Tre tips for å unngå flått

Skadedyr

Det er vår, og dermed tid for flått og i verste fall borreliose. Her er tre tips til hvordan du unngår flåttbitt i tiden som kommer.

Bilde: iStock

Flåtten er et utbredt insekt i Norge. Flått er en midd som har den leie vanen at den biter seg fast i mennesker og dyr for å suge blod, og kan med dette overføre borreliosesmitte. 

Det er heldigvis sjelden at flåttbitt fører til borreliose. Studier viser at kun 2 prosent av nordmenn som blir bitt av flått blir syke. Omregnet i rene tall utgjør dette rundt 300 flåttrelaterte borreliose-smittede i året.

Slik oppdager du borreliose

Det vanligste tegnet på en borrelioseinfeksjon er at man får et rødt, ofte ringformet hudutslett rundt bittstedet ca 3-30 dager etter man har blitt bitt. 

Det er vanlig å bli litt rød rundt bittstedet de første dagene etter man har blitt bitt. Det kan være en normalreaksjon som ikke behøver å behandles. Men hvis utslettet ikke går over, eller det brer seg, bør du gå til legen å få antibiotika snarest mulig.

Les også:

Dette enkle trikset fjerner kløen fra myggstikk

Du klarer ikke å forhindre myggen å stikke, men kløen kan du superenkelt bli kvitt.

Det er med andre ord å foretrekke å ikke bli bitt av flått overhodet. Og på bakgrunn av dette får du her tre gode tips til hvordan du kan forebygge flåttbitt i sommer.  

Bruk olje mot flåtten

For oss mennesker er de fleste oljer helt ufarlige, men for flått kan noen oljer være den visse død.

Les også:

Hva er heksesot?

Heksesot er et nytt fenomen, men hva er det egentlig?

For eksempel er lavendelolje, limeolje, sitrongressolje og eukalyptusolje meget gode våpen i kampen mot midden. Sjekk utvalget på din lokale helsekostbutikk, og gni litt olje på utsatte steder.  

Også poleimynteolje er veldig effektivt, siden mynte er giftig for flått.

 

Kle deg flått, ikke flott

Les også:

10 geniale rengjøringstips

Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.

De fleste av oss er mer ute i naturen og har på mindre klær når det er sommer og varmt i været. Men nettopp det å eksponere huden øker sjansene for flåttbitt. 

Vær bevisst på at flåtten søker seg mot bar og varm hud, så med lange bukser og gode sokker gjør du det vanskeligere for småkrypene å komme til. Hvis du i tillegg stapper trøya/genseren ned i buksa og bretter sokkene over buksebena, får du ekstra beskyttelse. 

Og kler du deg i lyse klær er det lettere å oppdage flåtten, hvis du får én på deg. Da blir det lettere å se flåtten som kravler på deg, og du har dermed større sjans for å børste den bort før den rekker å gjøre ugang. 

 

Flått hater hvitløk

Hvitløk er sunt og godt for mennesker, men ikke for flåtten. Hvitløk inneholder nemlig stoffet Icaridin, som blant annet brukes i flere insektssprayer, og som virker avskrekkende på flått.

Et eksempel fra Sverige viser at parkarbeidere som ofte ble bitt av flått, ble meget godt beskyttet etter at de begynte å ta hvitløkskapsler.    

I tillegg virker hvitløk forebyggende mot forkjølelse, og i noen tilfeller kan også diabetessyke ha god effekt av olje utvunnet av hvitløk. 

Og med det ønsker vi deg en flott, flåttfri sommer.  

Kilder: 

Flåttsenteret

Norsk Helseinformatikk

Lommelegen.no

 

11. april 2018
Mer om Skadedyr

Gift dreper ikke lenger veggedyr

Skadedyr Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot insektsgift. Nå må skadedyrfirmaene bruke nye metoder for å ta knekken på dem.

Slik jobber forskerne for å bekjempe  skjeggkre

Skadedyr Norske forskere jakter en effektiv bekjempelsesmetode mot skjeggkre. Resultatene hittil er lovende.

Perlekre: Nå er dette skadedyret oppdaget i Norge

Skadedyr Nylig ble et nytt insekt oppdaget i Oslo og Bergen. Det nye skadedyret har fått navnet perlekre og er slektninger av skjeggkre og sølvkre.

Hjortelusflue: Biter denne parasitten deg kan du klø i ett år

Skadedyr Hjortelusflua (Lipoptena cervi) klistrer seg fast til kroppen. Blir du bitt av en hjortelusflue, kan få en hard rød kul og klø i ett år. Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som finnes i hopetall i skogen om høsten.

Veggedyr - skadedyret du IKKE vil ha i hus

Skadedyr De heter veggedyr (veggdyr på “folkemunne”), og suger blod av kroppen din når du sover. Her får du vite det du trenger om blodsugeren, veggedyrbitt,...

Slik bekjemper du kakerlakker i Norge

Skadedyr Kakerlakker finnes og trives i Norge, og det blir flere og flere av dem. Les mer om hvor de gjemmer seg og hva du kan gjøre for å bekjempe kakerlakker.

Derfor bør du bruke kobbertape mot sneglene

Skadedyr Det er bare å forberede seg på en ny snegleinvasjon. Her får du tips til hvordan du beskytter blomster og planter med kobbertape. 

Bli kvitt veps med en papirpose

Skadedyr Er du plaget av veps rundt matbordet eller andre steder i hjemmet? Prøv det geniale papirposetrikset!

Hoggorm: Slik blir du kvitt giftslangen i hagen og på hytta

Skadedyr Hoggormen er Norges eneste giftige slange. Men hvordan kjenner du igjen en hoggorm, hvordan blir du kvitt hoggorm rundt huset og hytta og hvor farlig...

Husbukk: Skadedyret som spiser opp hus fra innsiden

Skadedyr Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk og som kan gjøre stor skade på trehus.

Slik blir du kvitt grevling i hagen

Skadedyr Grevling er lett gjenkjennlig med det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen. Grevlingen er ufarlig for mennesker, men det kan hende den graver...

Fleskebille:  Slik bekjemper du billene som angriper maten din

Skadedyr Fleskeklanner, også kjent som fleskebille, er et av de vanligste skadedyrene man møter på i norske hjem. Her får du vite mer om hva de angriper, og...

Slik blir du kvitt skrukketroll i huset

Skadedyr Skrukketroll er krepsedyr som trives best på fuktige steder. Skrukketrollene er helt harmløse for mennesker, men noen ganger kan de gjøre skade på unge planter i drivhus og lagrede grønnsaker.

Denne edderkoppfangeren er genial!

Skadedyr Her er endelig insektfangeren som lar deg fange skumle kryp uten å drepe dem, og uten å komme nær dem.

Buorm - dette må du vite om Norges største slange

Skadedyr Buorm (Natrix natrix), også kalt snok, er den største av de norske slangene. Hvor lang kan den bli, er det farlig å bli bitt av den og hvordan ser man...