Få mer plass med tilbygg

Har huset blitt for trangt, og drømmer du om et ekstra rom eller to? Vi viser deg hvordan du går frem for å få et tilbygg på boligen din, og gir deg arkitektens beste tips til hva du bør tenke på. 

Få mer plass med tilbygg


Det kan være flere grunner til at du trenger større plass. Kanskje har dere fått et barn til, eller vil ha flere rom å være i nå som barna har blitt ungdommer.

– Mange ønsker også en egen utleiedel i huset, sier arkitekt og daglig leder Mikael Øvergaard hos Landsbyarkitektene i Bærum. Kontoret hans har mye erfaring med slike prosjekter, og har laget rundt 500 tilbygg opp gjennom årene.

Arkitektens beste tips til deg som vurderer tilbygg, er at du tenker nøye igjennom hvilke behov du har, og hvor lite plass du egentlig trenger. Det er nemlig dyrt å bygge tilbygg, så du bør være sikker på at du har behov for den ekstra plassen også i fremtiden:

– Selv om huset føles trangt nå, så er kanskje barna ute av redet om noen få år. Har du da fortsatt bruk for de ekstra rommene? Husk at hver kvadratmeter koster, så ikke ta i for mye, råder Mikael Øvergaard.

Mikael Øvergaard

 Mikael Øvergaard er arkitekt og daglig leder hos Landsbyarkitektene.

Sjekk reguleringsplanen

Etter at du har tenkt igjennom hvor stort plassbehov du har, bør du ta en tur til din kommunes plan- og bygningskontor for å sjekke oppdaterte kart med reguleringsplaner for ditt nabolag.

– Om du har kjøpt et gammelt hus, er det smart å gjøre dette før du oppsøker en arkitekt. Noen ganger har tidligere huseiere gjort endringer på huset uten å informere kommunen, så det er greit å sjekke om kartet stemmer med terrenget. I verste fall må du kanskje rive eller senke en for høy terrasse som det ikke er søkt om før du kan begynne å tenke på tilbygg, forklarer arkitekten.

Øvergaard anbefaler at du treffer to–tre arkitekter før du går videre i prosessen. Dette er en såkalt innledende samtale som vanligvis ikke koster noe.

– Sjekk ut arkitektenes hjemmesider og velg ut noen du liker stilen til. Arkitektur er et «synsete» fag, noen liker mora og andre liker dattera – og det er viktig at du velger noen som liker det samme som deg, mener Øvergaard.

Sjekk reguleringsplanen

I det gamle huset hadde Jørgen Mørkved og familien en entré på bare 1,5 m2

Hvordan skal det se ut?

– Tilbygg kan bygges som en del av det originale huset – i samme materialer, slik at det blir en forlengelse av den gamle bygningen, sier arkitekt Mikael Øvergaard.

– Alternativt kan vi lage et tilbygg som skiller seg markant ut fra det eksisterende huset, for eksempel ved å bygge på en mer moderne «boks». Det handler om å bli enige med kunden om hva som blir finest.

– Samtidig skal det passe inn i strøkets øvrige byggestil, så om tilbygget bryter veldig med alle husene i veien, kan det være vanskeligere å få søknaden godkjent hos kommunen, forklarer arkitekten.

Han forteller at mange vil at tilbygget skal se litt annerledes ut enn hovedhuset, og at de som arkitekter gjerne vil la huset fortelle en historie:

– Det gjelder å få de ulike tidsepokene til å snakke sammen. Ofte er det nok å bare bruke en mer moderne paneltype eller ulike vinduer på tilbygget, sier Øvergaard.

Tilbygg kan bygges som en del av det originale huset

Familien Mørkved fikk større entré og en ekstra stue med det nye tilbygget. I tillegg byttet de kledning og vinduer på det gamle 50-tallshuset, som trengte en skikkelig oppgradering. 

Plassering av tilbygget

Arkitekten anbefaler at du plasserer tilbygget på den delen av tomta hvor det er minst attraktivt å være, slik at du ikke ødelegger for uteliv i hagen.

– Tenk igjennom ting som solforhold og vindretning, utsikt og trafikk, tipser Øvergaard. I tillegg må du følge regler som at du ikke kan bygge nærmere enn fire meter fra naboens tomt.

