Har du mye brunsnegler i hagen, kan det ta knekken på både blomster, grønnsaker og hageglede. For hva er egentlig vitsen med å dyrke kostbare planter, når sneglene likevel kommer og spiser dem?
Heldigvis er det mulig å få snegleproblemet under kontroll for de fleste. Men det krever litt egeninnsats – også nå i høst.
Det er nemlig nå om høsten at brunsneglene legger egg, som klekkes og blir til små snegler som overvintrer i hagen din.
Brunsneglene har dessverre kommet til Norge for å bli. Men du kan gjøre mye for å redusere bestanden. Foto: Spirea.no
En snegle, 400 egg
En voksen brunsnegle kan i verste fall og under optimale forhold legge 400 egg! Sneglene er også tvekjønnede, slik at alle sneglene legger egg etter at de har parret seg. Har du 1000 snegler i hagen, kan du jo regne selv…
Det er to ting du kan gjøre for å unngå at det blir avlet frem veldig mange snegler i hagen din i høst:
- Ta livet av så mange store brunsnegler som mulig, før de får lagt egg.
- Finne eggene og ødelegge dem.
Nå på denne tiden når temperaturen går ned, er sneglene tregere enn normalt, og ligger gjerne under steiner, i kvisthauger, i kaldkomposten, etc. Løft på planter, kikk under krukker og let på alle steder der du har pleid å finne snegler før.
De store sneglene kommer til å dø snart, men de rekker fortsatt å legge flere «klyser» med egg før vinteren kommer.
Eggene til brunsnegler er omtrent på størrelse med et knappenålshode, og de er hvite. De ligger som regel under steiner, plankebiter, i en haug med løv eller andre steder der de får være i fred. Det beste er å fjerne så mange som mulig av de stedene som det er gunstig for sneglene å legge eggene sine.
LES OGSÅ: Disse plantene blir garantert sneglemat
Typisk gjemmested for brunsnegler om høsten er under steiner, plankebiter og i hauger med kvist og løv. Foto: Spirea.no
De første er klekket
Vi tok en runde i hagen vår, og fant ingen kolonier med egg fra brunsnegler. Derimot fant vi en del små snegler, som altså allerede er klekket og kan overvintre. Finner du disse, tar du naturligvis livet av dem.
Rydd opp i bedene og fjern hageavfall. Har du ferskt gressklipp bør dette helst legges i en kompost uten snegleinnganger.
Fjern også epler og annen nedfallsfrukt som sneglene liker å spise.
I det hele tatt handler det om å gjøre det så vanskelig som mulig for brunsneglene å overleve til neste vår.
Sneglebekjempende midler som Ferramol og Nemaslug er det egentlig ikke så mye vits å bruke nå – de vil få mer effekt hvis du bruker dem til våren når sneglene er i sin mest aktive, glupske fase.
En sneglefelle som drukner sneglene i øl er en løsning vi har prøvd. Den funker, men du bør kombinere med andre tiltak. Foto: Spirea.no
Artikkelen er publisert i samarbeid med spirea.no, en blogg om hage, reiser og friluftsliv. Besøk den gjerne og la deg inspirere!
Pass på! Nå er det høysesong for veggedyr
Hvert år øker antall veggedyrsaker markant i august, september og oktober. Og nå forventes det et rush av skademeldinger i tiden som kommer.
Få kontroll på loppene
Lopper inntreffer tilfeldig. Det skyldes ikke dårlig hygiene, og de er lette å bli kvitt på både hund, katt og mennesker. Les dyrlege Christina Brocks...
Bransjen går sammen mot skjeggkre
Utbredelsen av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Nå allierer Folkehelseinstituttet, Norsk Hussopp Forsikring og fire konkurrerende bekjempelsesfi...
Enkel oppfinnelse sikrer at du ikke får rotter i avløpet
Rotter i do er en ubehagelig overraskelse, men nå vil en ny rottesperre sikre at de uvelkomne skadedyrene ikke kan kravle opp i avløpsrøret. Se hvordan her.
Gift dreper ikke lenger veggedyr
Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.
Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge
Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.
Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år
Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.
Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus
De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...
Slik bekjemper du kakerlakker i Norge
Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.
Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene
Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape.
Bli kvitt veps med en papirpose
Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!
Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta
Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...
Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden
Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.
Slik blir du kvitt grevling i hagen
Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...
Slik blir du kvitt skjeggkre i boligen
I kampen mot skjeggkre er det lett å tenke at du har tapt. Men ekspertene har råd. Det finnes måter å bli kvitt de ekle skadedyra.