Dette må du vite om slanger i Norge

Det finnes bare tre viltlevende slanger i Norge, men du kan også ha slanger som kjæledyr. Her er listen over lovlige slanger i Norge.

De artene vi regner som norske slanger er hoggorm, buorm og slettsnok,  og alle disse lever vilt ute i naturen.

Slanger i Norge

Det finnes mange tusen slangearter i verden, men det finnes bare tre arter slanger i Norge.

Mange tror også at stålormen er en norsk slange, men det er faktisk feil. Stålormen er nemlig en øgle, ikke en slange.

Les også: Slik holder du musene ute

Norske slanger

De artene vi regner som norske slanger er hoggorm, buorm og slettsnok,  og alle disse lever vilt ute i naturen. Heldigvis er det bare en av norske slangene som er giftig, og det er hoggormen.

Disse slangene lever vilt i Norge:

Hoggorm

Hoggormen (vipera berus) er kanskje den mest kjente norske slangen, mye på grunn av at den er den eneste giftige slangen vi har i Norge. Hoggormen er lett å kjenne igjen med sitt karakteristiske sikksakkbånd.

Bitt fra hoggorm er ikke livstruende for de fleste av oss, men noen grupper er mer utsatte enn andre.

Hvis du vil vite mer om hoggormen, så kan du lese denne mer utfyllende artikkelen.

Buorm

Buormen (natrix natrix) er den største norske slangen vi har. Den kan bli godt over en meter lang. Blir du bitt av denne ormen trenger du imidlertid ikke frykte for livet, for den biter svært sjelden og er heller ikke giftig.

Denne ormen er brungrå, grå eller svart. Den kan faktisk forveksles med svart hoggorm.

Les også vår mer utfyllende artikkel om buorm

Slettsnok

Slettsnoken er den siste av de norske slangene. Den kan også bite, men er ikke giftig. Denne snoken lever langs kysten fra svenskegrensa til Jæren. Slettsnoken kan bli opp mot 80 centimeter lang. Slettsnoken er oppført på rødlisten over truede arter.

Les også: Slik blir du kvitt maur

Norske slanger er fredet

Mange vil nok skvette til hvis de møtte en av de norske slangene utenfor ytterdøra eller ute på tur.

Ifølge naturmangfoldloven er alle slanger i Norge fredet. Det vil si at du kan straffes for å ta livet av huggorm, buorm eller slettsnok.

Slanger i Norge regnes heller ikke som skadedyr, da de ikke gjør skade på hus.

Les også: Slik bekjemper du skjeggkre

Lovlige slanger i Norge

Ønsker du å ha en slange som kjæledyr? I august 2017 ble lov å innføre, omsette og holde 19 reptilarter. 9 Av disse er slanger.

Her får du oversikt over lovlige slanger i Norge:

Grønn trepyton

Grønn trepyton (Morelia viridis) er en slank kvelerslange som blir cirka 1,5 til 2 meter lang og 1 til 1,8 kg. Den er utbredt i Australia, Indonesia og Papua Ny-Guinea Grønn trepython regnes som en av de vanligste hobbydyrene og ble lovlig i Norge i 2017.

Grønn trepyton er en slank kvelerslange

Kongepyton

Kongepyton (Python regius) er en liten kvelerslange på 1 til 1,4 meter. Arten er utbredt i Vest- og Sentral-Afrika, der den lever av gnagere, men også fugler. Kongepythonen kan leve i 20 år.

Kongepyton er en liten kvelerslange

Teppepyton

Teppepyton er en art som kan bli 2 til 4 meter og veie 15 kg. Den lever både i trær og på bakken, så terrariet bør være stort og høyt. Denne slangen kan lleve 20-30 år i fangenskap.

Teppepyton er en art som kan bli 2 til 4 meter og veie 15 kg.

Hagetreboa

Hagetreboa (Corallus hortulanus) er en slange som lever i Mellom- og Sør-Amerika og på noen av de karibiske øyer. Den blir fra 1,5 til 2 meter lang. Hagetreboaen lever i trær.

Hagetreboaen lever i trær.

Kongeboa

Kongeboa (Boa constrictor) er en middels stor kvelerslange fra Sentral- og Sør-Amerika. Den blir fra 1 til 4 meter lang. Kongeboaen lever stort sett av mus og fugler og i naturen jakter den både på bakken og i trær.

Kongeboa er en middels stor kvelerslange fra Sentral- og Sør-Amerika.

Regnbueboa

Regnbueboa (Epicrates cenchria) blir omkring 1,8 meter lang. Den har en sterk og vakker irisering på skjellene, og har derfor fått navnet regnbueboa. Den lever i skogene i Amazonas og Orinocobekkenet.

Regnbueboa blir omkring 1,8 meter lang.

Kongesnok

Kongesnok (Lampropeltis getula) kan bli over 150 cm lang. Den lever av firfisler, gnagere, fugler og andre slanger. Den immun mot giften hos flere andre arter. Utbredt i det sørlige USA og nordlige Mexico.

Kongesnok lever av firfisler, gnagere, fugler og andre slanger.

Kornsnok

Kornsnok (Pantherophis guttatus) kalles også rødsnok og tilhører slekten klatresnoker. Den blir fra 100 til 180 cm lange og 6-8 år gamle. Kornsnoken er en god klatrer, selv om den bor på bakken.

Kornsnok kalles også rødsnok og tilhører slekten klatresnoker.

Melkesnok

Melkesnoker (Lampropeltis triangulum) er en av de mest populære slanger innen reptilhobby. Mye av grunnen er at de er flotte og fargerike, er relativt små og enkle å holde. De blir 100 til 150 cm lange, som under gode forhold kan bli 10-12 år.

Melkesnoker er en av de mest populære slanger innen reptilhobby.