Mus og rotter er det vanligste skadedyrene å få i hus på denne tiden av året.
Mus og rotter er det vanligste skadedyrene å få i hus på denne tiden av året. Bilde: Colourbox

Skadedyrene du oftest finner i boligen din

Skadedyrene trekker inn i varmen, nå som temperaturene synker. På høsten tiden av året er det særlig mus og rotter som vil dele boligen med deg.

– Fluesesongen er på hell nå, og maurene har gått i dvale. Veggdyr og kakkerlakker er på fremmarsj i Norge, men på denne kalde tiden av året er det først og fremst gnagere, det vil si mus og rotter, som trekker inn i husene, sier Kenneth Ervik.

Han er daglig leder i skadedyrfirmaet Tønsberg Skadedyrkontroll AS og Vi i villas egen ekspert på skadedyr.

Smittespredere skal bekjempes
Selv om både rotter og mus er ubehagelige å få i hus, er det likevel ikke ett fett om det er mus eller rotter som inntar boligen din. Det skyldes først og fremst at rotter er smittespredere, noe mus ikke blir regnet som.

–  Det finnes en egen forskrift om skadedyrbekjempelse som regulerer hva du som boligeier skal foreta deg om du får rotter i boligen, forteller Ervik.

Som boligeier er du, etter forskriften, forpliktet til både å sørge for å forebygge forekomst av skadedyr og å iverksette tiltak for å utrydde eventuelle skadedyr. Dersom du velger ikke å gjøre noe med problemet, kan kommunen sørge for at det iverksettes nødvendige tiltak – på din regning.

En eller flere?
Dersom du oppdager mus eller rotte i boligen nå i høst, kan det være greit å undersøke litt nærmere før du bestemmer deg for hva du skal gjøre. Er det kun én mus eller rotte som har forvillet seg inn eller er det snakk om en invasjon?

– Dersom du finner en enslig gnager, anbefaler jeg at du setter ut feller, samt at du ser om du finner hull eller sprekker hvor den kan ha kommet seg inn. Mus trenger ikke stort mer enn 5-6 millimeter for å komme seg inn, rotter ca. 2 centimeter. Alle sprekker over fem millimeter bør derfor tettes igjen, sier Ervik.

I noen tilfeller kan man få flere rotter eller mus i hus. Finner du ikke ut hvor de kommer fra, kan du bruke gift, men da må du være forsiktig, håndtere giften riktig og bruke godkjente åtestasjoner.

Bruker kloakknettet
– Spesielt rotter kan komme seg inn i boligen nedenfra og opp, det vil si gjennom kloakksystemet. Rotter er ekstremt gode svømmere og ekstremt gode klatrere, og de kan følge kloakknettet og komme seg inn gjennom sprekker i gamle rør og gnage seg oppover, forteller Ervik.

Rotter er svært dyktige klatrere.

Og til alle de som har hørt skrekkhistorier om rotter som kommer opp av toalettet, har Ervik kun en mager trøst. Historiene er nemlig ikke myter, og det er fullt mulig at rotter kan komme inn i boligen denne veien. Derimot er det mindre vanlig i nyere hus, da dagens systemer gjerne har rottesikringer.

Har du fått en rotteinvasjon, er det sannsynlig at de er kommet via kloakknettet. Du har ansvaret for den delen av nettet som ligger på egen eiendom, men ofte vil rotter komme fra den kommunale delen av kloakknettet. I slike tilfeller bør du kontakte kommunen og spørre om de kan gjøre noe i sin del av nettet.

Unngå problemet

Har du derimot ikke problemer med rotter eller mus, bør du ta noen forholdsregler for å sikre at det fortsetter på den måten. I tillegg til god håndtering av søppel og kompost, bør du holde muren rundt huset fri for vegetasjon, vedstabler og andre former for skjulesteder.

 – Gnagere er skye dyr. Ligger grunnmuren og området rundt synlig og fritt tilgjengelig, vil gnagerne vegre seg av frykt for rovfugler og lignende. Dermed vil det være mindre aktivitet av gnagere i området og redusert risiko for at de skal trekke inn, sier Ervik.

10. oktober 2011
Mer om Skadedyr

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Slik jobber forskerne for å bekjempe  skjeggkre

Norske forskere jakter en effektiv bekjempelsesmetode mot skjeggkre. Resultatene hittil er lovende.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Tre tips for å unngå flått

Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.

Fleskebille:  Slik bekjemper du billene som angriper maten din

Fleskeklanner, også kjent som fleskebille, er et av de vanligste skadedyrene man møter på i norske hjem. Her får du vite mer om hva de angriper, og hvordan du forebygger og bekjemper flaskebiller.

Slik blir du kvitt skrukketroll i huset

Skrukketroll er krepsedyr som trives best på fuktige steder. Skrukketrollene er helt harmløse for mennesker, men noen ganger kan de gjøre skade på unge...

Denne edderkoppfangeren er genial!

Her er endelig insektfangeren som lar deg fange skumle kryp uten å drepe dem, og uten å komme nær dem.