Ta knekken på Iberiasneglen

I vår- og sommermånedene plages tusenvis av norske hageeiere av iberiasnegler som spiser på hageplantene, men det finnes hjelp…


<!– –>

Iberianeglen fører til ulike typer problemer for mennesker. De gjør skade på planter ved å gnage på dem og etterlate seg slim. Det fører til reduserte avlinger og lønnsomhet i nyttevekster, og redusert estetisk verdi på prydplanter. Dessuten synes mange at de er ekle når det blir veldig mange av dem i hagen eller på gangveier og sykkelstier.

– Det lønner seg å starte tidlig med bekjempelse. Starter du på våren kan du ta knekken på sneglene før de legger egg, sier Peter Hjuler i Bayer Garden til Newswire.
Sneglene formerer seg raskt og legger opptil 400 egg hver.

Det finnes hjelp
Det finnes flere midler mot iberiasneglen. Nettsiden Snegledugnaden omtaler Smartbayt, Ferramol og Nemaslug som alternativer for å få bukt med iberiasneglen.

Både Smartbayt og Ferramol inneholder jernsulfat. Disse midlene gir sneglene en falsk metthetsfølelse som gjør at de slutter å spise på hageplantene, men søker ned i jorden og dør. Som hageier vil du ikke se noe til de døde sneglene, de bare forsvinner.

Et tredje alternativt middel mot iberiasneglen er Nemaslug som er et biologisk middel som inneholder en mikroskopisk nematode (rundorm) som parasitterer på snegler. Nemaslug er effektivt bare mot de minste iberiasneglene, så det må brukes når sneglene er små, det vil si i april-mai og september-oktober.

Husk at det ikke er tillatt å ta med seg sneglemidler fra andre land og bruke dem i Norge.

Lag din egen sneglefelle
Et alternativ til å bruke de ovenfornevnte midlene er å lage din egen felle:
Du trenger en tom iskremboks, en spade og øl. Grav ned iskremboksen i nærheten av sneglevennlig vegetasjon (prøv ulike steder i hagen eller sett ut flere feller), grav den ned slik at den nesten (1/2 cm over) er i flukt med bakken. Tilsett 1 flaske (33cl) øl (gjerne alcoholfritt). Tøm fellen neste morgen.

Her er noen generelle råd i kampen mot iberiasneglen:

* For at sneglene skal ha så lite som mulig å spise bør du velge planter som sneglen ikke liker: Astilbe, Begonia, bringebær, bjørnebær, dill, Flittig lise, Fuksia, Geranium, Isop, Løvemunn, Pelargonium, Rhododendron, Roser, stikkelsbær, valmuer, Petunia, Primula, Blomkarse, Margerittkultivaren Maggy White.

* For at det skal tørke raskest mulig ut i hagen bør en anlegge en ryddig, lys, luftig og åpen hage.

* Fjern gjemmesteder som åpne avfallshauger og komposter, samt fjern steinhauger, og rydd i rotehjørner og andre steder der sneglene kan stikke seg bort om natten og om vinteren.

* Bygg barrierer som gjør at sneglene ikke kommer inn i hagen din, for eksempel sagmugg, fersk aske, furunåler eller hønsegjødsel

* Sjekk alle nye planter og potter du kjøper inn.

* Jevnlig håndplukking av sneglene reduserer tilveksten av snegler. Sneglene er lettest å finne fra omkring klokken 23 om kvelden, særlig når det er godt og vått på bakken. Hodelykt er ideelt å bruke, for den lyser akkurat der du ser, og dessuten har du begge hender frie til å arbeide med. Det kan være praktisk å bruke en pølseklype eller engangshansker under plukkingen, og samle sneglene i en bøtte for seinere avliving.

* Nettstedet Snegledugnaden anbefaler følgende metoder for å avlive sneglene: 1. Å kutte sneglene i to med saks, spade eller annet hageredskap, 2. å legge sneglene i en beholder og tøm kokende vann over, 3. å legge sneglene i en plastboks og legg den i fryseren ved minus 20 grader i et døgn.
De anbefaler ikke følgende metoder for avlivning: å legge sneglene i salmiakk, å strø salt over sneglene, å legge sneglene i saltlake.

I følge Fedrelandsvennen kan vinbergsnegler hjelpe deg til å vinne kampen mot Iberiasneglen, den spiser nemlig eggene som iberiasneglen legger.