– Hvor lang tid tar hele prosessen med å sette opp tilbygg til huset? Og hvor dyrt er det?    

– Det er en lang prosess fra det første møtet med arkitekten til tilbygget står klart. Søknader skal sendes, tegninger skal lages og så skal jobben ut på anbudsrunde før byggingen kan starte. Hvis alt går etter planen, må du regne med i hvert fall 9–10 måneder før tilbygget er beboelig.

– Kostnadsmessig pleier vi å si at en enebolig koster ca. 30 000 kr per m2, mens et tilbygg nok blir dyrere. Ofte skal du jo også gjøre noe med det opprinnelige huset. Kanskje du for eksempel vil legge nytt gulv der huset møter det nye tilbygget, og det glemmer mange å ta med i kostnadsberegningen, sier Mikael Øvergaard.

– Ta deg god tid før du bestemmer deg for å bygge på huset. Har du akkurat flyttet til et nytt hus, er det smart å bo seg inn i en periode, slik at du virkelig får behovstestet om du har nok plass eller ikke. Noen ganger skal man faktisk gjøre minst mulig, mener arkitekten.

Bygget på barndomshjemmet

Bygget på barndomshjemmet

Et av tilbyggene rommer et nytt og flott stueparti. Tilbyggene har også gitt huset et mer moderne preg. 

Kari Eika og Sigmund Gjørven ville ha mer plass da de arvet det gamle barndomshjemmet hennes. Tilbygg ble løsningen.

– Vi overtok mitt gamle barndomshjem fra 60-tallet, men trengte mer plass før vi flyttet inn. Selve huset var nøkternt, og vi hadde behov for større kjøkken, entré og et ekstra bad, forteller Kari Eika fra Jar i Bærum.

Nå har huset fått to små tilbygg, og paret har fått rundt 35 m2 ekstra å boltre seg på.
– Egentlig hadde vi tenkt til å bygge på huset ut mot veien, slik at tilbygget ble som en forlengelse av huset. Det var også der kjøkkenet lå, så det stemte best med våre behov.

– Etter det første møtet med arkitekten, slo vi det fra oss, siden vi ikke kunne bygge så nær veien. Han fikk oss også med på å heller lage tilbygg i en litt annerledes stil. Det å bygge en boks som bryter med det eksisterende bygget er et fascinerende konsept, sier Kari Eika.

Kari Eikas barndomshjem var nøkternt, og de trengte mer plass i huset. 

Kari Eikas barndomshjem var nøkternt, og de trengte mer plass i huset. 

Planlegging og søking

I forkant av prosjektet trålet paret nettsidene til arkitekter i Bærum, og tok så kontakt med 4–5 de likte. Valget falt på Landsbyarkitektene, siden de hadde tid til å påta seg jobben.

– Jeg gjorde søkeprosessen selv, og det gikk egentlig veldig greit, sier Kari, som jobber som ingeniør innen prosjektledelse.

– Kommunen var veldig velvillige, og etter en runde hvor de påpekte noen mangler, gikk alt igjennom.  Selve byggeprosessen gikk fint. Vi hadde god tid og slapp å stresse, siden vi hadde et år på oss før vi skulle overta huset.

To små tilbygg

Kari og Sigmund er veldig fornøyd med sine to små tilbygg og den ekstra plassen de nå har fått.

– Hva er dine beste tips til  andre som skal i gang med tilbygg?

– Ha god tid til å planlegge! Og husk at ikke alt blir akkurat som du har planlagt, så vær villig til å forandre mening underveis. Vi måtte for eksempel sende en endringsmelding til kommunen for å plassere en terrassedør annerledes enn vi egentlig hadde tenkt, sier Kari Eika.

Det andre tilbygget ble tilknyttet husets inngangsparti.

Det andre tilbygget ble tilknyttet husets inngangsparti. Til sammen har Kari Eika og Sigmund Gjørven fått 35 kvadratmeter ekstra plass i huset. 

TILBYGG ELLER PÅBYGG?

Hva er egentlig forskjellen?

TILBYGG: Dette er en utvidelse av husets grunnflate, ved at det blir bygget på en ekstra del som sammenføyes med det originale huset.

PÅBYGG: En utvidelse av huset uten at grunnflaten blir økt – for eksempel ved at du bygger på en etasje til. Påbygg er alltid søknadspliktig.

