom du finner en enslig gnager, anbefaler jeg at du setter ut feller, samt at du ser om du finner hull eller sprekker hvor den kan ha kommet seg inn. Mus trenger ikke stort mer enn 5-6 millimeter for å komme seg inn, rotter ca. 2 centimeter. Alle sprekker over fem millimeter bør derfor tettes igjen, sier Ervik.

I noen tilfeller kan man få flere rotter eller mus i hus. Finner du ikke ut hvor de kommer fra, kan du bruke gift, men da må du være forsiktig, håndtere giften riktig og bruke godkjente åtestasjoner.

Bruker kloakknettet
– Spesielt rotter kan komme seg inn i boligen nedenfra og opp, det vil si gjennom kloakksystemet. Rotter er ekstremt gode svømmere og ekstremt gode klatrere, og de kan følge kloakknettet og komme seg inn gjennom sprekker i gamle rør og gnage seg oppover, forteller Ervik.

Rotter er svært dyktige klatrere.

Og til alle de som har hørt skrekkhistorier om rotter som kommer opp av toalettet, har Ervik kun en mager trøst. Historiene er nemlig ikke myter, og det er fullt mulig at rotter kan komme inn i boligen denne veien. Derimot er det mindre vanlig i nyere hus, da dagens systemer gjerne har rottesikringer.

Les også:

7 oppbevaringsløsninger du garantert vil ha hjemme

Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

Har du fått en rotteinvasjon, er det sannsynlig at de er kommet via kloakknettet. Du har ansvaret for den delen av nettet som ligger på egen eiendom, men ofte vil rotter komme fra den kommunale delen av kloakknettet. I slike tilfeller bør du kontakte kommunen og spørre om de kan gjøre noe i sin del av nettet.

Unngå problemet

Har du derimot ikke problemer med rotter eller mus, bør du ta noen forholdsregler for å sikre at det fortsetter på den måten. I tillegg til god håndtering av søppel og kompost, bør du holde muren rundt huset fri for vegetasjon, vedstabler og andre former for skjulesteder.

 – Gnagere er skye dyr. Ligger grunnmuren og området rundt synlig og fritt tilgjengelig, vil gnagerne vegre seg av frykt for rovfugler og lignende. Dermed vil det være mindre aktivitet av gnagere i området og redusert risiko for at de skal trekke inn, sier Ervik.

10. oktober 2011
Mer om Skadedyr

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Skadedyr Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Skadedyr Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua...

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

Skadedyr De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Skadedyr Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Skadedyr Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape.

Bli kvitt veps med en papirpose

Skadedyr Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Alt du må vite om flaggermus i hus

Skadedyr Flaggermus er små, flygende pattedyr som er mest aktive om natten. De er ikke skadelige å ha i hus, men kravling og piping i vegger kan oppleves som plagsomt. I tillegg er alle flaggermus i Norge fredet.

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Skadedyr Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Buorm - dette må du vite om Norges største slange

Skadedyr Buorm (Natrix natrix), også kalt snok, er den største av de norske slangene. Hvor lang kan den bli, er det farlig å bli bitt av den og hvordan ser man...

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Skadedyr Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver opp plenen din på jakt etter meitemark og larver, eller slår seg ned med familien under terrassen din.

Saksedyr - slik blir du kvitt dem

Skadedyr Saksedyr er helt ufarlige, men mange synes de er ekle og plagsomme. Her får du vite hvordan du enkelt blir kvitt saksedyrene.

Tre tips for å unngå flått

Skadedyr Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.

Fleskebille:  Slik bekjemper du billene som angriper maten din

Skadedyr Fleskeklanner, også kjent som fleskebille, er et av de vanligste skadedyrene man møter på i norske hjem. Her får du vite mer om hva de angriper, og hvordan du forebygger og bekjemper flaskebiller.

Slik blir du kvitt skrukketroll i huset

Skadedyr Skrukketroll er krepsedyr som trives best på fuktige steder. Skrukketrollene er helt harmløse for mennesker, men noen ganger kan de gjøre skade på unge...

Denne edderkoppfangeren er genial!

Skadedyr Her er endelig insektfangeren som lar deg fange skumle kryp uten å drepe dem, og uten å komme nær dem.