Skalk alle luker - nå vil gnagerne inn

På høsten trekker gnagere som mus og rotter inn i hus og hytter. Men er du føre var, slipper du besøk av skadedyrne.

– Når temperaturen synker ute, vil gnagere prøve å trekke inn for å finne et varmt sted for vinteren. Mens mus gjerne gjemmer seg i vegger eller på loftet, finner rotter som oftest skjulesteder i kjelleren, sier Jul Anders Østby i Anticimex til Newswire. Han har over 30 års erfaring som skadedyrbekjemper.

Hvert år har skadedyrselskaper i Norge mellom 10 000-15 000 oppdrag som gjelder gnagere. Spesielt i september og oktober er det mange henvendelser.

– Folk hører krafselyder i veggene eller på loftet, eller finner andre spor som vitner om at de har ubudne gjester i huset. Hvis rotter eller mus blir liggende døde i vegger eller gulv, vil det etter hvert begynne å lukte, sier Østby.

Han oppfordrer alle boligeiere til å tette boligen mot rotter og mus så langt det lar seg gjøre.

Bruk et speil

– Det vanligste stedet musene kommer seg inn er under eller mellom kledningen på huset. Ved å bruke et speil kan man enkelt se om det er hull eller glipper innunder panelet på husveggen. Andre vanlige steder er ved ledninger eller kabler som går inn i huset der det fort kan være en liten åpning, sier han.

Rotter benytter gjerne åpne kjellervinduer, lufteluker, ventiler eller sluk for å komme seg inn. Også sprekker i grunnmuren, eller glipper mellom muren og kledningen, er typiske rotteinnganger.

– Ta en runde rundt huset og sjekk at det ikke er noen lett synlige åpninger. Ikke undervurder hvor små sprekker eller hull gnagerne kan komme seg gjennom. En mus trenger kun syv millimeter for å komme seg inn, en rotte tolv millimeter, sier Østby.

Finner man åpninger som skal tettes, er det viktig å bruke et materiale gnagerne ikke klarer å spise seg igjennom.

– Metallnetting eller metallplater fungerer bra. Musebånd eller såkalte børstelister kan også brukes for å hindre musene i å klatre opp innunder kledningen eller stoppe rotter fra å snike seg gjennom sprekker. Alt av luker, vinduer, sluk og ventiler bør lukkes, sier han.

Og så er det viktig å ha det ryddig rundt huset.

– Både mus og rotter er avhengige av skjulesteder for å slippe unna rovdyr. Hvis hagen din er som en golfbane vil de ikke føle seg trygge, og heller dra et annet sted, sier han.

Velg feller

Har man først fått de ubudne gjestene i hus, anbefaler Østby å bruke feller, ikke gift.

– Det er viktig å huske på at mus og rotter som har spist gift ofte løper ut av huset og blir spist av andre dyr. Det kan være en hund eller en katt eller et rovdyr. Da er det alltid en fare for sekundærforgiftning, og det ønsker vi å unngå. Hvert år er det også mange barn som blir forgiftet fordi de har fått i seg gift som har stått fremme, sier han.

Fellene som brukes i dag kommer i alle utgaver, fra de enkle klappfellene, til smartfeller som er digitale og rapporterer når dyret har gått i fella.

– Man kan gjerne bruke den enkleste utgaven hvis man oppdager at man har noen mus på loftet. Men har man en hel rottefamilie i kjelleren anbefaler jeg å søke profesjonell hjelp til å bli kvitt problemet, sier Østby.

Skadedyrfirmaene bruker både sensorer, kameraer og smartfeller i jakten på gnagerne. Fellene kan avlive opptil 50 mus med strøm. Når det er bevegelse i fella, sendes det automatisk en e-post til en skadedyrtekniker.

– De høyteknologiske fellene, og overvåkningen vi bruker i dag, gjør at vi kan være langt mer effektive enn tidligere, sier han.

Lar seg ikke lure

Mens mus lett går i fella, er rotter smartere og mer skeptiske.

– Har en rotte sluppet unna en klappfelle én gang, lar den seg ikke lure igjen. De kan også forstå at gift er farlig og la vær å spise den, sier Østby.

I de elektroniske fellene er det gjerne rotteungene som går først.

– Hvis rottemor ser at ungene er fanget, skjønner hun at det ikke er trygt å være der lenger, og rømmer til et annet sted hvor hun kan starte en ny familie. Man skal gjerne ha litt erfaring, og bruke litt list, for å være sikker på at man har fått bukt med hele rottefamilien, sier han.

Etter at man er kvitt gnagerne, er det viktig å vaske godt. Både rotteekskrementer og muselurt kan gi helseplager og føre med seg smitte.

– Fjern alt av gammelt tøy eller annet som gnagerne har spist på, og brenn gjerne gamle reder. For å være sikker på at man blir kvitt alle bakterier, bør man skure over med sterke såpemidler, sier Jul Anders Østby i Anticimex.

Syv tips til å sikre boligen mot rotter og mus:

  • De fleste husfasader har musebånd, det vil si tynne stållister under bekledningen for å hindre mus og rotter i å komme inn. Såkalte børstelister kan også benyttes. Ofte er ikke jobben med listene gjort godt nok. Da bør man enten legge nye, eller sørge for å tette igjen eventuelle hull og glipper med stålnetting eller stålplater.
  • Et kritisk punkt er overgangen mellom grunnmuren og nederste del av husveggen. Sørg for å tette eventuelle glipper med gnagesikkert materiale.
  • Pass på å tette godt rundt kabler eller ledninger som går gjennom husveggen. Ofte kan det oppstå små åpninger ved slike innføringer som musene kan komme seg inn gjennom.
  • Alle lufteluker, ventiler, sluk og kjellervinduer bør lukkes eller tettes.
  • Rydd hagen og fjern vedstabler eller plankehauger hvor gnagerne kan gjemme seg. Det kan også være lurt å sørge for minst mulig vegetasjon langs husveggene.
  • Både dyrefôr, kompost, fuglefrø, avfallsfrukt og søppel er rene delikatessen for mus og rotter. Sørg for å ikke brødfø skadedyrene.
  • Både mus og rotter er gode til å klatre. Ikke ha stiger stående som gjør det enklere for gnagerne å klatre inn i ventiler eller vinduer høyere opp på veggen. Også grener på trær kan fungere som en bro over til huset.

Kilde: Newswire

26. september 2017
Mer om Skadedyr

Pass på! Nå er det høysesong for veggedyr

Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Og nå forventes det et rush av skademeldinger i tiden som kommer.

Få kontroll på loppene

Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks...

Bransjen går sammen mot skjeggkre

Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfi...

Enkel oppfinnelse sikrer at du ikke får rotter i avløpet

Rotter i do er en ubehagelig overraskelse, men nå vil en ny rottesperre sikre at de uvelkomne skadedyrene ikke kan kravle opp i avløpsrøret. Se hvordan her.

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen

I kampen mot skjeggkre er det lett å tenke at du har tapt. Men ekspertene har råd. Det finnes måter å bli kvitt de ekle skadedyra.