HVA MÅ DU SØKE OM Å BYGGE?

TILBYGG UNDER 15 m2: De nye byggereglene fra 1. juli i år sier at du kan oppføre tilbygg på inntil 15 m2 uten å søke. Dette tilbygget kan derimot ikke brukes til kjøkken/bad, soverom, kontor eller lignende. Men trenger du en sykkelbod eller et redskapsskjul, er det bare å gå i gang. Husk imidlertid å melde ifra til kommunen når bygget er ferdig.

TILBYGG UNDER 50 M2: Her må du søke om byggetillatelse, men kan stå som ansvarlig søker selv (men arkitekten eller byggentreprenøren kan også gjøre det for deg). Det å stå som ansvarlig søker, medfører at du har ansvaret for at alt går riktig for seg både før og underveis i byggingen, f.eks ved å sende ut nabovarsler, sørge for anbud, kontroller osv. Ofte fyller arkitekten ut byggesøknaden for kunden, mens kunden skriver under som ansvarlig søker.

TILBYGG OVER 50 M2: Ved store tilbygg må fagfolk stå for prosjektering og byggesøknad, og dermed alt som følger med. Dette er gjerne arkitekten, men kan også være en entreprenør eller byggeleder.

LES ALT om de nye byggereglene!

8 trinn til ferdig tilbygg

Arkitekt Mikael Øvergaard guider deg igjennom hele prosessen fra det første møtet til nøkkelklart tilbygg. 

  8 trinn til ferdig tilbygg

1  Sjekk reguleringsplanene for tomta di hos kommunen. Dette er greit å gjøre før du tar det første møtet med arkitekten, slik at du finner ut om du i det hele tatt kan bygge ut. Skriv ut oppdaterte kart som du kan ta med deg videre i prosessen, eller bestill dem fra kommunen.

2 Let etter arkitekter til prosjektet ditt. Se på hjemmesider og sjekk ut bilder for å finne noen med en stil du liker. Det første innledende møtet med en arkitekt er uforpliktende og koster ingenting. Derfor kan det være smart å møte to–tre før du bestemmer deg, slik at du velger en du er på bølgelengde med.

3 Etter det første møtet, der dere har med deres ønsker og behov, gjennomføres en befaring på tomta og i huset sammen med arkitekten. Deretter setter arkitekten i gang med et skisseprosjekt, som de viser deg i et arbeidsmøte ca. tre uker etter befaringen. I dette møtet går de igjennom skissen og viser hvorfor denne løsningen passer for deres tilbygg.

4 Bestem dere for om løsningen er god, og be om et videre tilbud fra arkitekten. Om dere da går videre med prosjektet, lager arkitekten digitale tegninger, sender søknad til kommunen (hvis de skal være ansvarlig søker) og sender ut nabovarsler.

5 Det varierer litt hvor lang tid det tar før dere får svar på byggesøknaden. Om tilbygget er på under 50 m2, får dere svar i løpet av tre uker. På større prosjekter får dere svar i løpet av 12 uker. Om naboer har noe å innvende, kan dette forlenge byggesaken.

6 Deretter lager arkitektkontoret anbudsmateriale, som så sendes til for eksempel tre entreprenører – om du ikke allerede har en du vet du vil bruke. Dette materialet er mer detaljerte tegninger i målestokk 1:50. Så mottar arkitekten tilbud fra de ulike entreprenørene, slik at du/dere kan foreta et valg og skrive en kontrakt. Selve anbudsperioden tar ofte en måned eller to.

7 Når det er klart hvem som skal være entreprenør (med underleverandører), og dere har fått igangsettingstillatelse fra kommunen, kan selve byggingen endelig starte. Noen ganger vil arkitekten følge opp på arbeidsplassen, særlig om det skulle vise seg at kartet ikke stemmer med terrenget, og planene må forandres på.

Selve byggeperioden tar vanligvis 3–4 måneder, men dette kommer så klart an på hvor stort prosjektet er – og hva som skal gjøres i den eksisterende boligen.

8 Når tilbygget er ferdig, arranges det en ferdigbefaring med arkitekt og entreprenør. Deretter søkes det kommunen om ferdigattest. Det er bare tilbygg over 50 m2 som dette må søkes om, har dere et mindre tilbygg sender du bare inn melding til kommunen når bygget er klart.