Slik bytter du tetningslister – med Rune Haraldsen

Å bytte tetningslister på dører og vinduer kan spare deg store strømkostnader. Her lærer du når du bør bytte, hva du bør vite og hvordan du monterer tetningslister.

Slik bytter du tetningslister

Tetningslister er tynne lister, oftest i slitesterk, selvklebende gummi, som ligger inne i karmen på vinduer og dører og forhindrer trekk og varmetap. Nye boliger har gjerne moderne tetningslister/tettelister mens eldre hus ofte har utslitte, flatklemte eller ingen lister, og da bør du ta grep.

Gamle og tørre tetningslister mister nemlig evnen til å holde kald luft ute, derfor bør du kontrollere listene med et par års mellomrom og etterisolere ved behov.

– Du kan spare opptil 40 prosent av boligens strømkostnader hvis du bytter ut gamle eller dårlige tetningslister. Denne jobben kan spare deg beløp tilsvarende en sydentur, og det er unnagjort på bare en helg, sier Vi i villa-handyman Rune Haraldsen.

Video: Slik bytter du tetningslister:

Fire vanlige tetningslist-feil

Å legge ny tetningslist er ikke særlig komplisert, men det må likevel gjøres skikkelig hvis resultat skal bli bra. Listene må festes godt og riktig for at de skal isolere godt. Og hvis listen er dårlig, er det ofte en av disse fire gjengangere årsaken til problemet:

  • Falsen listen er festet i er ujevn eller ikke godt nok rengjort.
  • Tettelisten er plassert feil
  • Det er brukt feil type tettelist
  • Tetningslisten er skjøtet feil i hjørnene.

Les videre for å lære hvordan du unngår å gjøre disse feilene.

Hvordan bytte tetningslister på vinduer og dører

1. Sjekk tilstanden tetningslistene dine

Første steg er å sjekke tilstanden på listene i boligen din, og ta stilling til om de bør byttes ut eller ikke. Hvis du oppdager et eller flere av disse sjekkpunktene, bør du sannsynligvis etterisolere med nye tetningslister.

  • Tenn et stearinlys og hold flammen nær vinduskarmen. Hvis flammen blafrer eller trekkes mot vinduet, bør du bytte lister. Det er kaldt eller trekkfullt ved karmen, og dette kjennes på huden.
  • Lista er tørr, knudrete og/eller helt flatklemt.
  • Vinduet/døren ikke har noen list i det hele tatt.

Disse problemene er naturlig nok mest utbredt i gamle hus, men sjekk for sikkerhets skyld din bolig også, med mindre du vet at tetningslistene nylig er byttet.

OBS: Hvis du opplever trekk selv med nye tetningslister, kan det være at selve døra eller vinduet er skjevt. Da bør du rette opp eller bytte ut dette.

Sjekk tilstanden tetningslistene dine

Fjern den gamle listen og rens godt før du setter på ny. (Foto: Lars Thronæs)

2. Hvilken tetningslist skal du bruke?

Når du har funnet ut at du skal bytte tetningslister i dørene og/eller vinduene, er tiden moden for å finne ut hvilke lister du skal ha. Her er det et par ting å ta stilling til.

Det finnes selvklebende tetningslister og en type som må limes fast. Selvklebende lister er enklest å legge, og dermed det flest velger.

Listene må først og fremst være riktig lengde og bredde, så de passer i karmen. Dette måler du enkelt opp på innsiden av karmen, eller tar de gamle listene som utgangspunkt. Men tetningslistene må også ha riktig tykkelse for at de skal isolere godt.

Den riktige tykkelsen finner du ved å ta en bit heftmasse (fås på hobbybutikken), legger den i karmen, og lukker døren/vinduet helt igjen. Når du åpner igjen, vil heftmassen være sammenklemt i den tykkelsen tetningslista bør være.

Har du ikke heftmasse, kan du til nøds bruke en bit tyggegummi.

3. Velg riktig profil

Nå må du velge hvilken profil tetningslista skal ha. “Profil” betyr rett og slett hva slags fasong lista opprinnelig har, og de vanligste profilene er E-profil, P-profil og O-profil. Forskjellen på profilene er hvor mye luft de har plass til.

En “O” er stor, rund og har plass til mye luft, og passer dermed i en stor glippe. En “E” har plass til lite luft og passer i små sprekker, mens en “P” ligger ca midt mellom disse og har plass til middels mye luft.

Hele hensikten med tetningslister er at de skal klemmes litt sammen når døren eller vinduet lukkes. Derfor er det om å gjøre å finne helt riktig list til ditt formål.

Bruk kraftig, Aceton-basert vaskemiddel for å fjerne all rusk og skitt

Bruk kraftig, Aceton-basert vaskemiddel for å fjerne all rusk og skitt (Foto: Lars Thronæs)

3. Fjern gammel list og vask godt

Deretter er det dags for å fjerne den gamle listen og klargjøre karmen for den nye. Begynn med å fjerne den gamle tettelisten og rengjør overflatene nøye.

For å fjerne rester av fett og skitt anbefales ren (oljefri) aceton, eventuelt et aceton-basert vaskemiddel. Dette gir et godt grunnlag for at listene blir sittende i årevis.

Når dør- eller vinduskarmen er ren og pen, er det klart for å legge inn en ny tettelist.

4. Legg på selvklebende tetningslist

Begynn med å måle opp lengdene på listen. Tetningslister kommer som regel i dobbel bredde i pakken, og må splittes før bruk. En fordel med dette er at du kun trenger å måle opp lengden en gang.

Ikke dra eller tøy i listen, den skal bare legges forsiktig inn mot karmen. Vent med å dra av limpapiret til du er helt sikker på at du har riktig lengde.

I tillegg bør du skråskjære listene i 45 grader i skjøtene. Dette gjør at listene ligger jevnt og fint i skjøtene, uten glipper eller dobbeltlag. Noen velger også å stifte listene fast i endene. Dette kan bidra til at de sitter ekstra godt.

Fest tetningslisten rett, jevnt og sørg for at den sitter godt hele veien langs karmen. På karmen oppe, nede og på “åpne-lukke”-siden fester du listen i falsen som vender mot deg selv.

Mens på den siste siden der hengslene sitter – på gangjernsiden – fester du listen på siden av karmen – altså inn mot høyre eller venstre. Dette fordi døren/vinduet presses inn mot siden på hengselssiden når den lukkes. Og derfor bør listen ligge der, for at den skal fungere skikkelig og ikke bli ødelagt.

Listen på hengselsiden skal festes på siden av karmen

Listen på hengselsiden skal festes på siden av karmen, som på bildet her. Hopp til 01.25 i videoen over for å se eksempel (Foto: Lars Thronæs)

Hurra – nye tetningslister!

Og med det er jobben gjort. Vinduet eller døren vil kunne føles litt trang å åpne/lukke den første tiden, men dette gå seg til ganske raskt, forutsatt at du har brukt riktig tetningslister.

Ikke mal over tetningslistene. Dette kan medføre ujevnheter som igjen medfører trekk, samt at listene og malingen kan sprekke opp.

En slik oppdatering vil kunne spare deg opptil 40 % av strømkostnadene, særlig hvis du bor i et gammelt hus. Så hvis du har gjennomført denne jobben, er det lov å unne seg en liten feiring.

Så hva venter du på? Sjekk tetningslistene dine i dag!

Vinduer

Dører/Ytterdører

Garasjeport

Kilder:

Gjør det selv

Dagbladet

ABC Nyheter

Klikk.no

Dinside.no